Av Britta Rossander

Twilfit har försett generationer av kvinnor med underkläder och hängt med i trenderna. Att företaget grundades som ett alternativ till cigarrförsäljning är inte så många som vet och inte heller att det var Twilfit som myntade begreppet mjukisar i slutet av 1960-talet när alla skulle slänga sin bh.

Twilfit grundades 1922, året efter det att kvinnlig rösträtt infördes i Sverige. Nästan ett sekel av underkläder senare fortsätter vi att verka för att kvinnor ska kunna bära underkläder med den bästa passformen, säger VD Sara Laurell.

Det var den 7 december 1922 som Twilfit öppnade sin första butik, adressen var Nybrogatan 11 och dagskassan blev 768 kr.

Anders Andersson, bondson från Skåne, hade gjort sin lycka i Stockholm med cigarraffärer. När staten tog över dem i och med att tobakshandeln förstatligades blev han inte lottlös. Staten var generös och Andersson blev en förmögen man. Han byggde då fastigheten på Nybrogatan 11 där han bosatte sig. Butikerna i gatuplan försökte han fylla med egen verksamhet som bil- och möbelhandel.

1922 hittade han den nisch som blev grunden till en framgångsrik butikskedja. Han fick svensk ensamrätt för de i England så välkända

Twilfit-korsetterna. Korsetterna med varumärket ”Twilfit” (= It will fit) kom från den engelska korsettfirman Leethems. Tillsammans med sin bror och sin systerson Carl-Otto Heigard startade han aktiebolaget Twilfit och började sälja korsetter till huvudstadens välbärgade damer

Sortimentet utökades med korsetter från andra fabrikanter. På 40-talet fanns bh-ar, nattplagg, strumpor och handskar i sortimentet och på 1930-talet kom filialer i Stockholm, Göteborg och Malmö.

På 1950-talet kom Bo Heigard, son till Carl-Otto Heigard, till företaget och under 1960-talet fick Twilfit en facelift signerad den danska möbelarkitekten Jörgen Höj. Även logotypen byttes ut. Egen design och nyskapande blev honnörsord och kända formgivare som Elsa Sjöberg, Barbro Sörman, Gunilla Pontén, Kerstin Lokrantz Rodi Heintz och Brita Wassdahl knöts till företaget. Och för att hitta nya förmågor utlyste Bo Heigard tävlingar mellan eleverna på Beckmans. Fotograf Pål-Nils Nilsson, en av dåtidens stora reklamfotografer, tog bilderna för annonserna och gav Twilfit ett bildspråk som då ansågs vara nyskapande. Kläder tog nu en allt större plats i butikerna men när man i slutet av 1960-talet skanderade ”kasta bh:n” lanserade Twilfit den mjuka.

Och 1982 var det konstnären Carouschka Streiffert som gjorde jubileumsaffischen till 60-årsjubiléet.

I slutet av 1995 bestod Twilfit-kedjan av 40 butiker. En stark anledning till att Twilfit kunde expandera var serviceandan och som fortfarande genomsyrar hela företaget.

– Suverän service är en tradition hos Twilfit och var redan vid starten 1922 ett av ledorden i affärsidén, säger Sara Laurell.

Magasinet Kvinna talade med Liliane Björklund som arbetade för Twilfit i 30 år, från 1969 fram till pensionen.

– Jag kom dit, med en mängd olika jobb i bagaget och en två-årig

kvällsutbildning på RMI/Bergs, direkt från en reklamchefsanställning på dåvarande Aluminiumkompaniet.

– Jobbet på Twilfit var otroligt stimulerande. Aldrig tidigare hade jag haft ett jobb som var så svårt att lämna på kvällarna. Jag anställdes som VD-sekreterare med reklamansvar och tog över ansvaret för reklam och marknadsföring. Bo Heigard, inspirerade oss alla. Han blev inte bara min utan också många inköpares mentor och han hade en otrolig känsla för kvalitet, färg och form.

Vad var det roligaste med jobbet?

– Möjligheten att få ta egna initiativ och bredda sina arbetsuppgifter med nya utmaningar inom företaget.

Vad tror du Twilfits filosofi betytt för oss kvinnor?

– Frihetskänsla i klädseln inifrån och ut genom unika plagg huvudsakligen i naturmaterial och mjuk och smidig formgivning.

Har du någon uppfattning om hur stor del av kvinnorna som verkligen bär rätt storlek på sin BH och om de har någon susning om hur man bäst sätter på sig en sådan?

– Tyvärr tror jag fortfarande att 70 % av alla kvinnor bär fel storlek på sin behå. För liten kupa och för stor omkrets. Trots att jag vet att Twilfits behåansvariga gör allt för att lära sina kunder hur man sätter på sig en behå och vilken storlek de bör välja.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1692

2096

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar