text Kina Andersson 

En personlig tränare är numera ett naturligt val för många som ska börja träna. Men vad kan man förvänta sig av sig sin PT? Och vad kräver han eller hon av dig? Magasinet KVINNA har träffat PT:n Magdalena Bibik, som brinner för såväl träning som för att hjälpa människor att nå sina mål.

Oavsett om du vill gå ned i vikt, forma dina muskler, förbättra tiden till ditt nästa maratonlopp eller behöver få hjälp att rehabilitera skador, har du god hjälp av en personlig tränare.

– Som PT skräddarsyr jag ett tränings- och kostprogram så att det passar för just dig så att du kan nå dina egna mål, förklarar Magdalena Bibik.

En PT ska ha kunskap om det mesta som rör kroppen, även om kost och näringslära. Men den viktigaste uppgiften är att verkligen se sin kund:

– Alla är olika och en bra PT ska vara lyhörd för just dina behov. En sådan erbjuder därför alltid en konsultation för att verkligen förstå sin kund. Det gäller inte bara själva målsättningen, som PT behöver jag också veta hur livet och tillvaron ser ut i övrigt för min kund. Jag behöver veta om han eller hon tycker om att träna eller ser det som ett nödvändigt ont, om sömnen är god, vad han eller hon jobbar med och så vidare. Kanske vi sätter i gång på en gång; går på löpbandet och pratar med varandra samtidigt.

– Som din blivande PT måste jag också skapa förtroende för att bäst kunna motivera och sporra just dig. Vissa personer får jag ”lirka” med, andra kan jag köra hårdare med. Det gäller att vara flexibel under träningsprogrammets gång, förutsättningarna kan ändras och nya behov uppstå.

Det är ingen överdrift att skriva att Magdalena Bibik brinner för träning.

– Det ger så mycket glädje, energi, gemenskap och välbefinnande, säger hon.

Badminton och dans har varit en stor del av hennes liv sedan barnsben och det förde också med sig ett naturligt intresse för hälsa. Magdalena utbildade sig dock till jurist och ekonom, men när hon fyllde 30 år bestämde hon sig för att bara jobba med det hon brann mest för och utbildade sig till personlig tränare. Hon gjorde passionen till sin profession helt enkelt.

Den nya karriären tog snabbt fart och 2012 blev Magdalena nominerad till Årets PT.

– I dag är det träning och dans från morgon till kväll som gäller, och jag älskar det, säger Magdalena och skrattar.

Dessutom tycker hon om att se människor utvecklas, att hjälpa dem uppnå sina mål. Rätt person på rätt plats alltså.

Magdalena Bibik har sin bas vid Planet Fitness i Stockholm, där hon även är PT-ansvarig samt driver restaurangen där. Hon föreläser också om entreprenörskap och coachar dessutom nyblivna personliga tränare. En PT måste själv utvecklas kontinuerligt, menar Magdalena.

– Man måste vara nyfiken och vilja lära sig nya saker, man kan aldrig bli fullärd.

För en PT är det viktigt att ha en bred kunskap, men de flesta försöker också hitta sin nisch. Man kan till exempel fördjupa sig i sitt eget specialintresse, som Magdalena med sin dans. Med tiden har hon också blivit duktig på att jobba med diskbråck. Andra kanske går vidare som coach för elitidrottare, eller väljer att arbeta med hälsoprofilbedömningar.

Hur hittar man då en bra personlig tränare?

Magdalenas bästa råd är att man är noga med att ta referenser.

– Det är oerhört viktigt att vi som personliga tränare är välutbildade och vet vad vi pratar om. Våra kunder måste kunna lita på att vi vet vad vi gör.

– Kolla upp din PT:s hemsida så att du ser vad han/hon är specialiserad på. Jag tror också att det är viktig att leta efter en PT som matchar ens personlighet, att personkemin stämmer.

– Jag tycker dessutom att man ska kolla tillgängligheten; hur möjligheterna ser ut  att ha kontakt med sin tränare även efter själva passen.

Magdalena jobbar själv så, och tar då gärna hjälp av tekniken.

– Jag arbetar med olika appar som hjälper mig och mina kunder, som till exempel Healthy Heroes. Där kan man köpa ett färdigt program skapat av mig eller PTO (Personlig Träning Online), där jag individanpassar träningen. Jag filmar mina kunder ibland också, för att till exempel lättare kunna rätta till en rörelse som inte utförs på rätt sätt.

Magdalena jobbar även online.

– Det gör att fler kan få nytta av en PT, som fortfarande är mer av ett storstadsfenomen.

Om man anlitar en PT, vad förväntas då av dig som kund?

– Att du verkligen är beredd att jobba för din egen målsättning.

Till sist: Hur ser framtiden ut för personliga tränare?

– Jag tror att antalet personliga tränare kommer att öka de närmaste åren. Fler människor kommer att förstå hur viktigt det är med träning för att må bra, och att de med hjälp av en PT kan nå sina träningsmål på ett mer effektivt sätt. Jag tror också att det kommer att bli vanligare att en PT kommer hem till kunden och till arbetsplatser.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

919

966

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar