Bästa tipsen för att springa ett Marathon

Bästa tipsen för att springa ett Marathon

av -
1482

Jag fick för mig i fjol i Maj att springa Marathon i Prag, bara 2 dagar innan loppet var. Jag såg en skylt längs med vägen när jag körde hem från jobbet på fredagen och loppet var bara 2 dagar efter det. Biljetterna var slutsålda, men jag hade jag ett minne av att jag träffat en person på ett event för ett tag sedan och tänkte jag chansar, om det går så går det liksom. Jag fick napp och plötsligt hade jag en startlapp för loppet! För ett Marathon, mitt första dessutom. Jag hann liksom inte ens tänka igenom hur jag skulle genomföra det, rätt som det var så var jag på väg ner på min cykel till startlinjen nere i Prags absoluta Citykärna.

Loppet genomförde jag på 3 timmar och 39 minuter och jag verkligen nöjd med den tiden, sedan dess har jag sprungit loppen i en gång till och det var i år.

Mina bästa tips när du skall springa ett Marathon eller annat längre lopp:

1. Sova – sömn har jag under senare år förstått är mycket viktigare än jag trodde

2. Drick massa vatten dagarna innan- samma sak som sömn, vatten är grundläggande för att klara ett lopp oavsett temperatur

3.Ät inte för mycket innan ett lopp – vi tål mera påfrestning än vi tror utan mat i oss. Risken är att du blir för tung i magen om du äter för tätt inpå ett lopp eller för mycket mängd av mat.

4.Skoval- Välj ett par skor som är gjorda för långdistans och som är bra insprugna redan, så slipper du skoskav och ont i fötterna.

5. Övertänk inte loppet – Visst man kan planera ett lopp, men ibland är det bra att stänga av och bara köra på ren vilja.

6. Bränn inte ut dig i början och spara inte för mycket mot slutet - Det är en konst att hitta balansen att hitta ett jämnt tempo, men att ha en bra och jämn i fart i början gör att du får ett bra flow och bättre tid i slutändan. Jag jobbar alltid efter filosofin att när du är trött, vilket är vanligtvis i slutet, så har du alltid 30 % mer att ge. Så slutet löser sig alltid ändå!

7. Hitta fokus på något annat än själva loppet under tiden du springer- Ladda ner en bra spotifylista med bra musik och en bra ljudbok i något ämne som intresserar dig så går tiden fortare. Ha mobilen fullt laddad, att springa utan något i öronen gör att du enbart tänker på loppet och att det är lång och jobbigt. Jag brukar också ha ett par ämnen i huvudet som jag diskuterar med mig själv. Kan vara allt från platser jag vill besöka, nyårslöften inför nästa år eller jobbrelaterade ämnen…

8.Njut av folkfesten- Le när du springer och klappa igång publiken som hejar på längst med gatorna!

9.Ta Selfies under loppet- Dessa kan du sen efter loppet posta på din Instagram, blogg eller FB, kul grej att ha en bild i rörelse och när du faktiskt är i action!

10. Inspireras av någon under loppet- Ta rygg på någon du tror du kan hänga på och tävla med den personen i form av att ditt mål är att hänga på personen till slutlinjen! Jag gjorde det med en italiensk kille under ett lopp, vi kom in i mål samtidigt, han var bra och ibland drog jag honom och ibland han mig. Efter mållinjen kramade vi om varandra som om vi känt varandra hela livet fastän vi bara möts i ett par timmar utan att prata med varandra, idrott förenar!

11. Efter loppet - Ta ett varmt bad & stretcha så att du inte blir stel och fyll på med vätska och mat.

12. Dagen efter är så viktig! Många tänker att de har ont och är stela så det är bättre att vila, aktiv återhämtning är bästa medicinen mot trötta ben. Så ut och jobba bara i 10-15 min dagen efter och stretcha om du inte vill vara stel flera veckor efter ett lopp!

 

 

Natalia Folbrycht
Svensk-polska, bosatt i underbara Prag. Jag drivs av utmaningar & galna upptåg. Händer det inget, så ser jag till att det gör det! Före detta Elitfotbollspelare som alltid haft ett intresse för att göra affärer & upptäcka världen!

Liknande artiklar

2082

951

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar