Hur gammal är du inuti din kropp?

Hur gammal är du inuti din kropp?

av -
2625
Hur gammal är din lever i den biologiska åldern?

Jag håller just på med ett väldigt kul projekt, jag mäter nämligen ett gäng företagsledare där deras översta chef är mån om sitt teams hälsa. Många av dessa deltagarna är främst män i medelåldern, mitt uppe i karriären och glömmer bort hur viktigt det är att ta hand om sig själv, för att orka vara verksam länge och effektivt i bolaget.

I samma veva kom jag på att detta är något som vi också borde göra i vår ledningsgrupp, sagt och gjort. Vi gjorde mätningarna för cirka 3 veckor sedan och resultatet kom idag.

Hur går mätningen till?

Allt görs på fastande mage, man tar blodprov, mäter och väger sig och tar även blodtryckstest. Av detta analyserar man fram hur gamla dina organ i din kropp är i biologiska åldern, hur din riskkurva ser ut från idag upp till 20 näst kommande åren för att drabbas av olika sjukdomar, man få även reda på hur mycket underhudsfett du har och vad din kropp består av i sammansättningen fett, vatten och blod.

images

 

Min biologiska ålder var 22 år så den är jag nöjd med, men å andra sida så har jag ju jobbar för det och bidragit till resultaten. Jag har dock lite högt blodtryck och bör undvika att salta maten eller att dricka mineral vatten (innehåller sodium).

Vad är syftet med det här testet?

Det är främst att väcka uppmärksamheten att motion och vad du äter och hur mycket du sover avgör vad som händer i din kropp. Man kan alltså se hälsosam ut, men inte ha så bra värden och en äldre biologisk åldern än du är i verkligheten och man missköter detta under en längre period.

Så man får en konsultation efter testet som är individuell, där man får råd hur man kan förbätta sig och ändra vanor. Sedan kan man t ex sätta upp ett genemsamt mål i gruppen som vi gjort i det bolaget jag jobbat med i denna undersökningen, att de har sagt att de skall sänka sin snittålder med 10 år för hela gruppen vid nästa mätning som görs om 6 månader. Detta blir då en motivation för gruppen och man peppar varandra på arbetsplatsen och påminner varandra om att de satt ett mål ihopa och måste jobba för detta när du säger att de inte hinner träna eller sova eller när du kastar i sig en färg och smaklös snabbrätt på lunchen som inte ger någon energi alls.

Av blodtesteterna kan man få redan på massa saker bland annat kolestorolvärdet du har (som kan vara farligt om det är för högt) eller glykosvärdet som kan förorsaka diabets till exempel. Sedan är den en stor fördel att man kan se om det är risk för hjärt och kärl sjukdomar inom närmsta åren.

Så om ni har möjlighet till att göra ett test så gör det, det är dock ganska dyrt, ca 3 000 Sek per mätning/per person.

Jag hade ju bra resultat, men jag har satt upp mina mål som är:

  • Sova mera minst 7 timmar per natt
  • Dricka mera vatten, minst 1,5 Liter per dag
  • Inte stressa så mycket och känna att jag måste få gjort allt, inse att vissa saker tar tid och andra saker kan ta den tid man själv väljer
  • Tänka på mitt höga blodtryck och kolla det regelbundet
  • Fortsätta träna dagligen för att känna mig stark

Med en stark kropp klarar man det mesta, men det kostar både tid och kraft!

 

 

Natalia Folbrycht
Svensk-polska, bosatt i underbara Prag. Jag drivs av utmaningar & galna upptåg. Händer det inget, så ser jag till att det gör det! Före detta Elitfotbollspelare som alltid haft ett intresse för att göra affärer & upptäcka världen!

Liknande artiklar

1010

1086

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar