text Kina Andersson foto Agneta Elmegård

När Nina Wennerström avslutade sin karriär som tennisproffs lyckades hon skapa en ny karriärmöjlighet av sin älskade sport: I dag är hon sportagent samt tävlingschef för Swedish Opens damturnering.

tennis-5797
Nina driver nu sin egen verksamhet som sportagent i Stockholm.

Sportagent? Jag har ingen aning om vem som väntar när jag ska träffa Nina Wennerström. Tänker på filmen Jerry Maguire där Tom Cruise spelar just en sådan. Det känns så där amerikanskt manligt och tufft. Någon timme senare vet jag mer, och är djupt imponerad av hur Nina har skapat sig en plats i den tuffa och mansdominerade sportmanagementbranschen.

Nina själv är ödmjukheten och charmen personifierad – samt utrustad med både vinnarskalle och affärssinne. Hon insåg på ett tidigt stadium att hon måste hitta sin egen väg in i den bransch hon så gärna ville verka i.

Kort beskrivet kan man säga att Nina tar hand om sina klienters affärer; huvudsyftet är att maximera det kommersiella värdet för idrottsproffs under deras relativt korta karriärer. Det handlar förstås också om att stötta i såväl med- som motgång.

Men vi backar några steg. Nina har själv en bakgrund som tennispelare; en framgångsrik sådan, men efter åtta SM-guld lade hon racketen på hyllan och sökte in på Handels.

– Det var ett tufft beslut, men jag kände att jag inte kunde komma längre på internationell nivå. I dag är jag glad över att jag hade den insikten och i stället lyckats skapa en annan karriärmöjlighet av tennisen.

Nina trivdes som fisken i vattnet på Handels, såväl ekonomi som ledarskap ligger för henne. Frågan var bara inom vilket område hon skulle arbeta.

– Min bror frågade om jag hade någon dröm och jag kom fram till att jag ville jobba med idrott eftersom det är mitt stora intresse. I samma veva snubblade jag över en bok om sportmanagementbranschen och efter att ha slukat den visste jag att det var sportagent jag ville bli.

Eftersom det inte finns kurser på Handelshögskolan i sportmanagement tog Nina själv reda på vilka möjligheter som fanns att etablera sig som sportagent.

– Jag studerade branschen noga och knöt kontakter med såväl stora sportmanagementbolag som enskilda agenter och även spelare, berättar Nina.

Nina jobbade sedan flera år i Washington DC och i Barcelona som agent på Octagon, ett av världens största företag inom sport management. Den första klient hon värvade var tennisstjärnan Jelena Jankovic från Serbien, som två år efter det att samarbetet inleddes blev världsetta.

Med sin bakgrund som tennisproffs, vet Nina vad som krävs för att lyckas: Hårt arbete.

– Det finns inga genvägar för att nå toppen. Konkurrensen för de internationella tennisplanerna är stenhård. För att mina klienter helt ska kunna fokusera på sin sport och därmed också kommersialisera sitt värde, måste jag skapa en fungerande struktur för dem som gör att de spelar bättre samt stötta och peppa i motgångar.

Nina tycks också besitta en naturlig förmåga att skapa och förmedla trygghet för sina klienter – och när det gäller riktigt unga spelare är det förstås viktigt att skapa goda relationer även med föräldrarna.

Men tennis är inte bara spel.

– I dag är tennis lika mycket showbusiness och då är det också viktigt att utveckla en mediastrategi för klienterna.

Washington och Barcelona i all ära, men det är i Sverige som Nina vill verka. Efter några år var det dags att åka hem till Stockholm och i dag driver hon sitt eget företag, We sport, och fortsätter också att arbeta som konsult åt Octagon.

– Jag lärde mig oerhört mycket under mina år utomlands. Det här är en bransch som växer internationellt och jag har fått med mig ett globalt tänkande.

Än så länge är Ninas klienter enbart tennisspelare, ett naturligt val med tanke på att hon själv varit aktiv och hon representerar tennisspelare från en mängd olika länder med bland andra Robin Söderling. Men hon har börjat blicka mot fotbollsmarknaden också.

– Drömmen är förstås att driva ett sportmanagementföretag på global nivå som representerar flera sporter.

Ninas verksamhet vilar på fler ben, hon är dessutom tävlingschef för damtennisturneringen Swedish Open i Båstad, ett av Skandinaviens största kvinnliga idrottsevenemang. Som sådan lyckades hon locka damtennisens största stjärna att delta förra året: Serena Williams.

Det tredje och sista benet i verksamheten är att Nina föreläser om sin bransch, på universitet och företag.

– Det finns ett växande intresse att få veta mer om vad en sportagent gör. Jag vill särskilt inspirera kvinnor och få fler att se möjligheterna och våga satsa i denna spännande och växande bransch, avslutar Nina.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar