Feber och författardrömmar

Feber och författardrömmar

av -
1120

I början av ett nytt år är vi många som vill starta nya projekt, och många har vi mer eller mindre hemliga skrivardrömmar! Det märks också på skörden av manus som trillar in till vårt lilla förlag, och det är helt fantastiskt att ta del av andras tankar, funderingar, scenarion och dramatiska berättelser. Så vad kan man tänka på om och när man vill börja skriva? Ett första tips är faktiskt att INTE skriva, utan LÄSA!

Läs böcker du tycker om och sådana du tycker mindre om – vad är det som sätter tonen som tilltalar dig? Är det levande miljöbeskrivningar, en tät dialog, ett spännande intensivt tempo i historiens framfart?

Nästa steg är att se till de egna förmågorna, är det berättandet jag är bättre på, eller dialogen, eller har jag en egen livshistoria att berätta? Fungera det bättre att skriva i jag-form eller tvärtom? Här kan du gärna testa att skriva samma scenario, samma situation, på max 2 sidor och sedan be någon läsa! Vad ”svänger” bäst? Vad tycker din allra första läsare?

Skrivmaskin2Och så var det detta med synopsis – en del av oss trivs med att strukturera upp arbetet, även skrivande, med klara indelningar för vad som ska hända först som sist – andra får bättre flyt av att ha en lös grundstomme och sedan låta fantasin ta vid! Även här, pröva att skriva 1-3 sidor på vardera sätt. Vilket sätt var ROLIGAST? För mest ger det dig, tror jag, att i början inte planera för vilka dina läsare skall vara, om du ska få boken publicerad etc etc, utan att det känns förbaskat roligt att skriva! Så du liksom längtar lite till datorn, skrivmaskinen eller pennan varje dag..! (Och vilket av de skrivsätten du väljer, ja det är ett helt eget kapitel i sig! Men kom ihåg att bara för att texten kör ihop sig på datorskärmen, betyder det inte att du är en skräpig skribent! Många författare vägrar att skriva på dator…) Och precis som i citatet överst, tror jag du har allra roligast om du försöker utmana dig själv till att skriva på ett sätt, eller om ett ämne, som känns lite läskigt, lite utanför bekvämlighetszonen ;-)

Har du funderingar kring skrivande och hur man kan komma igång, eller komma vidare med sitt skrivande? Mejla gärna mig på lina@leanderpublishing.com så svarar jag vidare här! Förbereder vårens skrivarkurser som bäst – kanske du också vill komma till Gotland och skriva, nybörjare eller van?!

Med febriga barn och rätt-så-febrig själv är det kaffe och manusläsning som gäller!

Kardemumma-kaffe!
Kardemumma-kaffe!
Hej från sjukstugan..!
Hej från sjukstugan..!

Kram Lina

 

 

 

Liknande artiklar

2294

1011

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar