Bli fri från ditt sockerberoende!

Bli fri från ditt sockerberoende!

av -
1086
Hej då...

Jag har gjort en ”cold turkey” med mitt sockerberoende. Ja, detta är ett vanligt beroende och jag är en av de som har varit beroende i många år. Vart det började vet jag inte riktigt, det enda jag minns är att vi alltid haft massa godis, glass, kakor, läsk väldigt tillgängligt och oavsett tidpunkt på dygnet. Så detta var nog som var en del av min vardag. Sedan minns jag att jag la till en rutin i mitt liv när jag var 12 år och efter skolan så planerade jag vilken glass jag skulle köpa på bensinmacken mittemot huset jag bodde i. Standard var 2 paket GB 0,5 Liters glass i olika smaker för det mesta krossad choklad och äkta vanilj. Detta var efter skolan, under skoltiden gick jag varje rast till cafeterian eller till ”Unna” som var en bensinmack nära skolan jag gick på i högstadiet. Gymnasiet följde jag samma mönster och jag fick jämt höra hur jag kunde äta så mycket sötsaker. Jag har alltid tränat mycket, så jag har aldrig haft problemet att det syntes på min kropp, så för många skulle det inte ses som ett problem. Men för mig så eskalerade mer och mera och nu är jag 32 år och jag har bestämt mig. Bestämt mig för att ta kontroll över min hjärna och bli fri från min mani att äta sötsaker i oändliga mängder.

Till den graden att jag gick i en affär och köper ett par choklad, glass och en kaka för säkerhetskull i fall jag blir sugen igen. Ofta så öppnade jag 2 choklad typ Twix redan i kön eller i mataffären innan jag var framme i kassan och väl framme så betalade jag bara för det tomma pappret som satt runt om chokladen innan den slank ner i min mage. Skämtsamt fick jag alltid lägga en kommentar till kassörskan: ”jag var så sugen kunde inte hålla mig…” och log lite smågenerat.

Jag fick insyn på riktigt att jag har ”sockret” som en vän speciellt om jag är stressad, mår dåligt över något, har mycket på jobbet eller behöver snabb energi. Lätt som en plätt att gå och handla och äta upp allting direkt (att spara något till sen, har aldrig funkat för mig) och så är man på topp igen…För en stund i alla fall. Men sedan kommer ångesten över hur mycket man ätit och avskyn o vad jag proppat i mig och den uppjästa magen.

Jag har haft insynen länge och läst böcker om ämnet t ex Socker bomber i din hjärna av Bitten Jonsson, som satte huvudet på spiken ännu tydligare. Men jag tog aldrig tag i det utan sköt på det, försökte mig på att begränsa mig till 2 gånger i veckan eller bara 1 glass på lördag. Men är man allt eller inget människa som jag är så funkar inte denna metoden. I mitt fall fanns måste man köra all in!

Boken jag rekommenderar att läsa om du vill få insikt i doft sockerberoende.
Boken jag rekommenderar att läsa om du vill få insikt i doft sockerberoende.

”Jag har alltså ingen stoppknapp för vaken mat eller sötsaker. Jag har slutat gå på ”all you can eat” buffer eller åka på ”all inclusive” hotels, då jag inte kan hantera detta.”

Jag har alltså ingen stoppknapp för vaken mat eller sötsaker. Jag har slutat gå på ”all you can eat” buffer eller åka på ”all inclusive” hotels, då jag inte kan hantera detta. Många gånger har jag ätit så mycket att jag fått gå hem efter middagen för att jag mått så dåligt av den enorma matmängden jag har stoppat i mig. Denna addiction som jag har är en stor belastning för mig och något jag tänkte på varje dag, flera gånger i timmen.

Det är en besatthet och när jag ser människor som beställer in en dessert och tar 2 tuggor och tycker att ”desserten var så mäktigt, jag vill inte ha mera” och ställer den åt sidan. I mina ögon ser jag det som slöseri och jag tror inte att de är kloka, jag äter gärna min egen och tar gärna andras efterrätter om de inte vill ha den. Om jag gick på restaurang så kollade jag desserterna först för att försäkra mig att jag kommer att få den efter maten. Människor som vet om mitt beroende pratat om att jag skall dra ner på det eller att bara ta lite av chokladkakan. Men det är som att säga till en heroinets att ta bara en spruta…funkar alltså inte. Glass och kakor var mina största laster. Mitt favoritställe där jag köper glass, de vet redan när jag kommer att jag alltid tar 3 kulor och grädde på toppen och de vet vilka smaker och om jag inte kommer 3 gånger på en dag så undrar de om något hänt. jag älskar att laga mat och baka. Om jag hade bakat en kladdekaka med grädde till kvällen, så blev det en bit över, då sattes den i kylen över natten. Jag vakande automatiskt och åt resterande kaka som var kvar, det slog aldrig fel. De som varit mig nära som sambo eller vänner, de blev också medberoende. En av mina ex-sambor, sade tvärt stopp och var arg över att jag fick in honom på detta spåret, innan mig hade han aldrig ätit godis eller glass…Jag är alltså addicted och jag kom till ett val att jag kände att jag måste ta kontroll över mitt intag. Så när jag landade på Kastrup efter min semester den 29 Juli, i samma ögonblick så bestämde jag mig för att jag måste ändra på detta för at ha en chans till att må bra i mig själv. Dels för att jag ofta har uppsvälld mage, dels att det är ett problem på nätterna när jag har ett sug att jag åker till en bensinmack som har öppet non-stop för att få tag på socker, dels för hatet och illamående efter att jag proppat i mig och för att ta kontrollen över min hjärna! I hjärnan har vi ett belöningscentrum som är kopplat till socker intaget och det är det som tar över när man får suget.

