Resan mot ”oss”

Resan mot ”oss”

av -
1139
Visby skymtar från hamnen...

Ja, den här synen är något som känns hemtamt efter fem års pendling!..

Liknar mest ett rymdskepp, tycker Vince!
Liknar mest ett rymdskepp, tycker Vince!

Mestadels har jag rest med Gotlandbåten, och uppskattar verkligen tiden ombord – utan täckning för mobilen under 3 timmar blir turen över Östersjön både en chans att koppla av och koppla bort både distraktioner och måsten, men också faktiskt en möjlighet att fokusera bättre. Utan sms-pling, mejlnotiser och så var det ju Facebook och… Så blir tiden mycket längre, känns det som. Läsa, jobba och bara vila är den stora fördelen med båtresan.

Så här såg båtarna ut förr inte så länge sedan!.. Långt ifrån dagens bekväma färjor med restaurang, bio och shopping… Vilket äventyr det måste ha varit att resa med dessa båtar.

På många sätt kan man nog uppfatta Gotland som traditionellt, lantligt, historiskt och där inte särskilt mycket utveckling sker från sommar till sommar… Men det stämmer inte, här finns numer en uppsjö av seminarier, föreläsningar, kulturevenemang och föreställningar som inte bara är förströelse och nöje utan också uppmärksammar viktiga budskap.

När medeltidsarvet används på bästa sätt!
När medeltidsarvet används på bästa sätt!

Då blir jag extra glad, när regnbågsflaggan vajar över de gamla ruinerna!  Även på länsbussarna sitter små flaggor.

Gotland Pride har t.ex. inneburit maratonläsning av ”Torka aldrig tårar…” på Länsteatern, föreläsningen ”Och aldrig mötas de två – om hbtq, funktionshinder och normer” av RFSL, och mycket annat. Oerhört viktigt, eftersom en rapport från RFSL om att växa som som hbtq-person på Gotland visar en dyster tillvaro! Den visar att både skolor och regionen är dåliga på att jobba med hbtq-frågor, bland de sämsta betyg av alla undersökta svenska kommuner. Ingen ska behöva känna att deras kärlek bäst hålls i smyg, eller att vi på något sätt inte får eller kan vara den människa vi faktiskt är. Hoppas på ännu mer arbete här i frågan, särskilt utan vinkeln att berätta om ”de”, som är hbtq. Där tycker jag första misslyckandet är! För retoriken borde vara; ”oss”!  Att sluta göra skillnad och positionera människor som ”de”, ”de andra” borde vara självklart. Vi människor är oss mer lika än olika, förutom små skillnader, så små att det inte räcker till för att någonsin göra en åtskillnad mellan vi/dem, oss och andra.

Kram till dig ikväll, och särskilt till tonåriga vänner – du är ju som allra finast som dig själv <3

 

Lina de Gysser
Retoriker, doktorand i retorik vid Uppsala universitet, utbildad journalist och förläggare på det egna förlaget Leander Publishing. Ö-bo på Gotland sedan 2010 med familj & hus vid östkustens strand. Skriver i en ständig pendlingsrörelse mellan ö och fastlandet gärna tankar om retorik, kommunikation, inspiration, entreprenörskap, litteratur och design.

Liknande artiklar

2563

2275

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar