Glöm Gud, Konsten är den nya religionen!

Glöm Gud, Konsten är den nya religionen!

av -
690

”Jag är ateist men jag tror på Konsten. Jag går till Gallerier som min mor brukade gå till Kyrkan. Det hjälper mig att förstå mitt liv. ”

Jag hittade den här meningen i en bok jag läste i somras ( ”Seven days in the Art world” by Sarah Thornton) .  Damen i fråga som sa detta är en rik,  Italienska  som samlar på och älskar konst. Hon ville förbli anonym men jag kunde se henne framför mig: vacker och sofistikerad, uppvuxen i ett gammalt katolskt Italien där kyrkan och prästerna centralfigurer i det dagliga livet. Jag ser ” Cinema Paradiso” filmen framför mig…..

Vi pratar mycket om att den kristna  tron håller på att försvinna och att kyrkorna i Sverige byggs om till fritidsgårdar. Var samlas vi och var händer det där som hände förr i tiden i kyrkan på söndagarna? Det var en gemenskap och en samhörighet som frodades under detta spetsiga tak. Man tittade och lyssnade och lät tankarna vandra fritt under tystnad.

Jag fastnade för den här meningen för jag insåg att kanske kan konsten bli vår  nya tro och gallerierna agera som samlingsplatser dit man kan gå och titta och tänka fritt och känna efter. Känna och samla kraft tillsammans under ett nytt tak.

Tanken på att mina barn ska växa upp och samlas och umgås på nätet skrämmer mig.

Martina Domonkos-Klemmer
När man har bott i många länder och lärt sig lika många språk, när man har kompisar utspridda över världen, mamma och pappa i Småland, en bror i Stockholm och en syrra i Paris , då kan livet lätt bli lite splittrat . Konsten blev min Kompis och min räddning i detta kaos. Jag använder den som Karlssons Klister för att få ihop alla bitarna. Det kanske blir mitt livs mästerverk ? Skriver från Londons Notting Hill där jag bor med min Yves och våra 3 barn.

Liknande artiklar

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar