Ett Hemligt Ställe

Ett Hemligt Ställe

av -
1043
Miami

Vi fick ett långt påsklov och åkte till Miami och Aruba. Som vanligt körde vi Zigenarstil och hoppade runt på olika platser och olika hotel. Jag bestämde mig för att inte stressa över allt jag borde göra utan njuta av barnen, mannen och solen. Det enda jag skulle göra var att läsa. Det är lättare att sätta sig in i böcker som är krävande om man kan sträckläsa i timmar, stryka under med blyertspenna och inte bli avbruten.

Jag läste  ” 33 Artist in 3 Acts” av Sarah Thornton. Hon har intervjuat hundratals konstnärer i närmare 4 år och sedan valt ut 33 stycken. Alla fick frågan ” What is an Artist?”

Man kan ju tycka att hennes stora fråga nästan är naiv, men samtidigt  är det den enda relevanta. Eller kanske en av de mest relevanta, för jag har en fråga till som förföljer mig i allt jag gör nuförtiden; varför är konst viktigt?  Men jag tycker att även den frågan är för stor och för flummig så jag vill koka ner det till en ännu mer konkret fråga;  vad kan konst göra för skillnad i ett liv?

Jag ska fan inte ge mig förrän jag kan bevisa att konst är bra och viktigt.  Det finns massvis med konkreta exempel och det som följer här är så vackert att jag såklart började gråta på stranden i Aruba när jag läste det.

Mina tårar blandades  med havsvattnet och det blev omöjligt att reda ut vilka salta droppar som var mina och vilka som var havets. Det är den ” icke” skillnaden jag vill förklara. Mina tårar som kom från en emotionell reaktion efter att ha läst om  konstnären Ai Wei Weis far blandat med havsvatten direkt från moder jord. Droppe som droppe liksom. Och det enda som ligger kvar på huden efter att solen hade gjort sitt var ett tunt lager av vitt salt….sådär enkelt och naturligt.

Ai Wei Wei är en kinesisk konstnär som fick stor  internationell uppmärksamhet när han blev gripen på en flygplats av den kinesiska polisen och sedan fängslad i 80 dagar. Ai är inte rädd för att kommentera regimen i Kina och dom tyckte att han tog lite för stor plats i och med att han Bloggade och var väldigt aktiv på sociala medier, förutom att hans konst var omtalad och inte ” neutral” i sin själ.

Hans blogg lades ned i ett försök att tysta Wei Wei. Om man går in på ” Baidu” Kinas motsvarighet till Google och letar på : ”Ai Wei Wei ” kommer ingenting upp. Inte heller om man letar på : Freedom, Human Rights, Democracy eller Fuck.

Ai Wei Weis far var också konstnär som studerade litteratur, filosofi, och konst i Paris. När han kom hem blev han fängslad av Chiang Kai-Shek nationalistiska regering för att han backade Mao Zedongs Kommunistiska revolution. Under sin tid som fånge kunde han inte utöva sitt konstnärskap utan började skiva poesi istället.

 När väl Mao kom till makten ansågs fadern inte tillräckligt vänsterradikal och straffet blev arbetsläger där han fick skura toaletter. Han brände allt han hade skrivit för han var rädd att hans familj skulle straffas. Ingen i byn visste vad faderns brott egentligen var men ändå blev han hånad och slagen och lille Ai växte upp med en pappa som ansågs vara en ” fiende”.

Familjen bodde under jorden i ett hål där det var svalt på sommaren och varm på vintern. Ai Wei Weis pappa sa till sin son att för allt i världen inte bli författare eller konstnär utan skaffa sig ett hederligt vanligt yrke.

Men Ai såg någonting unikt i allt detta svåra. ” Jag blev konstnär för under dessa hemska omständigheter hade min pappa alltid en plats som ingen kunde ta ifrån honom. Även när världen var mörk och kall fanns där en glöd i hans hjärta.” När fadern ritade en enkel teckning eller skrev en vacker dikt så märkte den unge Ai att ” Han lyftes från verkligheten”

Detta är mitt första exempel på varför konsten är viktig.

Man kan gömma den så jävla väl att ingen kan komma åt den. Och den kan rädda liv. Och den ger hopp och smittar av sig. Man kan ta med sig den överallt och den är helt igenom pålitlig och lojal. Den enda vän du kommer att ha när du sitter i ett hål under jorden och alla spottar på dig.

Efter  Maos död fick  Ai Wei Weis familj komma tillbaka till Beijing och fadern blev ordförande i I Kinesiska Författarföreningen och sen även en hyllad poet.

Ai Wei Wei i sin tur blev frigiven men får fortfarande inte resa utanför Kinas gränser. Han är däremot en baddare på Instagram ( instagram namn ; AIWW)  och lägger upp flera bilder om dagen. Det är bilder på livet, på cyklar och barn, höns, vänner, träd och blommor. Ofta visar han upp sin feta mage som han älskar och göder. Han höll på att dö av svält när han var liten och bodde under jorden och magen påminner honom om glöden i hjärtat…..

Martina Domonkos-Klemmer
När man har bott i många länder och lärt sig lika många språk, när man har kompisar utspridda över världen, mamma och pappa i Småland, en bror i Stockholm och en syrra i Paris , då kan livet lätt bli lite splittrat . Konsten blev min Kompis och min räddning i detta kaos. Jag använder den som Karlssons Klister för att få ihop alla bitarna. Det kanske blir mitt livs mästerverk ? Skriver från Londons Notting Hill där jag bor med min Yves och våra 3 barn.

Liknande artiklar

2293

283

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar