Ada Lovelace, en otrolig kvinna!

Ada Lovelace, en otrolig kvinna!

av -
760
Ada Lovlace, Världens första " SoftWare Programmer"

Jag skrev om den dansande roboten i mitt föregående inlägg. När jag var och lyssnade på konstnären hade jag fått så mycket information under dagen att detaljer av det han sa flöt in i bakhjärnan…. men jag kommer ihåg att han nämnde ett namn som jag tyckte lät som en porrstjärna; Ada Lovelace. Hon var skitsmart och blev kärnan till denna ide som födde detta konstverk som Conrad Shawcross kallar ” The Ada Salon” .

I dag hände någonting konstigt.  Jag läste Financial Times ” Life & Art” bilagan och på första sidan var en stor artikel om  Ada Lovelace! Jag läste hungrigt om denna fantastiskt kloka kvinna medan jag satt på Tennis klubben och väntade på att barnens tennis lektion skulle avslutas. När jag kom hem bläddrade jag i sista Vanity Fair ( den med Robert Downey Jr på framsidan) och på sidan 132 finns en artikel som heter  ” 5 Easy Theses” som tar upp den nya innegrejen tydligen: Innovationer/ Uppfinningar. Första paragrafen berör Konst och Vetenskap. Och vem nämns ( efter Steve Jobs) som skyddshelgonet för denna konst-teknologiska hybrid, jo Ada Lovelace!!!

Det kan ju inte vara en slump att jag som aldrig har hört talas om Ada Lovelace plötsligt läser om henne överallt. Och det kan ju inte vara en slump att alla verkar besatta av henne, samtidigt. Det kan kanske bero på att det finns ett väldig intresse för kvinnor och feminism och man vill återupprätta bortglömda kvinnor som var viktiga och kloka, kreativa och fantastiska men som under historiens gång dränktes av männen ( ibland bokstavligen)

Ada fick sitt namn Lovelace när hon som 19 åring gifte sig med en adlig man mycket äldre än hon själv. Bröllopet var litet och intimt eftersom Adas pappa var kändis och man ville undvika ” paparazzis” . Hennes far var nämligen den romantiske poeten Lord Byron!

Ada fick tre barn och levde ett vanligt  liv med allt som en dam i hennes position förväntades göra.

Till saken hör att när Ada var liten studerade hon matematik på hög nivå. Detta tack vare hennes mor som ville ge Ada en balans genom att införa den mer vetenskapliga biten som motpol till de eventuella  konstnärliga gener hon hade ärvt av den store romantikern Lord Byron.  Ada var ett geni och denna vetenskapliga eld som modern hade tänt brann på svag låga ända tills den dag då hon inte kunde motstå frestelsen och tog kontakt med Charles Babbage, en briljant uppfinnare.

Ada erbjöd sig att bli hans assistent och skrev ” om du behöver mig , så är mitt huvud ditt” Ada  ( tillsammans med Charles) blev pionjärerna till dagens datorer. Ada skrev ett program, mjukvara, som beskrev hur denna maskin skulle kunna skapa musik och räkna ut  kalkyler etc . Jag måste påpeka att detta var 1840 talet och Ada var en Kvinna. Det svindlar till när man tänker tanken att hon var så pass före sin tid.

Om Ada vågade lita på sin egen kunskap och förmåga så pass att hon planerade en framtida dator på 1840 talet då känner jag att jag måste tro på mig själv och min förmåga att göra det jag drömmer om.

 

 

 

Martina Domonkos-Klemmer
När man har bott i många länder och lärt sig lika många språk, när man har kompisar utspridda över världen, mamma och pappa i Småland, en bror i Stockholm och en syrra i Paris , då kan livet lätt bli lite splittrat . Konsten blev min Kompis och min räddning i detta kaos. Jag använder den som Karlssons Klister för att få ihop alla bitarna. Det kanske blir mitt livs mästerverk ? Skriver från Londons Notting Hill där jag bor med min Yves och våra 3 barn.

Liknande artiklar

1973

917

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar