Polen i mitt Hjärta – Bästa tipsen i Warszawa

Polen i mitt Hjärta – Bästa tipsen i Warszawa

av -
20924

Jag sitter på flygplatsen nu och skall flyga hem till Prag. Mina 4 dagar i Polen har varit härliga! Jag älskar Polen och Warszawa! Warszawa är inte den staden jag bott i, men jag har tillbringat en del jobbresor här och lärt känna staden. Under min vistelse har jag hunnit med ett viktigt möte som jag tror kan leda till något bra med mitt jobb, jag har insupit julstämmningen, varit på en Body pump utbildning och samtidigt umgåtts med min Mamma.  Polen är ett katolskt och oerhört troende land och som barn gick jag i kyrkan varje söndag med min älskade Farmor.  I skolan hade man religion som ämne och det leddes inte av en religionslärare utan av antingen en nunna eller präst.

Det har varit otroligt skönt och roligt att hänga med min Mamma som alltid har något på gång och vi brukar mötas på lite olika platser, eftersom att hon bor i Sverige och jag i Prag så blir det en bra och trevlig lösning att göra så.

”Har du bokat en resa till Warszawa? Grattis! Det är en av världens mest budgetvänliga storstäder just nu. Det visar vårens Storstadsindex, en undersökning som jämför prisläget i flera storstäder runt om i världen.
Listan toppas av Warszawa, följt av Vilnius och Budapest. Warszawa är också ett utmärkt resmål för shoppingsugna.”

Warszawa är en stad som utvecklas dynamiskt, har många lyxhotell, eleganta butiker och ett stort utbud av olika tjänster. Är du intresserad av teater, tycker du om god mat, tycker du om att shoppa, besöker du gärna en gammal stadskärna eller gamla byggnader som slott och museer – kom då till Warszawa!

Vad kan man eller bör man göra i Warszawa då som turist?

Här kommer mina bästa tips:

Från att ha kallats Europas tråkigaste stad till att vara en av norra Europas absolut coolaste numera. Fortfarande tyngs avenyerna av sovjetarkitektur, men numer fylls byggnaderna av framtidstro, nytänkande och design. Det är viktigt att inte glömma att kommunismen upphörde för bara för 25 år sedan och med tanke på detta så har Polen utvecklats väldigt snabbt. Polackerna själva avskyr allt som påminner om den kommunistiska tiden. De senaste åren har det gått undan för Warszawa som har över 2 miljoner invånare och i hela Polen är befolkningsmängden totalt 40 miljoner. Om man kollar potentialen i Polen så tror jag stenhårt på landet av många anledningar, mycket pga att polackerna är otroligt arbetsamma  och hårt arbetande, landet är tätbebott och de är hungriga på att se och upptäcka nya saker och marknader efter att varit förtryckta i många årtionde.

Om man kollar restauranger så rekommenderar jag så klart att man provar polsk mat:

Stary dom, Grand Kredens och Czerwony wierz är alla restauranger är genuint polska med riktigt ”hemlagad” polsk mat. Du hittar mycket vilt, riktig råbiff med hackad gula, lök och en äggula i mitten av biffen, olika sorters kål, piroger (Jag älskar stekta ryska piroger som innehåller en typ av ost och äts med gräddfil, ett måste att prova!) och alla soppor som polackerna obligatoriskt alltid har som förrätt innan sin huvudrätt. Min favoritsoppa är gurksoppa som jag även lagar på julen och ställer på julbordet!

Czerwony Wieprz är en av de två restauranger till samma ägare, den andra heter Folkgospoda och sägs vara Warszawas första resturang, också super trevligt och rustikt!

Dessutom har dessa restauranger riktigt trevlig service också!

Det finns en del andra restauranger som är mera internationella, men jag föredrar att prova landets egna mat speciellt om man bara besöker över en lång weekend.

Shopping:

Det finns två gallerier som jag tycker är bra och det är Zlote Terasy och Galeria Mokotow, i båda dessa hittar du alla kända internationella varumärken, men även en del polska designers. Zlote terasy ligger mitt i city, medan Galeria tar ca 10 min med taxi, taxi är iofs. väldigt billigt i Polen, så för ca 50 SEK tar du dig dit enkel väg.

Jag har mitt favoritstråk på gatan Mysia och Bracka ligger förbi Zlote Terazy och mot gamla stan, där hittar du lite flera roliga boutiquer och seriellt Carrolina Herreras affär som är ett trevligt besök. I närheten av stråket ligger även Warszawas lyxigaste (mest folktomma) shoppingvaruhus med märken som LV, Gucci och andra traditionella lyxmärken. Bara 5 min gångväg därifrån kommer du till Nowy Swiat som är fylld med trevliga små mera polska och normal prisade affärer.

Träna:

Två gym som är outstading är Jatomi Pure som ligger högst uppe på Shoppingcentret Zlote terasy eller kan man prova Holmes Place som ligger i ett av det nybyggda höga skyskraporna i hotellet Hilton. Båda gymmen kan man prova gratis om man mailar i förväg och visar intresse (bör dock ej säga att du bara är tursist över helgen) :) De är båda rena, snygga, trendiga och kul att träna i!

Sevärdheter:

Ta hissen upp i kulturpalatset och få en magnifik utsikt över staden, många polacker är inte glada i själva byggnaden som var en symbol från ryssarna som de lämnat som avskedsgåva efter att de först bombat Polen under andra världskriget. Detta väcker förstått känslor hos polackerna.

Gamla stan; det är otroligt vackert med alla små färgglada byggnader, alla krogar med uteserveringar och en runda förbi slottet är också ett måste. PÅ sommaren får man inte missar parken Lazienki som är härlig att strosa omkring i.

Se till att åka till Warszawa, staden som är en blandning av gammalt och nytt, både i andlig mening och i utseende – gamla traditioner värderas högt men samtidigt sker en snabb utveckling.Ingen annanstans i Polen finns så många barer, klubbar och musikscener, och Warszawaborna själva är fullproppade av framtidsoptimism.

Mysiga resturangen Kredens
Mysiga resturangen Kredens
Vildsvinsgryta som serveras i urgröpt surdegsbröd
Vildsvinsgryta som serveras i urgröpt surdegsbröd

 

 

 

Natalia Folbrycht
Svensk-polska, bosatt i underbara Prag. Jag drivs av utmaningar & galna upptåg. Händer det inget, så ser jag till att det gör det! Före detta Elitfotbollspelare som alltid haft ett intresse för att göra affärer & upptäcka världen!

Liknande artiklar

2529

2246

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar