Vad är meningen med allting?

Vad är meningen med allting?

av -
97
Tinnie Klemmer Domonkos

Jag tror inte att min dotter Tinnie går omkring och funderar på varför hon lever och vad som är meningen med livet. Men en dag kommer hon kanske att undra. Tinnie har för närvarande fullt upp med att leva själva livet.  Var dag är en liten lektion i hur man gör.

Min äldsta dotter Lana brukar sätta sig vid pianot och hitta på låtar med sina kompisar och i går bad hon Tinnie improvisera fram en melodi och text till pianokomp.  Det går inte att förklara hur otroligt roligt det blev. Tinnie har säkert snappat upp ett å annat u sitt lilla liv med äldre syskon, TV , Internet,  vuxensnack, Radio, folk på bussen och barn i parken. Detta är hennes engelska tragiska poplåt:

School of Life

”When I see you in the forest, I don’t care what I see there.

   I just simply run away from you.

  Why would you run away from the school of Life.  

 I was chasing you the whole day in school and the teacher was so angry.

Don’t do that to me anymore.     I don’t care I don’t wanna be your friend.  

   Just get away from me and never come back.     I don’t want you to be my friend.

    You are just a fool for me.    

I thought you would be listening to me and being in my heart but you simply ran away from me.  

 I don’t care about you. ”

Tinnie Klemmer Domonkos -5 År

 Observera frasen ; ” Why would you run away from the school of life? ”

Ja Tinnie,  varför skulle jag vilja springa iväg från livets skola??

Ibland vill jag vara som en ovetande Tinnie som inte har tid att tänka existensiella tankar. Ibland får jag ångest då livet tränger på och pockar på min uppmärksamhet. Ofta känns det lättare att bära denna börda när man läser om andra som simmar i samma sörja. Om man tar del av en galen konstnärs kamp mot livets förgänglighet då kan det bli så pass intressant att man  i all sin iver glömmer bort sin egen ångest.

Francis Alys ( född i Antwerp, Belgien 1959) är en galen konstnär som krafsar och puffar på ideer och förlegade strukturer för att hitta någonting nytt. Han är intresserad av arkitektur, att gå, urbana sociala landskap och friktionen mellan politik och poesi.

Hans konst är ofta ”Performance” baserat dvs han utför någonting som han har tänkt ut. I ett av sina konstverk drar han runt en liten ”magnet leksakshund” på gatorna i Mexico City  och symboliskt fastnar skräp på vovven och den blir tyngre och tyngre. Som staden Mexico som är tyngd av sociala, politiska problem och känd för sin blodiga drogkartell.

I ett annat konstverk som han kallar ” Paradox of Praxis” eller  ” Sometimes making something leads to nothing” puffar konstnären Francis ett stort isblock framför sig  på gatorna i Mexico City. Hela denna nio timmars Sisyphus föreställning i soliga Mexico avslutas med att Francis efter allt sitt slit står på gatan med en liten våt fläck, kvarlevorna av ett isblock, som till slut försvinner i hettan.

Albert Camus skrev  ” Myten om Sisyphus” där han tar upp filosofin om detta vårt mänskliga, fruktlösa letande efter mening, enighet och klarhet. Men han valde att se myten från en annan vinkel. Sisyphus är olyckligt straffad för hubris. Straffet är att rulla upp en stenbumling upp för ett berg för att sen börja om från början när stenen rullat ner. Camus tycker i stället att vi ska föreställa oss Sisyphus som en nöjd och glad man. Själva kampen är tillräckligt för att fylla hans hjärta.

Att harva på och kämpa är det som fyller vårt hål i hjärtat. Eller?

Ibland hinner vi  se en skruttig vattenpöl  innan den försvinner och det kanske känns lite deppigt efter mycket slit, med kom då ihåg Tinnies sång:

”Why would you run away from the school of life? ”

Martina Domonkos-Klemmer
När man har bott i många länder och lärt sig lika många språk, när man har kompisar utspridda över världen, mamma och pappa i Småland, en bror i Stockholm och en syrra i Paris , då kan livet lätt bli lite splittrat . Konsten blev min Kompis och min räddning i detta kaos. Jag använder den som Karlssons Klister för att få ihop alla bitarna. Det kanske blir mitt livs mästerverk ? Skriver från Londons Notting Hill där jag bor med min Yves och våra 3 barn.

Liknande artiklar

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar