När man pratar om hälsa pratar man om ofta om järnbrist. Det är våra röda blodkroppar som transporterar syret vi andas in till våra kroppar. Om du har järnbrist är det stor chans att du får huvudvärk, känner dig yr eller trött och i vissa fall kan du till och med få hjärtklappning. Detta är några tecken som du ska vara uppmärksam på då det kan handla om järnbrist:

  • Att du ofta blir sjuk
  • Du känner dig trött
  • Ingen energi
  • Yrsel
  • Du får svarta naglar

Om du har järnbrist kan du även uppleva så kallade myrkrypningar i benen. Det är mycket vanligare för kvinnor att drabbas av detta än män. Det kan också handla om en brist på B12, något som är vanligt om du äter en vegansk, alltså växtbaserad kost.

Vad ska jag äta om jag har järnbrist?

Känner du igen dig i några av de symptomen som vi nämner ovanför? I så fall är det en god idé att lägga om din kost och börja äta mer järnrik mat. Kött, ägg och leverpastej är råvaror som innehåller mycket järn. Du behöver absolut inte vräka i dig men om du inkluderar dessa i din kost har du kommit en bra bit på vägen. Om du är vegetarian eller vegan kan du istället äta råvaror som bönor och linser. Dessa är också väldigt bra källor till järn. Andra livsmedel som vi kan rekommendera är spenat, tofu och broccoli. Sist men inte minst bör du också välja nötter som snacks då de också innehåller en hel del järn.

Känner du att det är svårt att få i dig tillräckligt med järn via kosten finns det järntabletter att köpa på apoteket och i hälsokostbutiker. Fråga gärna någon i butiken om du känner dig osäker på vilken du ska välja. För gravida kvinnor är det otroligt viktigt att få i sig tillräckligt med järn.