Det sitter alltså i hjärnan och jag måste bevisa för mig själv att jag kan ta kontroll över den. Jag mår inte bra av detta och ville göra något åt det.  Jag är skall påbörja min 3:e veckan nu imorgon utan socker, imorgon är det dag 19 utan socker.  Med socker menar jag allt som har med sötsaker att göra. Sedan har vi socker i en mängd livsmedel som vi köper i mataffären t ex ketchup, yougurt eller juice. Det är otroligt svårt att kontrollera dessa livsmedel, så jag har valt nu att begränsa mig till att ersätta allt sockersug med frukt, bär, endast färskpressad juice och nötter. Jag äter nyttigt och tycker om hälsosam mat som sallad, kött, fisk etc så detta är inget svårt för mig, dock är suget efter socker så extremt och alla som har ett beroende vet vad det innebär. Det finns olika beroende alkohol, droger, sex etc och ett beroende är svårkontrollerat och besattheten i det gör att man inte kan tänka på något annan än socker i mitt fall.

Hur mår jag nu efter 18 dagar? Jag har svårt att inte tänka på socker, detta fyller min hjärna till stor del av dagen. I samma sekund som jag tänker på det, så tänker jag att jag är starkare än mina tankar i min hjärna och slår bort tanken. Drömmen om en mage som inte är uppsvälld lockar också och hjälper till i avvärjnings processen. Jag har bytt runda i mataffären och jag har alltid färska bär som blåbär eller hallon om suget kallar på socker. Detta är en stor livsstilsförändring för mig och en tuff utmaning att försöka, speciellt om jag är stressad eller känner mig ensam. Jag har sagt ”hej då” till en vän, jag vet att det är en flask vän dock….Jag går inte in på glassbarer eller konditorier, det är jag inte redo för ännu…

Detta var min favoritkaka och ett par bitar om dagen hörde till vanligheterna för mig...
Detta var min favoritkaka och ett par bitar om dagen hörde till vanligheterna för mig…

Har jag suget kvar? Ja, det har jag och det har inte försvunnit ännu. Jag drömmer om att bara gå in på ett konditori och äta tills jag inte kan mera. Men jag vet också känslan efter att jag gjort detta, det är den som stoppar mig från att verkligen gå in på konditoriet.

Har jag försökt innan att sluta äta socker? Ja, det har jag, men jag har inte förstått att det handlar om att det sitter i hjärnan och jag vet att man kan ta kontroll över hjärnan för att må bra.

Har jag fått något återfall ännu? Nej, inte ännu, jag vet att det kommer och mina frikort om jag faller dit är isglass nu när det är så varmt eller någon form av rawfood kaka som innehåller agave som är ett naturligt sötningsmedel, instället för vitt socker. Ännu har jag inte hört någon som är beroende och inte fått ett återfall, så jag är redo. Men återfallet skall bli det minsta och sedan skall jag tillbaka igen.

Jag jobbar mycket med självutveckling och ett hälsosamt liv är nyckeln för mig, så därför har jag tagit steget som för mig är otroligt stort och jag planerar mitt sockerintag dag för dag och inte längre. För att mitt uthållighetscentrum skall kunna klara av planen att bli fri, så måste jag ta det i babysteps för att orka köra racet med detta!

”En är för mycket och tusen aldrig nog…”

För mig finns det utryck en kompis lärde mig som funkar på oss allt eller inget männikor: En är för mycket och tusen aldrig nog…Så tänker jag när jag ser en skål med lösgodis, alltså tar jag en så är det för mycket för att jag skall kunna ta kontrollen över övriga intaget av sockret och tusen är aldrig nog, alltså det finns ingen stopp på hur mycket jag kan proppa i mig. Alltså måste jag hålla mig borta från det helt och hållet som den svart och vit människotyp jag är!

 

Liknande artiklar

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar