Av Britta Rossander

Alla känner igen ett smycke från Lynggaard Copenhagen. De geniala låsen på halsbanden, de förföriska Sweet drops för handlederna och danska prinsessan Marys tiara med blad av silver och blommor av ädelstenar.

Det är över 20 år sedan jag uppmärksammade varumärket. Det var i Basel på stora klock- och juvelmässan Baselworld. Charlotte Lynggaard ställde ut sina alster ur en av sina första kollektioner i källaren till huset på andra sidan gatan. Jag blev nyfiken och väl hemma igen lärde jag mig att Ole Lynggaard var ett företag startat av hennes far med samma namn. En mycket uppskattad guldsmed med tillverkning i Köpenhamn.

Lynggaard Copenhagen är idag ett mycket erkänt varumärke inom smycken världen över. Inte minst i Sidney, Australien, där danska kronprinsessan invigde flaggskeppsbutiken. Redan 1972 etablerade sig företaget i Norge och tre år senare även i Sverige. Att Lynggaards smycken snabbt fick en stor spridning i Sverige beror på att paraplyorganisationen Smycka valde ut dem.

Jag träffade Ole Lynggard, en välbevarad 78-årig gentleman, för att fråga hur det hela startade.

– Jag utbildade mig till guldsmed och efter det ville jag se världen. Jag tänkte att det kunde vara både lärorikt och nyttigt att se hur man arbetar i andra länder, hur deras verkstäder såg ut.

”Jag utbildade mig till guldsmed
och efter det ville jag se världen”.

Tyskland var lärorikt för mig. Formen och designen där var stringent. I Frankrike, där jag stannade lite längre, var jag tvungen att lära mig språket. Ingen guldsmed talade något annat än franska och under den perioden hade jag mycket besök av goda vänner – det var en underbar tid.

– I New York fanns mycket fantasi. Där var det spännande och jag fick arbeta med stora dyrbara smycken. Sedan for jag till Kina, Filippinerna, Indien och Thailand. En vän sa till mig att jag måste se dessa länder och deras kulturer innan den slätades ut, något jag aldrig ångrat.

– Så när jag kom hem 1963 öppnade jag en egen ateljé och vi är fortfarande kvar på samma adress. Visserligen är huset utbyggt då det har vuxit nästan organiskt i takt med att vi har behövt större utrymme.

– Min första egna kollektion, som fick plats på en bricka stor som en tallrik, bestod av 7-8 föremål. Det var pärlor, turkoser, ringar, broscher och örhängen.

Ole berättar att de sålde och resten är historia. År 2008 blev de hovleverantörer till det danska kungahuset och sedan cirka tio år är de en regelbunden utställare på mässan Baselworld, vilket lett till att framförallt Tyskland är ett land som älskar Lynggaard Copenhagen.

I stort sett alla medlemmar i familjen Lynggaard är engagerade i företaget, förutom dottern Charlotte. På designsidan hittar vi sonen Sören som VD, Charlottes man Michel Norman som kommersiell direktör och på marknadssidan hittar vi Sörens fru Hanna. När det gäller de anställda kan man även där tala om familjekänsla, många stannar kvar i 25 – 30 år.

Är din fru Karin designintresserad?

– Ja mycket, men hennes yrke är lektor och det har varit bra att ha den mot-polen, säger Ole.

Hur är det att arbeta med sin dotter inom designarbetet?

– Det tog ett tag innan Charlotte bestämde sig för att gå in i firman. Hon arbetade i Paris med trendböcker på en PR byrå men jag blev glad när hon tog steget. Vi har skilda formspråk: Charlottes former är flickigare, lättare och femininare, mina är abstraktare och starkare, så våra kollektioner kompletterar varandra.

”När jag såg Tutankhamons grav
tyckte jag det var fantastiskt”.

När jag talat med kollegor och vänner som gillar smycken märker jag att Oles former är mer attraktiva för män när de ska köpa presenter till kvinnor medan Charlottes former oftare tilltalar de kvinnliga köparna.

Snake kollektionen – varför valde du ormar som form?

– När jag var i Egypten och såg Tutankhamons grav tyckte jag det var helt fantastiskt. Jag hade aldrig sett något likande. Ormen är otrolig – den passar i så många sammanhang.

– Jag gjorde tidigt ett armband till min fru men det tog lång tid att hitta mitt alldeles egna uttryck för ormen. Jag ville inte att det skulle vara en orientalisk eller asiatisk orm, utan min egen som andra skulle vilja bära.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1166

4843

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar