text britta rossander

I mars for Magasinet KVINNA till den medeltida holländska staden Maastricht för att besöka TEFAF (The European Fine Art Fair) för att se vad det är som attraherar de riktigt stora samlarna.

Cirka 74 000 besökare från över 56 länder kom detta året för att besöka TEFAF och totalt landade 375 stycken privata jetplan på stadens lilla flygplats Aachen under mässans tio dagar. På flygbolaget Netjets säger man att Maastricht är en av deras två största resdestinationer – den andra är Art Basel i juni månad.

Till invigningen av ”Privat Watch” kom över 10 000 gäster för att sippa champagne och titta på konst, antikviteter, design och smycken för ett sammanlagt värde på över fem och en halv miljarder USD.

Mässans ledord är kvalitet, kompetens och elegans och här presenteras allt ifrån gamla mästare till modernare verk av till exempel Hirst. Allt som visas har fingranskats och genomgått verifierings-
processer. Att varje beskrivning ska följa sitt föremål exakt är en hederskodex för TEFAF som aldrig bryts.

Det finns inget annat ställe där du kan få se en Rembrandt, en van Gogh och en Matisse – och om du har plånbok för det – har möjlighet att gå därifrån med alla tre om du gillar dem.

Det är en härlig känsla att gå runt och studera de vackra montrarna. Under mina dagar där var det inte många svenskar som jag stötte på. Kanske är det mestadels ”branschfolk” som känner till denna mässa.

Men jag vet att det finns svenskar som varje år reser till Maastricht för att njuta av god konst och samtidigt passa på att äta på någon av de mycket bra restaurangerna som staden har att erbjuda.

Man behöver inte handla – att gå runt och njuta av all konst räcker gott och väl. Alla utställda föremål är noga och ordentligt beskrivna på etiketter och räcker inte denna information berättar utställarna gärna om föremålen som de säljer.

”Mässans ledord är kvalitet,
kompetens och elegans och här presenteras
allt från gamla mästare till moderna verk”.

– Institutionerna kommer hit och de tar med sina välgörare, berättar återförsäljare James Hennessy som har kommit från  London för att ställa ut asiatiska föremål.

– Här har man det bästa från alla världar att välja mellan. Vi utställare sparar vanligtvis våra bästa ”bitar” för TEFAF.

Mässan som startade 1987 har vuxit för varje år och erbjuder idag utställningar av bland annat målningar, antikviteter, modern konst, haute joaillerie, design och papper (foto och grafiska blad m.m.). På årets mässa fanns 274 utställare som tillsammans visade drygt 30 000 objekt.

James Hennessy visade upp en 700-årig kinesisk porslinsskål med anor från Yuandynastin (1271-1368), tillverkad av hantverkare vid Jingdezhen i provinsen Jiangxi. Den är en av tre kända fat i sitt slag. Av de andra två finns en i samlingarna på National Museum of Iran och en i Topkapi Saray museet i Istanbul. Hennessy hoppas att även denna skål ska köpas av ett museum.

– Det är bra om den här typen av föremål blir tillgängliga för allmänheten, det är därför vi var mycket angelägna om att visa den i Maastricht. Priset för porslinsskålen ligger mellan 15 och 16 miljoner €.

Många storsamlare är européer och amerikaner men de har på senare tid fått sällskap av samlare från Ryssland och Kina. Jag mins när jag var på plats för en fem – sex år sedan, då gick en stor grupp Kineser runt med en guide vars uppgift var att få dem att inse att TEFAF är mässan där de ska spendera sin förmögenhet. Och det är vad det gör nu säger flera utställare.

En utställare berättar att köpprocessen på TEFAF ofta är en långsammare affär än på andra mässor. Särskilt de som specialiserat sig på samtida konst tänker till både en och två gånger innan de skiljs ifrån sina miljoner.

Enligt en marknadsrapport som varje år tas fram i TEFAF’S regi, kan man dock se att det är just samtidskonst tillsammans med efterkrigskonst som dominerar hela 46 procent av marknaden.

Mässan själv gillar detta och visar sedan deras 25-års jubileum 2012  alltid upp ett magnifikt samtida konstverk i entrén. I år var det en monumental skulptur av Alexander Calder Janey Waney (1969) som satte tonen. En skulptur som tills nyligen ställdes ut i New York’s Gramercy Park.

Design var en av avdelningarna som verkligen överraskade på mässan detta år. Flera av montrarna visade skandinavisk design och framförallt Swedish Grace. Under mässans seminarier hyllades Swedish Grace framförallt av franska inredningsarkitekter för deras förmåga att kunna producera föremål som fransmän med en kräsnare smak uppskattar.

Mässan TEFAF, som ofta helt enkelt refereras till som ”Maastricht”, är ett viktigt inslag i konstvärlden och nästa tillställning äger rum den 13-15 mars 2015. Ett fantastiskt tillfälle för en resa för alla konstälskare.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1663

2073

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar