Återupptäckt medeltidspärla

Återupptäckt medeltidspärla

av -
1358

Wenngarns slott ett par kilometer norr om Sigtuna är pärlan
i en liten by och bär på en spännande historia.

 

Av Britta Rossander

 

Slottet ligger i en liten by med 400 invånare, som alla bor runt ett fantastiskt barockslott.

– I dag, precis som på medeltiden, präglas livet på och runt slottet av gemenskap, säger en av dem.

Historien går tillbaka till 1164, då Wenngarn omnämns i Sveriges äldsta bevarade brev. Slottet har sedan dess varit scen för såväl storslagna fester som politiska omvälvningar. Riddare och riksråd har bott på slottet, och det är i dag, precis som för 400 år sedan, hjärtat och navet i Wenngarns samhälle. Här finns mötes- och festlokaler, kafé och många andra sätt att mötas. Slottets spöken tas väl om hand av de nya ägarna och vid Halloween brukar de hyllas med en fantastisk fest med mästerligt utklädda gäster.

Som medeltida frälsegods tillhörde slottet vid 1500-talets början Gustav Vasas mormor och senare Gustav Vasa själv, som gjorde det till kronogods. På 1590-talet flyttade hertig Gustav av Sachsen-Engern-Westfalen in och han som lät bygga om och flera delar av detta ingår i dagens slottsmurar.

Slottsspöket är något man

vårdar ömt på Wenngarn.

År 1619 fick Gustav II Adolf slottet, men han gav det till Frans Berendt von Thurn vars son sålde det för 50 000 riksdaler till Magnus Gabriel De la Gardie som verkligen gav slottet en glansperiod. De la Gardie blev dock av med ägandet i samband med att hans politiska stjärna dalade, men han fick bo kvar till sin död 1686. Efter det var Wenngarn i kronans ägo och arrenderades ut till olika släkter.

På tidigt 1900-tal blev slottet anstalt för alkoholister, men den avvecklades 1983 och slottet gick över till Lewi Pethrus Stiftelse. År 1997 såldes Wenngarn för att bli hälsocenter och flyktingförläggning men ägarna lät det kraftigt förslummas, och våren 2007 kom det ut på marknaden. Det gick inte så bra med försäljningen och ett nytt försök gjordes tre år senare vilket resulterade i att slottet såldes till Olle Larsson förra året.

I dag är det ett slott med modern rörelse i en kulturminnesmärkt byggnad. Charmen, andan i slottet blandat med sägner om spöken, tillsammans med god mat och bekvämt boende, gör besöket i dag till ett nöje.

För mer info: wenngarn.se

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

2293

1010

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar