Vad är egentligen Raw food?

Vad är egentligen Raw food?

av -
1011
Frågan alla bör ställa sig...

Jag sprang ett lopp i lördags här i Prag, inget speciellt mest som en folkfest, 10 000 Löpare och man kunde välja mellan 10 km eller 5 km beroende på vad man känner för. Innan loppet så började tänka på vad är vi gjorda av. Jag brukar mäta min kropps sammansättning då och då för att kolla vad jag faktiskt består av dvs få resultatet av mängden fett, muskler och vatten jag består av. Resultatet är ju allting vi proppar i oss…Så jag började fundera lite på vad äter och sedan jag upptäckte rawfood så mår jag mycket bättre och känner mig lättare. Men många jag pratar med vet inte vad rawfood är.

När jag flyttade till Prag, så upptäckte jag ett par ställe som kallade sig Raw food restauranger, nyfiken som jag är så ville jag testa. Kunde man verkligen laga en pizza som inte är tillagad över 45 grader? Raw food, eller råkost, är mat som just inte upphettats över 40–45 grader. De flesta råkostare/rawfoodare ser sin diet som helt vegansk samt gluten- och laktosfri. Man utesluter alltså kött-, fisk-, mejeri- och spannmålsprodukter. Kvar har man frukter, grönsaker, bär, örter, rötter, nötter, frön, alger och groddar.

Rawfood pizza
Rawfood pizza

Syftet med raw food är att äta så naturlig och hel mat som möjligt. På så sätt bevarar man näringen och energin som helt eller delvis förstörs då mat processas eller hettas upp. Ju mer råkost din diet består av, desto bättre. Jag äter rawfood själv ett par gånger i veckan och känner mig mycket lättare i kroppen och mår bättre av det. Däremot så skulle jag inte kunna tänka mig att go all in med Raw food, då jag tror på varierad kost. Dessutom så gillar jag en köttbit ibland eller en riktigt god fisk.

Varför tillagas maten ej över 45 grader då?  När du lagar mat förstörs stora delar av proteinerna, vitaminerna, mineralerna och fytonäringsämnen. Dessutom förstörs enzymerna. Genom att äta raw food är det enklare att få näring via maten.

Zuchini Spagetti
Zuchini Spagetti

Vad bör du undvika i din kosthållning som rawfoodare? Stekt, rostad, friterad, ugnsbakad eller grillad mat. De flesta rawfoodare undviker även förädlad, sötad, salt och fet mat. Av olika anledningar äter de inte rostade nötter/frön, soja, vete (utom vetegräs) eller raffinerat socker.

Sedan har vi alla smaskiga desserter som jag bytt ut mot mina tidigare litervis av Ben&Jerrys or alla Daimchoklad proppade mig full med. Alla desserter är sötade med agavesirap. Agavesirapen också är känd som agavenektar, är ett sötningsmedel från olika arter av den mexikanska agaveväxten, en stor vidväxt kaktusliknande liljeväxt. Denna kan man använda för att ersätta det vita sockret och därmed få ett nyttigare och naturligare alternativ i desserten. Ett ställe som jag går till här i Prag heter ”Sweet Secret of Raw” och jag älskar deras tårtor och när jag inte kan hålla mig för att vilja ha något sött så tar jag mig ett på ett besök dit!

Tårtorna från mitt favoritställle...
Tårtorna från mitt favoritställle…
Rawfood bananpannkaka
Rawfood bananpannkaka

Liknande artiklar

2293

1086

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar