En Randig Svensk i London

En Randig Svensk i London

av -
1196
Jacob Dahlgren dagen innan vernisagen pa Workplace Gallery London

Det är alltid lite roligt och spännande att träffa Svenskar när man är utomlands. Jag går omkring här i London och kallar mig för Svensk men har inte bott i Sverige på snart 20 år.  Jag väljer  att ta på mig floskler hej vilt beroende på situationen. Jag beskriver mig själv som en person som ”står med fötterna på jorden””är feminist på riktigt” ( Asså, etta i världen sen länge typ)  ”älskar natur och allemansrätten”, ”tycker sex är härligt”, ”älskar Acne och Svensk design”,  ”förstår Bergman filmerna”  och är reko i största allmänhet.

När man sen träffar en riktig Svensk känner man sig lite påkommen, som när man var liten och stod och sjöng Carola i  hopprep och mamma plötsligt öppnade dörren. Då byter jag snabbt och tar fram mitt Ungerska kort och förvandlas till Svensk/Ungerska med nya attribut och undviker ännu en gång den där sammhörighetskänslan. Är det för att jag faktiskt inte känner att jag hör hemma någonstans eller försöker jag bara göra mig intressant?

Hursomhelst träffade vi en Svensk konstnär förra veckan,  nämligen Jacob Dahlgren. Han har en soloshow på Workplace gallery i London i en lokal som var otroligt undangömd högst uppe i ett kontorskomplex. Galleristen förklarade självsäkert att om man verkligen vill se deras utställningar då bemödar man sig att hitta dit.

Jacob var klädd i en lila manchesterkostym och en randig t-shirt, en grå kalufs och ett stort leende. Han började med att berätta att han av en konstig slump har på sig randiga t-shirtar varje dag sen 2001 och planen är att han ska fortsätta med detta  hela livet ut. Han blir ett sorts levande konstprojekt vid sidan av de andra konstprojekten.

Det som vi hade kommit för att se var en sammansatt energiskulptur bestående av tavlor i olika bjärta färger samt färgglada kablar som band samman allt med el som strömmade genom dess ådror. Man kunde köpa EN tavla  då man bara drar ut sladden på just den tavlan, annars kan man köpa hela upplägget. En tavla kan funka i ett hem , alla  tillsammans funkar inte lika bra  konstaterade jag medan jag snubblade runt bland sladdarna i galleriet.

Jacob ser vardagliga ting som en del av sitt konstnärskap och han var väldigt odramatisk och avslappnad vilket var ganska skönt då konstnärer ibland ska forcera fram intellektuella klurigheter när dom pratar om sin konst. Det känns som att Jacob inte ligger uppe på nätterna med ångest och idetorka. Jag tror att det kommer väldigt naturligt och självklart när han skapar. Det känns lekfullt och enkelt …kanske lite för enkelt ibland.

Till min stora glädje berättade Jacob att han är flitig på Instagram där han lägger upp bilder på sig själv med dagens randiga T-Shirt ur den samling som han har samlat på sig under åren. Vi tog ett litet snack på Svenska och det kändes fint och tryggt.

Lite mer fakta om Jacob:

Dahlgren represented Sweden in the Nordic Pavilion at the Venice Biennale 2007, and has since exhibited worldwide at venues such as Henry Art Gallery (solo), Seattle, USA, and in shows such as Superabundant at Turner Contemporary, Margate, UK, Altered, Stitched and Gathered, at P.S.1 Contemporary Art Center/MoMA, New York, USA, Dangerous Beauty, Chelsea Art Museum, New York, USA and Image and After, Museum of Contemporary Art Kiasma, Helsinki, Finland.

Dahlgren’s show at Andréhn-Schiptjenko is an extensive presentation of his work, consisting of large-scale sculptures, photos, a slide show, paintings, objects – and a changing presentation of his T-shirt paintings. A common theme for all the works is how art and our everyday life are intertwined.

Jacob Dahlgren Och Ben Jones
Jacob Dahlgren Och Ben Jones
Martina Domonkos-Klemmer
När man har bott i många länder och lärt sig lika många språk, när man har kompisar utspridda över världen, mamma och pappa i Småland, en bror i Stockholm och en syrra i Paris , då kan livet lätt bli lite splittrat . Konsten blev min Kompis och min räddning i detta kaos. Jag använder den som Karlssons Klister för att få ihop alla bitarna. Det kanske blir mitt livs mästerverk ? Skriver från Londons Notting Hill där jag bor med min Yves och våra 3 barn.

Liknande artiklar

2334

1027

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar