I en viss ålder är det vanligt att man vill tillhöra en grupp. Det kan vara en fotbollsklubb som är den gemensamma nämnaren. Men det kan också var en musikstil och en viss klädsel. Under yuppie-eran på 1980-talet var det vanligt att unga människor bar märkeskläder och var prydliga. Det finns många fördelar med att investera i bitcoin, det gäller att vara våghalsig ibland. Under hippietiden på 1960 och 70-talen handlade det om pastellfärgade mysbyxor, kaftaner och sandaler. Reggaekulturen var en slags subkultur till hippiestilen, med den karaktäristiska rastaflätan och den gröna, gula och röda etiopiska flaggen. Genom att klä sig på ett visst sätt visar man sin tillhörighet och blir lättare att urskilja ur mängden.

Swingpjattar och nalenbönor

Den välklädda nalenbönan kom ofta hand i hand med en snajdare till jazzklubben. Det fanns också swingpjattar och dessa var tillsammans med Swingtöser. Båda kategorierna tyckte om jazz, men pjattarna hade bredbrettade hattar, pölsiga kavajer och långt bakåtkammat hår. Snajdarna var snaggade och mer sportiga. Som ofta fanns förlagorna på den andra sidan Atlanten.

1950-talets amerikanska mode påverkade också ungdomar i Europa. Filmerna ”Grease” och ”Gänget och jag”, med David Winkler som Fonzie, blev trendsättare. Filmerna hade konventionella könsrollsmönster då killarna satt i svarta skinnjackor och hängde på en diner och lyssnade på en jukebox medan servitriserna iförda förkläden serverade äppelpaj.

Den kvinnliga intellektuella

Simone de Beauvoir, Margaretthe Duras, George Sands och Francoise Sagan är ett exempel på franska intellektuella kvinnor som blivit världberömda. Dessa kvinnor intog en roll i offentligheten som tidigare varit förbehållen männen. Frankrike var ett efterblivet land ur jämställdhetssynpunkt och kvinnor inte fick rösträtt förrän 1941, ett stort tomrum i den intellektuella världen behövde fyllas. Dessa författare blev en motvikt till mansdominansen i den franska kulturen och fick stor betydelse även internationellt. Vad var den typiska klädseln för en sådan kvinna? En trenchcoat som man slängt på sig i all hast, en basker, och en vit herrskjorta?