Att våga kalla sig konstnär

Att våga kalla sig konstnär

av -
749
Konstnär : JAG

Min kompis Clara är en riktig liten spindel som med energi, empati och sympati väver ihop folk. Det är samma Clara som fick ihop folk till min Lunch då vi diskuterade ” Dorothea. London” mitt projekt som startar snart.

I morse möttes vi på Kitchen and Pantry i Notting Hill med en mamma från hennes dotters skola, som vill sadla om och söka in till ”The Royal Academy of Arts”. Hon kommer från Holland och flyttade till London med sin man och son för 5 år sedan. Det var allt jag visste om henne. Hon ville träffa mig eftersom hon ville veta lite mer om konstvärlden i London och eventuellt få lite tips och råd inför det stora provet till konstskolan. Jag bad henne berätta vad hon höll på med och tänkte att hon skulle snacka om vilket medium hon jobbar i och vilken teknik hon använder. I stället hör jag en stressad mamma ursäktande svamla om att hon känner sig frustrerad och less och att hon alltid har velat hålla på med konst och nu har hon lite bilder som inte är så märkvärdiga……och sen tar hon fram ett antal bilder ur en pärm och plötsligt ser jag någonting märkvärdigt! Det är inte alls en liten utsliten mamma som har tagit dom här bilderna, det är en cool brud, uppkäftig med humor som har tagit dessa bilder på sina egna ben, ur en väldigt oväntad vinkel. Underifrån.

Hon har jobbat inom reklam och är utbildad ingenjör, och hon har i hela sitt liv haft massa järn i elden men aldrig lyckats fokusera och hitta sitt språk och sin grej. Det är en melodi som jag hör om och om igen från kvinnor i min ålder. Man känner att livet tickar på och nu gäller det att ta vara på varje minut för snart är det för sent och man är för gammal och energin kommer inte att räcka till och inte en jävel kommer att bry sig om en 45 årig wannabe etc etc

Jag gillade hennes bilder och tror att hon har en chans att hitta sin egen röst,  problemet var hennes självförtroende. Att våga kalla sig konstnär helt plötsligt. Att vara så pass modig att man vid 40+ vill ta plats och lysa spotlighten på sig själv! Hon använde ett språk  om sig själv, som var genomgående nedvärderande och förlöjligande.  I och med att jag har låtit likadan och fortfarande kan låta så ibland, blev jag nästan lite arg. Clara och jag ville få henne att förstå att det allra viktigaste är att man vågar tro på sin egen förträfflighet och att man verkligen tror på sin ide. Annars kan man lika gärna lägga ner, för ingen annan kommer att tro på det heller.

Alla är vi konstnärer. Alla har vi ideer och tankar som vissa sen lyckas materialisera och vissa bara låter bo kvar i huvudet. Livskonstnärer är vi allihopa !!

” Mamma vad heter det, det man är när man älskar att måla? frågade min dotter Tinnie 4 år.

Konstnär

Martina Domonkos-Klemmer
När man har bott i många länder och lärt sig lika många språk, när man har kompisar utspridda över världen, mamma och pappa i Småland, en bror i Stockholm och en syrra i Paris , då kan livet lätt bli lite splittrat . Konsten blev min Kompis och min räddning i detta kaos. Jag använder den som Karlssons Klister för att få ihop alla bitarna. Det kanske blir mitt livs mästerverk ? Skriver från Londons Notting Hill där jag bor med min Yves och våra 3 barn.

Liknande artiklar

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar