Istanbul på 24 h

Istanbul på 24 h

av -
2563
Good morning Istanbul med Hagia Sofia kyrka i vyn

Jag varit i Istanbul och på 24 timmar i staden försökte jag få ut det bästa. Jag har en kompis som bott i Istanbul länge som jag frågade lite och efter det satte jag är en plan, få ut det mesta du kan på så kort tid som möjligt.

Istanbul. Två världsdelar, två hav. Europa möta Asien, kaos mot ordning. Framtid mot forntid kan man lätta känna av. Istanbul är triumferande och vacker. Alla moskéer och hustak staplar årtusenden huller om buller. Istanbul är en stad med 10 miljoner officiellt (inofficiellt 15-20 Miljoner) invånare med en praktfull historia.

Det är lätt att tro att Istanbul är Turkiets huvudstad, men det är faktiskt Ankara som är det. Istanbul är Turkiets affärscentrum och kulturcentrum och förut var det även huvudstaden i Turkiet.

Istanbul kan delas in i tre delar: den gamla staden på halvön mellan Gyllene hornet och Marmarasjön (Eminönü, Sultanahmet, Seraljudden), den något yngre delen norr om Gyllene hornet (Galata, Beyoğlu) och den asiatiska delen på andra sidan Bosporen (Üsküdar, Kadıköy).

”Istanbul. Två världsdelar, två hav. Europa möta Asien, kaos mot ordning. Framtid mot forntid kan man lätta känna av. Istanbul är triumferande och vacker.”

Största sevärdheten är Hagia Sofia, en kyrka byggd av kejsar Justinianus I invigd år 527 och rankad som ett av de största arkitektoniska mästerverken. Andra sevärdheter är sultanens palats, Topkapi, de många moskéerna (camii), varav de mest kända är Süleymaniyemoskén, Blå moskén (Sultan Ahmet Camii).

Jag hann med ett besök på den lyxiga restaurangen Ulus29, där jag kunde insupa den magiska vyn över staden under kvällen!

Istanbul by night
Istanbul by night

Maten är en fusion mellan asiatisk och turkisk och håller hög klass. Jag provade deras peking Anka som var utsökt serverad med små ångbakade pannkakor med  grön kinesisk lök och en söt sås.

Pekinganka
Pekinganka

Maten över lag, turkarna är så duktiga på smaker och kryddor och så mycket mera än kebab. En måltid börjar ofta med meze, ett antal smårätter som auberginepuré, börek, olika sallader, yoghurt och ost. Att fylla grönsaker som tomat, paprika, äggplanta och zucchini med ris och köttfärs är typiskt turkiskt (dolmas). Frukosten på hotellet var en buffé av dess like och honungen som serverades att ha i min turkiska yougurt till frukost visar på deras kreativitet. Jämför detta med att trycka ut hongen från en tub eller burk…

Så färskt...
Så färskt…

Kaffe har spelat en viktig roll i den turkiska livsstilen och kulturlivet så det är inte konstigt att Istanbul erbjuder ett flertal av både gamla och nya kaféer. Många av dessa kaféer erbjuder traditionellt turkiskt kae och te som serveras i en liten kopp.

IMG_1301

Shopping i Turkiet… Prisvärd och en djungel av allt du behöver eller inte…Istanbuls, och en av världens, största inomhusbasarer heter Gran Bazaar. Totalt är 61 gator, med över 3000 butiker, under tak. Gran Bazaar har anor från 1400-talet och är naturligtvis en upplevelse att besöka. Du kommer dock inte vara ensam – basaren beräknas att ha mellan 250000 och 400000 besökare per dag. Här finns tusentals bodar som säljer i princip allt mattor, guld, tyg, kryddor. Basaren är en egen värld och det är lätt, men roligt, att villa bort sig i de myllrande gränderna. Turkiska prutkulturen är underbart irriterande, det går inte göra snabba affärer med turkarna om man vill ha ett bra pris. De vill göra sin grej och får att få bästa dealen krävs tålamod och ett leende.

Le Grand Bazaar
Le Grand Bazaar

Jag har varit i Turkiet förut, dock ej inte i Istanbul och detta var vad jag hann med på mina 24 h i staden denna gången, något jag kan rekommendera utöver detta är så klart att njuta av ett Turkiskt bad eller se en bra fotbollsmatch i just detta energi fyllda staden. Tog mig runt gjorde jag med Uber i vanligt ordning, för att slippa betala överpris någonstans…

Glad och inspirerad på vägen hem för en spännande utmaning i en helt annan miljö…

Liknande artiklar

2275

860

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar