Av Britta Rossander

Den tidigare fiskebyn PortofinoGolfo del Tigullio nära Genua i Italien har i årtionden varit ett populärt resmål för de internationella, rika och berömda. Så även för teamet som plåtade detta nummers modejobb.

Jetsetare firade sina framgångar i Portofino redan i en tid då begreppet ännu var okänt. Ännu till denna dag utövar denna lilla kuststaden, med den behagliga livsstil som kännetecknar orterna runt Medelhavet, en dragning på de rika och populära från hela världen som kan kallas magisk.

Staden, som anses vara en av Medelhavets vackraste städer, klättrar uppför bergväggarna från den gamla hamnen. Många prominenta gäster har passerat genom åren och det var t ex här som Richard Burton friade till Elizabeth Taylor och det är hit Giorgio Armani gärna gör utflykter.

Portofino som ligger i provinsen Genua i Ligurien är känt för sin pittoreska hamn, sina charmiga byggnader och sin sofistikerade livsstil. Staden är mycket liten och det är trångt om utrymme. Bilar är inte tillåtna att köra in och vägen dit som följer havets kant är både smal och krokig.

Enligt Plinius den äldre (år 23 – 79), grundades Portofino av romarna som döpte orten Portus Delphini på grund av det stora antalet delfiner som fanns i viken.

”Staden anses vara en av Medelhavets vackraste städer.”

Historien om platsen är spännande. Byn omnämns år 986 i ett diplom till klostret San Fruttoso som låg alldeles intill. Under 1409 såldes Portofino till dåvarande Republiken Florens av Karl VI av Frankrike, men när han utvisades från Genua återgick köpet. År 1815 blev byn en del av kungariket Sardinien och från 1861, en del av det enade kungariket Italien.

I slutet av 1800-talet började nordeuropeiska aristokratiska turister att besöka Portofino. De kom i sakta mak med häst och vagn från grannstaden Santa Margherita Ligure. Märkvärdigt är att redan under 1940-talet började turismen ersätta fisket som viktigaste näringskälla och runt hamnen växte det upp en mängd restauranger och caféer.

Vill man besöka Portofino gäller det att ha tid på sig om man kör bil och det är helg. Köerna till parkeringarna utanför staden är oftast långa. Att anlända vattenvägen är det vackraste sättet att göra entré i den lilla staden. De mindre (och mycket exklusiva kryssningsfartygen) kan tack vare den vida och djupa viken komma ganska nära hamnen.

På restaurangerna serveras förstår mycket fisk och skaldjur. Att testa svärdfisken, gå en promenad i de trånga gränderna och en kaffe på kajkanten är ett måste, likaså en promenad upp till kultförklarade restaurangen och femstjärninga hotellet Spelndido. Det ligger långt upp på klippkanten med den mest bedövande vackra utsikt ut över hamn och hav.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

2529

2247

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar