Det är Hong Kong Shanghai, Ltd (startat redan 1866) som driver de legendariska The Peninsula Hotels, en hotellkedja med bas i Hongkong. Nio hotell ingår, placerade i Asien, Europa och USA. Flaggskeppshotell är det berömda Peninsula Hong Kong, som öppnades 1928 och refererades till som det finaste hotellet öster om Suez.

Text: BRITTA ROSSANDER

År 1976 öppnades The Peninsula Manila i Makati CityFilippinerna, en symbol för ekonomiskt välstånd i det finansiella distriktet i landet. Sedan kom hotell i New York 1988, Peking 1989, Beverly Hills 1991, Bangkok 1998, Chicago 2001, Tokyo 2007, Shanghai 2009 och det senaste, Peninsula Paris, som öppnade i augusti i år.

Fastigheten på Avenue Kléber, två kvarter från Place Étoile, var tidigare känd som Hotel Majestic som öppnade 1908. Det omvandlades till regeringskansli 1936, blev senare högkvarter för tyska militärkommandot under ockupationen av Paris.

En rik rysk adelsman byggde ett palats, som han senare sålde till drottning Isabella ii av Spanien som bodde där i 36 år.

Historien berättar att 1864 byggde Alexander Basilewskij, en rysk och rik adelsman, ett palats på adressen vilket han senare sålde till drottning Isabella II av Spanien som bodde där i 36 år. Efter drottningens död köpte hotellmagnaten Tauber fastigheten och byggde om till Hotel Majestic som öppnade i december 1908 men som blev militärsjukhus under första världskriget, för att renoveras och öppna igen som fågel Fenix 1916. Roligt att veta är att George Gershwin skrev En amerikan i Paris när han bodde där 1928.

Hotellet köptes 1936 av franska staten för att hysa deras militära administration men blev högkvarter för tyskarna fyra år senare och var så under ockupationen av Paris under andra världskriget. Men det sägs att The Majestic blev känt som en knutpunkt för tyskar som var emot Hitler.

Efter kriget blev The Majestic högkvarter för Unesco, och 1958 tog utrikesministeriet hand om huset, som var platsen för undertecknandet av Parisfredsavtalet den 27 januari 1973, som avslutade den amerikanska inblandningen i Vietnamkriget.

Franska regeringen behövde pengar år 2008 och sålde byggnaden för 460 miljoner US-dollar och sedan dess har renoveringen pågått till en kostnad av 338 miljoner euro.

Den höga kvaliteten på allt hantverk är häpnadsväckande. Baren där fredsavtalet skrevs under är helt
återställd planka för planka, matsalens guld är pålagt där det saknades – gulddekorationer man upptäckte under fyra lager kontorsgrön målarfärg. Marmorn i badrummen är mjukt rundad i alla hörn, bardiskens marmor är nästan tio cm tjock och poolen i hotellets spa är 20 meter lång. Den teknik som ingår i rummen är även för en teknisk idiot enkel att klara från en digital platta. Förutom att telefonsamtal m m ingår finns på varje rum en skrivare/fax i en av skrivbordslådorna! Det blir inte mycket bättre än så här. Från takterrassen, som är tillgänglig även för dem som inte är gäster på hotellet, är utsikten enastående.

I hotellets garage står ett antal Rolls-Roycer och specialutrustade Mini till gästernas förfogande. Vd:n för det fortfarande familjeägda företaget som driver Peninsulahotellen är bilsamlare av stora mått, och detta låter han sina gäster ta del av. Även flyg är en av hans stora passioner – därför står en replik av planet L’Oiseau Blanc som försvann 1927 i ett försök att korsa Atlanten nonstop – bara två veckor innan Charles Lindbergh genomförde sin lyckade flygning.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

2529

2247

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar