Döm inte hunden efter håren…

Döm inte hunden efter håren…

av -
948

Jag var inne i en pälsbutik förra veckan och var egentligen på väg till träning och i förd min fulla träningsmundering (med underställ och sneakers), helt enkelt kläder vanliga människor tränar i. På min cykel passerade jag en av mina favoritbutiker som säljer päls här i Prag.  Jag parkerade cykeln utanför butiken, synbar för personalen. Spänd av förväntningar på vad de fått in för nya fina pälsar efter nyår gick jag in och möttes av väldigt konstiga blickar av båda säljarna som var inne i butikerna. De granskade mig från topp till tå. Jag kollade vidare, kände på de fina pälsarna, frågade frågor om kvalitén och priser, jag pratade engelska denna gången (även om jag pratar tjeckiska), snabbt hörde jag kommentarer mellan dem viskandes hur jag såg ut och vad jag hade på mig. Och jag fick en flashback från min favoritfilm med min favoritscen ”Pretty Woman” – när Julia Roberts kommer in i den exklusiva butiken och blir behandlad på ett nedvärderande sätt av expiditerna, som ansåg att hon inte var välklädd eller välbärgad nog att gå in i deras butik.

Jag lyssnade, jag observerade och scenen var exakt som i filmen ”Pretty Woman” när jag frågade vad en päls kostade så drog expediten i fråga ner sina glasögon längst med näsan och tittade skarp på min och sa: ”Oh, it’s very, very expensive…”

Jag log inombords och tänkte No shit Sherlock, jag vet vad jag är inne och inte född igår så päls är dyrt, men min fråga var ju inte om den är dyr eller inte.  Jag ville veta pris och om det är dyrt eller inte kan jag nog själv avgöra tänkte jag. Jag bet ihopa, log och fick till slut svaret på vad den kostade.

Jag lyssnade, jag observerade och scenen var exakt som i filmen ”Pretty Woman” när jag frågade vad en päls kostade så drog expediten i fråga ner sina glasögon längst med näsan och tittade skarp på mig och sa: ”Oh, it’s very, very expensive…”

Jag tackade för mig och låste upp min cykel och drog iväg på träningen.  Under mitt träningspass fick jag idén att göra ett test och lära de expediterna en läxa. Så jag gick in i samma butik efter jobbet ett par dagar efter mitt förra besök, i klädd i en club blazer med min lilla egna päls över den och på mina höga klackar, klampade in butiken och röde mig på samma sätt och ställde samma frågor till faktiskt exakt samma expediter. Vad de inte visste var att jag var tjejen här om dagen på cykel som blev behandlad på ett helt annat sätt den gången.

När jag hade kollat runt och bestämde mig att ta dialogen, den följde:

Jag frågade jag dem båda, ”Ni känner inte igen mig?” De kollade på varandra lite frågande och osäkert och svarade båda:” Nej.”

Jag- ” Jag var här häromdagen och ni hjälpte mig då också…”

De- ”Jasså jag minns faktiskt inte, vi har så många kunder om dagarna, hoppas att du inte misstycker”

Jag – ”Så klart inte, men däremot misstycker jag att ni behandlade mig väldigt mycket sämre när jag kom på min cykel till er, iförd mina träningskläder och ville kolla på era produkter”

Snabbt mindes det mig och blev som två röda tomater både och började ursäkta sig stammande med dåliga ursäkter.

Jag spände blicken i dem, mycket vänligt, dock bestämt: ”Vet ni vad båda av er behöver sätta på filmen ett par gånger om ”Pretty Woman” och lära sig att man inte dömmer någon efter kläderna de har på sig. Detta kommer att vara ert bästa säljredskap för framtiden om ni lär er att inte döma hunden efter håren.

Tack för kaffet tänkte jag och stängde vänligt dörren efter mig innan jag önskade dem en fortsatt bra dag.  De kommer nog inte glömma mig i första taget och på mina höga klackar gått jag vidare för att snart byta om till mina sportskor inför träningen jag skulle gå på…som en kameleont…

Och om jag väljer att köpa päls, så kommer det inte bli i den butiken, that’s for sure…

Natalia Folbrycht
Svensk-polska, bosatt i underbara Prag. Jag drivs av utmaningar & galna upptåg. Händer det inget, så ser jag till att det gör det! Före detta Elitfotbollspelare som alltid haft ett intresse för att göra affärer & upptäcka världen!

Liknande artiklar

1756

834

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar