Av Britta Rossander

Det finns väl inte en enda kille med fru eller flickvän som inte rest till USA med en lista i passet på vilka produkter han absolut inte får komma hem utan. Alla dessa produkter ska köpas in på Sephora – skönhetstemplet med stort S. Butikerna som är som Pandoras ask och in i vilka man stiger och utropar ”öppna dig Sesam!”

Sephora är franskt – det kanske inte så många känner till men kedjan grundades i Limonges av Dominique Mandonnaud 1969 och hette då Shop 8. Redan 1979 införde hon självplock under guidad ledning av kunniga säljare på butiksgolvet, då var detta en revolution inom parfymhandeln.

Och 1993 valde Dominique att döpa om sina skönhetstempel till Sephora ett namn bildat av Sippora (Moses hustru), med det gamla grekiska ordet ”Sephos” som betyder söt. Fyra år senare öppnades världens största skönhetsbutik på Champ Elysées förstås med namnet Sephora och året därpå säljer skickliga Dominique sitt verk till LVMH. Idag är Sephora ett världsomspännande företag med butiker i snart varje hörn. Antalet butiker är hundratals och nu har äntligen Sverige fått ett eget Sephora. Dock kanske inte på den mest uppenbara adressen Stockholm City – det är Täby Centrum som kammat hem högsta vinsten för sina skönhetskunder.

Devisen inom företaget har från början varit ”skönhet till alla” – och det är verkligen något man lever upp till. Vid öppningen av den svenska butiken kunde vi faktiskt se att det fanns något för alla på hyllorna. Från det egna sortimentet, som är väldigt överkomligt i pris, till många av de kända varumärkena spetsat med topprodukter från varumärken som brukar vara rätt selektiva i sin distribution.

Det är tätt mellan sminkstationerna och bemanningen i butiken är rätt generös. Det ingår i Sephoras idé att kunderna ska kunna fråga, prova och sedan våga handla utan att bli besvikna. 

Under slutet av året öppnas en butik i Malmö och först under nästa år står Stockholm på tur. Vi får se om det lite glammiga, ursprungligt franska konceptet kan ge våra svenska aktörer en match. Jag måste säga att Sephora är som en frisk fläkt och även herrarna kan här hitta sina skönhetsprodukter på ett mycket pedagogiskt sätt.

Under invigningen träffade jag Olivier Schaeffer och Anne Hother Sørensen som ör ansvariga för etableringen i Sknadinavien.

När började ni planera att öppna Sephora i Sverige?

– För ca två år sedan.

Valde ni Täby eller var det gallerian som tog första kontakt?

– Vi valde varandra! Vi kan ge Täby ”high-end” inom doft- och kosmetikahandeln med vårt unika koncept. Likaså kan Täby ge oss mycket med sin miljö som motsvarar våra behov. Baserat på den framgång vi haft de första dagarna kan jag glatt meddela säga att det fungerar!

Vad ser ni som det starkaste kortet i Sephoras koncept?

– Nyckeln är en lätt igenkännlig miljö som gör shoppingen enkel, det bredaste prestigesortiment, egna Sephoraprodukter i fantastisk kvalitet till rimliga priser, ett brett urval av exklusiva märken, som du ser är listan ganska lång.

Varför ska en kvinna gå till Sephora?

– Sephora har ett unikt koncept där kunderna kan röra, känna, lukta, spela, surfa sig igenom butiken utan köptvång och har du frågor är aldrig en konsult långt borta.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1823

878

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar