Av Britta Rossander

Hybris Artistica, är en kollektion bestående av tolv exceptionella klockor. Det är företaget Jaeger-LeCoultre som samlat all sin hantverksskicklighet och kompetens i dessa klockor.

Det är självklart en unik samling ur som ska symbolisera hela företagets skicklighet och alla talangfulla urmakare.

Inom Jaeger-LeCoultre tillverkas, av de bästa hantverkarna och innovatörerna, sedan 180 år klockor som utstrålar sublim elegans. Ta bara den världsberömda Polo klockan som har modellnamnet Reverso – harmonisk i formen och ”understated” i utförandet – så kan man beskriva den ursprungliga modellen.

Det hela började år 1833, då trettioårige Antoine LeCoultre öppnade urmakarverkstad i den lilla schweiziska staden Le Sentier. Han blev genast framgångsrik och LeCoultre tilldelades en guldmedalj för sitt arbete vid den stora utställningen för utmärkt urmakeri 1851.

Edmond Jaeger, en parisisk urmakare med förkärlek för ultratunna verk kom 1903 in i firman, men det var först 1937 som namnet byts till Jaeger-LeCoultre. Jaegers kunskap om tillverkning av slimmade verk gjorde att deras gemensamma klockor skapade en egen kategori.

Flera av de andra stora namnen inom klockbranschen använder, eller har använt, Jaeger-LeCoultreverk i sina klockor. Exempel är Audemars Piguet, Panerai, Hermès och Cartier för att nämna några. Listan över framgångarna är lång och med tusentalet olika calibrar och 350 patent i kassaskåpet är det lätt att förstå att Jaeger-LeCoultre verkligen förtjänar sitt rykte om att vara en mästerlig urmakare.

Jaeger-Le Coultre har en lång tradition av att göra delikat juvelbeströdda ur för kvinnliga handleder. Det är inte sällan vi kan se till exempel Dian Krüger posera på röda mattan iförd ett vintageur från 1950- eller 1960-talet.

”Hybrisklockorna är proppfulla med komplikationer och i de flesta fall helt översållade med diamanter.”

Den unika kollektionen som nyligen visades är ju döpt till Hybris – vilket kan ge en vink om att man inom företaget besitter en humoristisk självdistans. Hybris var något man inom grekisk mytologi hade om man ville överträffa och/eller efterlikna gudarna och var något man sa om andra som drabbats och inte hade riktig självinsikt. Ordet kan faktiskt också användas som synonym till storhetsvansinne. Men när  man som Jaeger-LeCoultre nu tar ordet i egen mun blir det däremot helt annorlunda och uppfattas som smart.

Hybrisklockorna är proppfulla med komplikationer (svårighetsgrader) och i de flesta fall helt översållade med diamanter. Modellen Reverso Cordonet Neva tar nog priset i antal diamanter – de är många och visserligen är de små men tillsammans bildar de 9,25 carat och är 2 175 stycken till antalet. Ett mastodontjobb både i tid och tålamod har krävts för att få dem på plats.

Flest carat har dock modellen Rende-Vous Tourbillon där diamanterna tillsammans bildar 20 carat. De är ”bara” 1 209 till antalet men många av dem är baguettslipade och det kräver ju lite större stenar.

Modellen Rendez-Vous Celestial har en urtavla tillverkad i lapis lazuli som visar hela stjärnhimlen vilket gör att den som har klockan på handleden kan ta del av himlavalvets rörelse.

I kollektionen ingår en klocka med ett urverk med 1 400 delar – vilket är ett extremt mästerverk att kunna montera. Man får ett hum om proportioner när man tänker på att i en Reversoklocka utan komplikationer ingår det 93 delar i urverket. Att montera Duomètre á Grand Sonnerie har tagit drygt ett år för en urmakare och måste vara bland det tuffaste och mest ärbara uppdrag en urmakare kan få.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1182

4858

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar