Vilken roll skapas i kommunikationen?

Vilken roll skapas i kommunikationen?

av -
627
Första solrosen

När jag just nu förbereder instruktioner för att hålla tal, tänker jag på att ofta får jag frågan vilken ”roll”  kursdeltagarna ska välja. Många tycker det känns tryggare, särskilt om man är en ovan talare, att välja ett alter ego för sin presentation.

Första solrosen
Första solrosen

Ofta tror vi att andra är snabba med att placera oss i fack, tilldela oss roller & egenskaper som känns för trånga. Som yngre var jag ofta arg och kände mig lite förminskad av detta, ibland bara av att vara tjej. Nu undrar jag mer om det är vi själva som är för snabba ibland med att sätta oss i vissa fack, inom vissa ramar som känns lagom trygga. T ex, ”jag är ingen talare, alla andra är mycket mer spontana/ roliga/ självsäkra inför publik”…

det fick mig att fundera, vilka roller har jag gett mig själv? Och förminskar jag andra genom att inte vara lyhörd för deras ”tystare” nyanser?..

En roll som iaf inte varit min är den med gröna fingrar! :-) Ändå satte jag några frön i jorden i somras, och barnsligt lycklig är jag över resultatet, som du ser här uppe!.. Hoppas bara frosten håller sig borta ett tag till :-)

kram Lina

Lina de Gysser
Retoriker, doktorand i retorik vid Uppsala universitet, utbildad journalist och förläggare på det egna förlaget Leander Publishing. Ö-bo på Gotland sedan 2010 med familj & hus vid östkustens strand. Skriver i en ständig pendlingsrörelse mellan ö och fastlandet gärna tankar om retorik, kommunikation, inspiration, entreprenörskap, litteratur och design.

Liknande artiklar

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar