Av Britta Rossander

Magasinet KVINNA har träffat Maruschka Fallai, dotter till legendariska Margò. Kvinnan som tog det riktiga Parismodet till Sverige, öppnade butik på Sergels torg och sålde bland många mycket välkända varumärken även Yves Saint Laurent.

Den blonda livliga kvinnan mitt emot mig på cafét med det vackra namnet är en erfaren modeentreprenör och perfektionist. Efter en barndom i Sverige kom hon till USA, så när vi pratar slinker det med en hel del svengelska uttryck. Hela skolgången, förutom första och andra klass, genomförde hon ”over there”.

Planen är att åter inneha butik (kanske butiker) på Biblioteksgatan i Stockholm, som hon tycker är landets bästa shoppinggata alla kategorier. Men det var en period som Maruschka var tvungen att ta det lugnt, hon gick rakt in i väggen. Dåvarande butik på Biblioteksgatan såldes och hon ägnade över ett år till att utöva yoga och klättra i bergen i Schweiz.  Allt för att få tillbaka balansen i livet. Sedan flera år är hon tillbaka i Sverige, nu långt inne i Sturegallerian. Men snart går flytten till en ännu bättre belägen lokal precis vid Sturebadets entré. I sortimentet på Maruschka de Margò hittar du de ledande modevarumärkena, ofta representerade i plagg i starka färger, blandat med ett par svenska märken. Dockorna som plaggen visas på är friserade av Margòs ”hovfrisör” Roger Morgan. Drömmen är att ha en butik för det exklusiva och en butik för det som kan vara lite lägre i pris men att båda ska kännetecknas av bra kvalitet och design.

Maruschka och hennes mamma dammsuger marknaden för att hitta det bästa av det bästa vilket inte alltid betyder det dyraste.

När började du med modebutik?

– När jag var nyutexaminerad med en BA i business 1994, öppnade vi första butiken. Det är faktiskt 20 årsjubileum i år.

Bakgrunden som dotter till Margò – vad har den betytt i ditt arbete?

– Nästan allt! Jag växte upp i mode- och entreprenörsvärlden både i Sverige och USA, och redan som 15-åring var jag involverad i inköp och jobbade i butiken. Jag har varit omringad av stil, elegans, skönhet, konst, musik, litteratur, akademi, yoga, och sport under hela min uppväxt. Visst öppnar det dörrar men det är verksamhetens dignitet som idag räknas när det gäller affärer eller inte.

Ni arbetar fortfarande ihop eller hur?

– Ja det gör vi.

Hur har ni gått till väga när ni valt varumärken?

– Vi följer med i allt som händer, trender runt om i världen som rör bl.a. filmer och konst. Man är hela tiden på tårna. Det är som Karl Lagerfeld beskriver det:

”You have to feel what women want. It’s like a game, a challenge”.

”Utan goda insiderkontakter,
bra referenser och historik, samt en
massa pengar går det inte i dag.”

– De designers som vi instinktivt känner för, de som överraskar oss och fångar vårt intresse, de kontaktar vi. Först köper vi in i en rätt liten skala för att kunna se och skärskåda den slutliga produkten, dess design, sömnadsteknik, kvalité, produktionslinje och passform. Det gör vi för att se att leveransen verkligen håller måttet och är som vi önskar. Några av de höjdpunkter med märken som vi lanserat i Sverige är John Galliano med sin egen linje, Christian Dior, Herve Leger (när han lanserade sina ”bandage klänningar), Alaia, Tom Ford för Yves Saint Laurent, Stella McCartney för Chloe, Alexander Mcqueen, Balmain samt Donatellas starka revival av Versace. De är alla kreativa mästare. Som geniet Karl Lagerfeld säger:

”Fashion is of the moment. The best thing that can happen to a dress is that it gets worn. Fashion is not about museum exhibits.”

Hur ser ditt recept ut för att få in de ”rätta” varumärkena – vad krävs av dig och ditt företag för att passera igenom deras ibland väldigt krävande nålsöga?

– Traderecords, referenser, historik, rätt adress och rätt varumärken i det övriga sortimentet.

Är det svårt att leva upp till de regler som sätts av dina leverantörer?

– Det svåraste i det hela är egentligen totalt omvänt – det svåra är hur de lever upp till våra omständigheter att sälja mode på den tuffa svenska marknaden.

Vad har du för råd till de som idag vill starta butik med världsledande varumärken i sortimentet?

– Utan goda insiderkontakter, bra referenser och historik, samt en massa pengar går det inte i dag.

Berätta varför du väljer att ha en egen butik med handplockat sortiment istället för att gå in i ett varumärke och öppna butik, franchise eller liknande?

– Det sistnämnda är alldeles för tråkigt och dyrt. Det finns ingen designer i världen som täcker hela behovet förutom kanske Alaia och Chanel, men det är få kunder som har den avancerade smaken och portmonnän som räcker. Det är roligt att skapa något unikt i en butik där kunder kommer från hela världen och kan köpa speciella, väldigt noggrant utvalda kläder och accessoirer, som ligger både högt och lågt på prisskalan. ”Mode är som musik, det finns så många toner… man måste leka med dem och kombinera. Vi måste alla kunna göra vår egen musik.” Karl Lagerfeld.

Vad har varit svårast under resans gång?

– Personalen!

Var är du som företagare om tio år?

– Förhoppningsvis med ett par butiker på Biblioteksgatan. Gärna med ett integrerat Café, inriktat på hälsosamma juicer och powerdrinks. Gärna också med väl utvalda varor som är bra för skönhet och kroppen. Jag är väldigt intresserad av sådant.

Önskar du att din dotter ska gå i dina fotspår?

– Jag svarar – precis som min mor alltid sa när jag var liten – det är en mycket tuff bransch. Jag hoppas att hon väljer ett annat yrke.

I dag finns det många andra kreativa yrken som hon kan välja bland. Allt förändras snabbare i modebranschen i dag mer än i något annat yrke, det blir som en drog på gott och ont…

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar