Av Jan Holmström 

Jan Holmström, chefredaktör för Vårt Nya kök och kunnig på viner som få, berättar varför. Vi får också goda råd om hur vi ska tänka när vi står där vid rödvinshyllan på systembolaget och är villrådiga.

Många kvinnor får huvudvärk, eller värre ändå, migrän, av att dricka rödvin. Varför? Finns det något man kan göra för att slippa anfallen och huvudvärken och ändå njuta av ett gott rött vin? Tyvärr finns det inget enkelt svar på den frågan. Precis som vi alla är olika på alla andra sätt är vi också olika i hur vi reagerar på rödvin. Dessutom finns det inget entydigt svar på varför vi får migrän eller huvudvärk.

I vin är alkoholen det som överträffar allt annat i giftighet, och att man vid redig överkonsumtion får huvudvärk är väl känt som ett fenomen vi kallar baksmälla.

Däremot finns det ju många som får ont i huvudet efter enbart ett glas rött vin, och därför måste man leta efter orsaken till det vid sidan av alkoholen.

På vinflaskor finns ofta en varningstext om att vin innehåller sulfiter, men ytterst få är överkänsliga för dessa. Söta vita viner och en hel del livsmedel innehåller mer sulfit än rött vin, så sulfiterna är knappast boven i dramat.

”Tanniner finns i alla röda viner,
men i olika mängder.”

Histaminer är ämnen som förekommer mycket mer i röda viner än i vita viner och skulle kunna utlösa huvudvärk hos allergiska personer. Försök visar dock att dessa ofta klarar av att dricka rödvin om de tar ett allergipiller som Claritin innan.

Då ligger det närmare till hands att misstänka tanniner, som kallas garvsyra på svenska och är det ämne som gör rödviner sträva. Tanniner utvinns ur druvskalen tillsammans med färgämnen och de bidrar till vinets lagringsduglighet.

Tanniner finns i alla röda viner, men i olika mängder. Allt eftersom ett vin mognar sjunker tanninhalten i vinet, vilket skulle kunna innebära att den som dricker mogna rödviner utsätter sig för en mindre risk för att få huvudvärk.

Då ska man leta efter viner som blivit tegelröda i färgen, och då kommer man osökt att tänka på viner från Rioja av högre kvalitet som Reserva eller Gran Reserva.

Bourgogne, beaujolais och i viss mån mogen valpolicella är andra viner som är värda att testa för att se om man tål dem.

Om orsakssammanhangen är mer sammansatta än att man personligen reagerar på tanniner, histaminer eller något annat ämne så blir rådet att köpa lite bättre viner, eftersom de billigaste vinerna är de som innehåller flest tillsatser. Och oftast är allra yngst.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar