Av Britta Rosander

Att kunna behålla hudens ungdomlighet och lyster så länge som möjligt har varit aktuellt sedan antiken. Egyptierna var duktiga på dofter och de kunde receptet för fin hud. Nu använder YSL samma ingredienser som Kleopatra använde i sitt omtalade bad.

En riktig ”creme de la creme” är Or Rouge från Yves Saint Laurent. Serien är behagligt liten (dock är den rätt dyrbar) och består av en ansiktscreme och en ögoncreme. Det ”röda guldet” som cremen i burkarna har fått sin färg ifrån kommer ifrån saffran. Handplockade ur mängder av lila krokusar som växer på de mytomspunna Marockanska Atlasbergens sluttningar. Till detta har man tillsatt sju sorters oljor sprängfyllda med näring.

Det var ju till Marocko och framförallt Marrakech som Yves Saint Laurent själv tog sin tillflykt till när modecirkusen blev för tröttsam. Den fantastiska botaniska trädgården Jardin Majorelle köptes av Yves 1980, och det var är också där som hans aska spreds efter hans bortgång 2008.

Även om Yves är borta sedan många år skulle han nog ha glatt sig åt att man inom kosmetikadivisionen använder sig av naturliga ingredienser från en blomma i närheten av Marrakech.

– Saffranspistillen från krokusblomman har en ovanligt hög koncentration av glykaner. Detta har gjort att vi har kunnat blanda en av världens dyrbaraste råvaror med den senaste teknologin inom glykobiologi för att kunna skapa en av de bästa cremerna, säger Stephan Bezy internationell chef för YSL Beauté.

Enligt sägnen ska de grekiska gudarna ha använt det redan då dyrbara pulvret, av medicinska skäl. En kvinna som gått till historien för sin skönhet är Kleopatra. Man brukar tala om att hon badade i mjölk för att behålla den. Men om sanningen ska fram var den ordentligt spetsad med saffran för att badet skulle göra riktig nytta.

Saffran används fortfarande av marockanska kvinnor, de blandar det med arganolja, henna och rosor för att få len hud och mjukt hår.

Cremen som doftar behagligt, kommer inpackad i ett vackert kartonnage tillsammans med en innovativ spatel samt ett appliceringsschema. Sådana brukar vara lite trista men denna är lätt att använda. Spateln har en guldkula att massera med. Låter knasigt men när man har den i sin hand begriper man lätt.

Noé Duchaufour Lawrance, formgivare och inredningsdesigner, ligger bakom denna eleganta förpackning. Varje lock görs för hand och den borstade guldvirveln på toppen av locket är unik för varje burk. Priset för creme, burk och redskap är
3 000 kr. Ögoncremen kostar 1 300 kr och kommer att säljas på NK i Stockholm och Göteborg med start i mitten av mars.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

2334

1027

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar