Medaljens baksida

Medaljens baksida

av -
1960

För ett par år sedan nu så var jag nära att gå in i väggen. Jag älskade mitt jobb och arbetade nästan jämt. Det hörde inte till ovanligheten att jag lämnade kontoret sent på kvällen. Gruppen som oftast går in i väggen är de som är ambitiösa och som har en tendens att suga åt sig arbetsuppgifter. Jag betedde mig exakt som den typiska patienten med utmattningssyndrom och hade länge negligerat de psykiska och kroppsliga signaler som talade om att det hade blivit för mycket som yrsel, sömnrubbningar, viktuppgång, humörsvängningar och regelbundna blackouts när närminnet började svika. Jag hade brutit ner min hälsa i rena rama arbetsglädjen.

Vändpunkten kom först när jag träffade min make och jag började värdera mitt privatliv och vårt umgänge tillsammans. Det var det som krävdes för att jag skulle vakna upp och se nyktert på min arbetssituation.

Det pågår en ständig kamp mellan den moderna kvinnan och klockan. Vi mäter vårt liv i timmar och minuter och vi har ständigt brist på tid. Det som händer när du stressar och sover dåligt är att kroppen går på högvarv och producerar höga halter av stresshormonet kortisol. Detta sänker immunförsvaret, verkar fettinlagrande, är muskelnedbrytande, försämrar närminnet och påskyndar åldrandet. Stressar vi för mycket så blir vi det där vi inte vill vara: sjuka, orkeslösa, ofokuserade, vätskiga, överviktiga och rynkiga. Ironiskt eller hur? vi försöker vara allt det där som vi tror att vi måste vara och så resulterar det att vi till sist går runt som ett gäng hålögda ”ruggugglor”. Långt ifrån schablonbilden av Carrie Bradshaw & Co i Sex in The City och New York glamour. Det är varken fräscht eller särskilt glamouröst att vakna upp med hjärtklappning på morgonen för att sitta och hyperventilera på affärsmöten. Du märker det kanske inte själv men andra gör det.

Kickarna av det intensiva och högpresterande livet får oss att känna oss bekräftande och levande. Men man bör veta att långvarig stress utan återhämtning tär och sliter på kroppen och hjärnan. Många av oss har barn och familj och yrken med höga prestationskrav och små kontroll- och utvecklingsmöjligheter.

Det är inte lätt att hitta sig själv i det moderna tidevarvet som människa och kvinna. Sociala medier och den totala insynen i andra människors liv är en ny stressfaktor som inte fanns för 20 år sedan. Idag jämför vi oss inte bara med väninnorna i vår omgivning utan med hela världen. Vi vill hela tiden bli bättre, snyggare och mer framgångsrika- hjärnan vill hela tiden ha mer.

Vi kan knappt röra oss en meter utan våra datorer och mobiltelefoner och stressen ökar i takt med att informationssamhället växer. Våra hjärnor och det centrala nervsystemet är fortfarande lika känsliga som för 20 år sedan men belastas idag 300 % mer än då. Det leder till kronisk stress som vi lär oss att acceptera som ett ”normalt” tillstånd eftersom att det är lika för alla. Vi blir nervösa och mår dåligt och medicineras med preparat med okända biverkningar …

Men trots den ökade medvetenheten kring allvarlig stress och hur det påverkar oss psykiskt och mentalt så kör vi bara på. Det införs ständigt ny teknik och konsumtionshetsen ökar, företagen expanderar och tillväxten erbjuder nya chefspositioner.

Det står klart för mig att kraven från konsumtionssamhället vi lever i är i obalans med våra biologiska förutsättningar. Vi klarar helt enkelt inte att hanterar den moderna värld som vi själva har skapat. Jag ställer mig frågan om det kanske inte är så att vi människor måste nå väggen innan vi lägger om våra liv? Först när vi blir riktigt skrämda blir vi religiösa och ber till gud.

Fanny Roethlisberger står angivet som fotocred. Och text: Malin Nylén

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

2293

1011

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar