Ny kommunikationskarta 2015

Ny kommunikationskarta 2015

av -
1347
Dags att rita om din kommunikationskarta?

Ett gott nytt år till dig! Nyårsaftonens glans i all ära, men är det inte nyårsdagen som är det mest vibrerande, nyskapande, intressanta?.. Oavsett nyårslöften eller inte, visst känns det som att det är nu vi kan ge oss en chans att se över gamla och nya tankemönster?

Särskilt efter storhelger väcks många känslor och tankar kring kommunikation – eller brist på… En vän bad mig om råd, hon känner sig alltid lika främmande hos sin partners släkt, något som blir aktuellt för många under julen. Att fira med sin älsklings släkt är inte alltid något som går av sig själv. I detta fall var bådas familjer mycket olika varandra, en släkt var bohemisk och utlevande, den andra mer traditionell, strikt och stillsam. Kulturkrocken var ett faktum.

Inte mindre ville min vän ställa upp för sin partner och fira jul tillsammans. Hon berättade att alla släktträffar slutade på samma sätt, hon upplever att ingen i partnerns släkt pratade med henne, frågade hur hon hade det eller visade intresse – förutom en moster som förbarmade sig en stund varje kalas. För att inte förstöra kvällen för sin partner, valde min vän att hålla sig undan, och sitta för sig själv när de andra spontandansade och tjoade. Trots allt, bad hon ju om råd, så hennes lösning på situationen var inte tillräckligt bra för att hon själv skulle må bra.

Efter att berättat hur släkten kommunicerade med henne, frågade jag hur hon  själv valt att kommunicera? Hon såg frågande på mig, de verkade ju helt ointresserade av henne och pratade dessutom om partnerns ex, som en sådan glad och härlig person – vilket fick henne att ”krympa” ännu mer… Hur ska man kommunicera med den som inte vill?

När vi talar olika "språk", vad kan jag göra för att skapa energi i kommunikationen?
När vi talar olika ”språk”, vad kan jag göra för att skapa energi i kommunikationen?

Jag bad henne tänka på, vid nästa släktträff, vilka signaler hon själv sände ut och hur hon tilltalade andra. Under träffen sms:ade hon mig; allt är hemskt, jag sitter ensam som vanligt, ingen bryr sig om mig. Jag svarade; tänk om den ensamheten bara finns inuti dig? För att vi känner oss annorlunda, udda i en grupp av andra som synkar sådär härligt tillsammans. En känsla som går att känna igen redan från när vi var små… Tänk om, släkten uppfattar den känsla du går in i gruppen med, som att du VILL vara ensam? Att när du går åt sidan, faktiskt väljer aktivt att inte delta? Och när vi inte deltar, är det svårt att känna sig delaktig.

Så mitt råd till henne blev ett test, en utmaning – pröva detta, funkar det inte så gå hem om allt blir outhärdligt!.. Låtsas om som du nyss kom till festen, att det är bekanta du inte sett på länge. Visst är du nyfiken på vad som hänt i deras liv sedan sist? Och vad skulle egentligen hända, om du gick med i en spontan dans om du blev inbjuden?..

Min vän lovade att prova, och gick tillbaka in till festen. Jag bad henne särskilt tänka på kroppsspråket, och att försöka gå in med ett öppet och inbjudande kroppsspråk istället för med armarna korsade över bröstet och blicken i golvet. Hon gick in, log, och började själv prata och kommunicera med andra. Ställde frågor, försökte vara intresserad av svaren trots att det brände inom henne ”men ni bryr er väl inte om mig”. En timme senare kom ett nytt sms; ”det gick bra! Jag dansade inte, men fick höra en hel del historier  jag inte hade en aning om, om min partner och hans släkt.”

Det hon hade gjort, var att försöka rita om sin egen kommunikationskarta. Se egna mönster i sin kommunikation, och om de mönster vi lärt oss hemifrån inte funkar i andra sammanhang, försöka anpassa de till andras. Det handlar inne om att utplåna sig själv för att passa andra, utan om att hitta kommunikationskanaler som gör samvaron med andra lättare. Ibland glömmer vi bort att energi och ”flyt” i en relation också är vårt eget ansvar, och haltar kommunikationen – vad kan jag själv göra för att underlätta?

Se det som ett nyårslöfte kanske, jag ska försöka bli bättre på att ta ansvar för min del av kommunikationen, och om det behövs, pröva att ändra retorik! I bästa fall ger det nya härliga och intressanta samtal & relationer, i värsta fall har jag åtminstone utmanat mig själv och min invanda bild av hur jag kommunicerar. Hur ser din kommunikationskarta ut för 2015?

Nyårskram till dig!

Lina de Gysser
Retoriker, doktorand i retorik vid Uppsala universitet, utbildad journalist och förläggare på det egna förlaget Leander Publishing. Ö-bo på Gotland sedan 2010 med familj & hus vid östkustens strand. Skriver i en ständig pendlingsrörelse mellan ö och fastlandet gärna tankar om retorik, kommunikation, inspiration, entreprenörskap, litteratur och design.

Liknande artiklar

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar