text britta rossander foto David Koskas©2014-Stone Angels, Dennis Stock/Magnum Photos & Cartier 

I Olivier Dahans filmatisering om Grace Kelly får vi följa den världsberömda skådespelerskans liv utanför filmduken och som prinsessa i Monaco.

Grace of Monaco skildrar historien om när en av Hollywoods mest firade filmstjärnor, i höjdpunkten av sin karriär, lämnar filmvärlden för att bli prinsessa i Monaco. Filmen som blev uttagen som Cannesfestivalens öppningsfilm, bjuder på en suverän skådespelarinsats av Nicole Kidman i regi av Oliver Danhan.

När filmen börjar har sex år passerat sedan det gigantiska sagobröllopet mellan Grace Kelly och furst Rainer III. Grace längtar tillbaka till filmens värld och Alfred Hitchcock lockar med ett erbjudande om en kanonroll.

Men samtidigt som detta sker så pågår det en politisk kamp för landets överlevnad. Rainer är i konflikt med franska presidenten Charles De Gaulle och en invasion av Frankrike står för dörren. Att landets prinsessa skulle kunna bege sig till Los Angeles för en filminspelning är otänkbart.

”Grace Kelly gjorde sitt livs
roll som Prinsessa i Monaco”

Nicole Kidman gör en enastående insats som prinsessan Grace. Speciellt i ett flertal av filmens långa sekvenser där Kidman i närbilder får en chans att visa sin skicklighet som skådespelerska. Hennes levererande av repliker skapar en genuin känsla av hur det måste ha varit just då.

Det är den brittiske skådespelaren Tim Roth som spelar rollen som Furst Rainer och den underbara Frank Langella, en av USA:s främsta skådespelare inom både film och teater, som gör rollen som father Francis Tucker. Den präst som hjälper Grace att klara av sina oväntade och krävande åtaganden som prinsessa. Något som filmen föreslår är att Grace genom praktiskt och moraliskt stöd av Tucker hade kunnat påverka Monacos framtid i en större utsträckning än vad man kanske skulle kunna ha trott varit möjligt.

Hela filmen kan också ses som en uppvisning i hur mycket Monacos hov älskade lyx. Hovets favoritjuvelerare var Cartier så för de som gillar smycken är filmen en guldgruva. Alla juveler som Grace fick i bröllopsgåva var fantastiskt vackra och Grace förlovningsring bar en diamant på imponerande 10, 47 carat.

Cartier tillverkade speciellt för filmen replikas på de smycken som Grace bar i verkligheten. Den spanska skådespelerskan Paz Vega som gör rollen som Grace väninna, sångerskan Maria Callas som då var tillsammans med Aristoteles Onassis, bär även hon smycken från Cartier.

Även för det modeintresserade erbjuder filmen några riktiga guldkorn. Kostymören Daniel Bilin, som även arbetade med filmen om Yves Saint Laurent, har prickat in plaggens skärningar perfekt.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

2331

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar