Audemars Piguet var tidigt ute när det gäller att tillverka klockor särskilt designade för damer. De började redan 1883 att tänka på att en dam kanske skulle ha en klocka som inte var lika grov/stor som en klocka för en herre.

Av Britta Rossander

Miniatyriseringen av urverken som Audemars Piguets urmakare ägnade sig åt spred sig snabbt i hela branschen i början av 1900-talet.

De tekniska problemen hade lösts omkring 1920-talet, och man startade därför konstruktionen av verk med komplikationer för små utrymmen – och ville även ge klockan en synlig plats. Man kan säga att den kom ut ur västfickan och blev dekorerad med diamanter, formad som en brosch eller satt i ett spänne till aftonväskan.

ROO_67540OK_ZZ_D010CA_1_SDT_Original

Haute_Joaillerie_2014_WB_Original

ROO_67540SK_ZZ_D010CA_2_closeup_Original

År 1927 visade Audemars Piguet den då minsta kalibern, och den användes i små klockor besatta med baguettslipade diamanter. Redan två år senare såg de sig bli slagna av en konkurrent, och de avstod därmed från vidare tävling med miniatyrurverk.

Det var den första
sportklockan i lyxsegmentet.

Från allra första början var det så att Audemars Piguet startades av Jules Louis Audemars och Edward Auguste Piguet, två 23-åriga killar från Le Brassus som gått ut urmakarskolan tillsammans 1874. De slog sig ner i Vallée de Joux, och eftersom de var begåvade fackmän gick det rätt bra. Först tillverkade de verk till andra varumärken men började göra egna klockor, och efterföljande generation byggde upp företaget. Beroende på konjunkturen i världen genomled företaget senare några tuffa år. Den stora förändringen kom 1972 i och med modellen Royal Oak designad av Gerhard Genta. Det var den första sportklockan i lyxsegmentet och deras första klocka i stål. En revolution, och den var nästan lika dyr som en guldklocka på grund av att den var så avancerad.

Damarmbandsur från 1971 i 18 k gult guld med tavla i tigeröga- kvarts. Art déco-klocka från 1917 i platina med stora diamanter. Modellen Royal Oak 1996 i stål med ”petite tapisserie”-mönster.
Damarmbandsur från 1971 i 18 k gult guld med tavla i tigeröga- kvarts. Art déco-klocka från 1917 i platina med stora diamanter. Modellen Royal Oak 1996 i stål med ”petite tapisserie”-mönster.

Modellen Royal Oak står än i dag för företagets största del av både produktion och intäkter. Royal Oak fick en ordentlig skjuts upp ännu högre i trendkalendern i och med att den schweiziska båten Ahlingi segrade i Americas Cup och besättningen hade Royal Oak Off Shore på handleden. Många varianter har sedan dess tillverkats av den ikoniska klockmodellen och den finns i flera storlekar, varav några speciellt framtagna för att passa en kvinnlig handled.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar