text Caroline Thörnholm foto Jonas Carmhagen

Hon förebygger människohandel, sitter med i EU’s expertråd, skriver för Harvards universitet och driver en egen välgörenhetsorganisation. Att hon också är modell och plåtas för stora modemärken är inte förvånande. Christina Wenngren kan både flärd och fattigdom.

Du är en kvinna med många titlar. Hur blev modell ett av dem?
– Jag började få erbjudanden på stan när jag var 15-16 år av både Mikas och Stockholmsgruppen men var inte ett dugg intresserad. Sedan reste jag i Europa och lärde mig språk och när jag började läsa min masterutbildning i Lund behövde jag lite extra pengar och gick därför med i en modellagentur.
Hur gammal var du då
– Jag var 26 år, alldeles för gammal för att börja jobba som modell. Men kvinnan som kom fram till mig svarade ”kan du lura mig, kan du lura hela världen för de där tänderna vill vi ha med i vår agentur”. Det funkade, några veckor senare hade jag varit i New York, Miami, Milano och jobbat. Det bara smällde till.Och din andra värld, hur ser den ut?
– Jag sitter med i två av EU:s expertråd angående människohandel och blir kallad till Europol, ICC och Bryssel med jämna mellanrum. Annars sitter jag på institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik och jobbar med förebyggandet av rysktalande organiserad brottslighet i Sverige. Det är mycket samarbeten med rikskriminalpolisen och justitiedepartementet.
En väldig tuff värld, hur förhåller du dig till det?
– Det är mycket herrar och jag är också en av de yngre, särskilt när det kommer till EU:s expertråd. I det läget har man egentligen bara två val – antingen säger man bara ja eller så sticker man ut hakan. Det kan hända att man får gå men får man stanna kvar blir man ännu starkare. Jag gjorde det senare och det blev knäpptyst.
Hur gick det?
– Det lönade sig. De skrev om en manual om människohandel utifrån det jag hade sagt.

”Jag fick praktik i Ghana och bosatte mig i ett
av deras mest ökända slumområden, Nima.”

Har du kunnat dra nytta av din fot i modevärlden?
– Ja, jag gjorde ett jobb på Berlins fashionweek och blev inbjuden till en tillställning efteråt med en massa modechefer där vi började prata om potentiell människohandel i produktionsleden. Några veckor senare ringde Puma och frågade: Är detta Christina Wenngren som fick ett helt bord av högt uppsatta modemärken att prata om människohandel under fashionweek i Berlin? ”Ja” svarade jag. Veckor senare höll jag ett föredrag på deras konvent om just människohandel.
Dina två världar blev en?
– Ja, det var jättekul. Harvards Universitet var också på plats under konventet och nu skriver jag undervisningsmaterial om människohandel åt dem. Världen är ändå liten.
Har du någonsin möts av fördomar?
– Nej, aldrig. Men visst när jag stod framför Stockholmspolisens spaningsavdelning och skulle utbilda dem i rysktalande organiserad brottslighet där alla i salen var runt 50 år och män, då kände jag att man har lite att leva upp till som yngre, icke polisutbildad, kvinna.

”Vi vill skapa egenvärde hos barnen
i slummen och kan man hjälpa någon
annan är man betydelsefull.”

Du har ju en roll till, du driver en egen välgörenhetsorganisation vid namn Projekt Nima. Hur började detta?
– Jag fick praktik i Ghana och bosatte mig i ett av deras mest ökända slumområden, Nima. Jag bodde i ett skjul och fick verkligen se kåkstaden på nära håll. När jag kom tillbaka startade jag Projekt Nima tillsammans med min barndomskompis. Tanken var att barn i Sverige skulle kunna skänka kläder och leksaker som de inte använder till barn i Nima. Vi gjorde en pilot på hennes äldsta sons förskola och pratade om hur det är att vara 5-6 år i slummen. Nästa dag hade de hämtat leksaker som räckte till 600 barn.
Vad har ni fått för respons?
– Den har varit helt fantastisk. Barnen här blir stolta för att de har hjälpt någon som har det svårt. Den stoltheten ville jag ta med mig ner till Nima. Nu har vi börjat med välgörenhet som går åt båda hållen, där barnen i Nima gör armband till förmån för Min Stora Dag. Vi vill skapa ett egenvärde hos barnen i slummen och kan man hjälpa någon annan så är man betydelsefull.
Du hoppar mellan fattigdom och flärd, är skillnaderna extrema?
– Ja, innan jag åkte ner till Nima hade jag ett jobb på Sicilien, där jag bodde på lyxhotell och hade privatchaufför. Det var helt absurt. Tre veckor senare satt jag i det här skjulet i Nima och luktade mig till toaletten.
Kommer du att fortsätta leva dubbelliv?
– Ja, det som är kul med modevärlden är att skapa konst, men det som driver mig är att forska, förstå och motverka den här typen av brottslighet. Hur problemen uppstår, vad som händer och vilka rådande trender som finns.
Kul att du säger trender men inte alls pratar om mode. Hur stor koll har du där?
– Haha, om du frågar mig något om mode så har jag ingen aning. Men jag kan förklara de senaste trenderna inom människohandel och organiserad brottslighet när som helst.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar