Mannen drog och Konsten fick nytt liv!

Mannen drog och Konsten fick nytt liv!

av -
1014
Old Boys Club / Launchpad /London January 2015

 

 

 

(null)

Min Vän Sarah blev lämnad av sin man efter 25 års äktenskap. I samma veva åkte alla hennes 3 barn till USA för att studera.  Sarah blev plötsligt helt ensam i det stora huset i Kensington. Istället för att deppa ihop totalt styrde hon upp ”Launchpad” ett nytt konstkoncept. Hon är supersmart och har efter 20 år i London ett nätverk som imponerar med kända  konstnärer, gallerister, konstvetare och konstkritiker. Hon har samlat på konst i många år och hennes hem är fyllt av keramikskålar och tavlor, skulpturer, fotografier, gobelänger och videokonst.

Hennes koncept går ut på att hon bjuder in en konstnär till sitt hem i 2 veckor och hen får skapa någonting nytt. Det ska vara någon som inte redan har visats i England. Sedan ställer hon ut konstverket och öppnar dörrarna för  allmänheten. Hon bjuder in till samtal och det blir ett levande hus under denna tid.

Jag har följt ”Launchpad” sen första början och i förrgår var det dags för Projekt nummer 4. Konstnärinnan är från Frankrike och vill inte gå under sitt eget namn utan under den lite konstiga pseudonymen ” The Old Boys Club” för att som hon berättade för mig ” distansera sig från konstverket”. Hon känner sig väldigt obekväm med att stå i centrum och bli betraktad och omtalad som konstnär för verken. Hon vill att konsten ska leva sitt egna liv.

Katja ( som hon då faktiskt heter)  är en späd liten Hippie Brud från en Hippie komun i Pyreneerna. Hon har 2 barn med 2 olika män och en ny man som vaktar den lilla blonda 3 åriga dotter som hon hade med sig till London. Det måste vara så otroligt annorlunda och  speciellt  för en kreativ, bohemisk konstnär som har vuxit upp med ”Peace Love and Understanding” att  plötsligt befinna sig i detta konservativa lyxområde i London med  hembiträden och Bentleys utanför huset.

Hennes konst presenterade små ” Demoner”  som i sin tur representerade några av de  karaktärsdrag som hon tyckte sig skönja hos Sarah. Dessa 6 Demoner var gömda i huset. Små animerade figurer som projekterades på väggen och som man fick gå omkring och leta efter, som en sorts konstnärlig Orientering.  En liten gubbe med en låda på huvudet som ramlade ner för en trappa om och om igen, hade hon gömt under själva trappan.

Demonen som hon kallar ” Unsolvable Problem” var en figur som hade slagit knut på sig själv och försökte komma loss. Den var placerad/ projicerad i barskåpet.  Jag kände med en gång att den lille problemdemonen talade till mig. Han bodde i barskåpet och det kändes logiskt att han kände sig trygg där.  Om han inte  hittade lösningen på ”problemet” skulle han kunna öppna en flaska vin och dränka sina sorger. Jag kände instinktivt att han skulle trivas hemma hos oss och att Yves ( min Sambo) skulle älska honom som sitt barn. Beslutade mig för att köpa Demonen till Yves som fyller 45 snart.

”Launchpad” är ett nytt sätt att introducera konst. En intim relation mellan Konstnär och Gallerist/ Supporter. Konstnären känner sig utvald och relevant och är ofta riktigt taggad av att få skapa någonting nytt i ett främmande  hus,  i ett främmande land utan att behöva oroa sig för kostnad.  Sarah får användning av sitt stora hus och får ett intressant socialt liv samt behålla konstverket. Hon får samtidigt  vara med om en unik konstnärlig process från nära håll.

Men det allra viktigaste: hon sopar undan sorg och besvikelse och bjuder in till nya möten.

 Sarah i sitt hem

(null)

Martina Domonkos-Klemmer
När man har bott i många länder och lärt sig lika många språk, när man har kompisar utspridda över världen, mamma och pappa i Småland, en bror i Stockholm och en syrra i Paris , då kan livet lätt bli lite splittrat . Konsten blev min Kompis och min räddning i detta kaos. Jag använder den som Karlssons Klister för att få ihop alla bitarna. Det kanske blir mitt livs mästerverk ? Skriver från Londons Notting Hill där jag bor med min Yves och våra 3 barn.

Liknande artiklar

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar