Av Britta Rossander
transocean-chronograph-38-press-release
Vi kvinnor är idag en kundgrupp att räkna med för klocktillverkarna.

”Flygarnas klockor” tog Skandinavien med storm. Magasinet KVINNA berättar historien om varumärket som ville ta tiden åt männen men som nu insett att även kvinnorna är stora konsumenter av kvalitetsur.

Nästa år är det trettio år sedan entreprenörerna och vännerna Michael Owers och Stephane Dehener insåg potentialen i det schweiziska klockvarumärket Breitling. De gjorde gemensam sak och lanserade klockorna för oss skandinaver. Det krävdes mycket hårt arbete och ett sikte inställt på att lyckas. De lyckades och de populära klockorna har sedan dess haft en betydande roll på den Skandinaviska marknaden

Breitling var lika med klockor för flygare och skulle helst vara utrustade med specialfunktioner. De var lätta att känna igen med sina kraftiga läderband och specialdesignade länkar. De var de första ”knappklockorna” som attraherade konsumemterna, det var klockor utrustade med funktionen kronograf för tidtagning som gick att bära även utanför planet. Det blev en succé och den fortsätter ständigt. Kvalitén höjs för varje generation av klockor och att Breitling nu sedan ett par år kan leverera kronografklockor med egentillverkat urverk gör att de tagit ett ordentligt kliv upp i ligan av schweiziska lyxklockor.

”De var de första knappklockorna – kronograferna –  som attraherade konsumenterna”.

Företaget grundades 1884 av Leon Breitling i byn St Imier. Åtta år senare flyttade han företaget till ”klockornas stad” La-Chaux-de-Fonds.

Redan 1915 tillverkar Breitling sin första armbandskronograf och 1936 blir de officiell leverantör till Royal Air Force. År 1954 visar de modellen Navitimer, en exceptionell kronograf som snabbt blev favorit bland piloter över hela världen. Breitling förser nu även de stora internationella flygbolagen med klockor för cockpit.

”1915 tillverkade Breitling sin första kronograf för handleden, 1936 blev de leverantör till Royal Air Force”.

Bolaget köptes 1979 av Ernest Schneider, då det inte fanns några arvingar när sista generationen Breitling gick bort. Idag är det sonen Theodore Schneider som driver företaget.

Sedan 1999 genomgår alla Breitlings urverk kronometertest enligt COSC- det Schweiziska kontrollorganet. Huvudkontoret ligger numera i Grenchen men i La Chaud-de-Fonds, där Leon Breitling började sin bana, ligger idag det imponerande Breitling Chronometeri där deras egna kronografurverk produceras helt inhouse. Enligt kännare är dessa verk bland de bästa som finns att få i den kategori de ingår. Utvecklingsperioden har varit lång vilket är nödvändigt när man strävar efter absolut högsta kvalité. Att dessutom ha full kontroll över alla delar i tillverkningen gör att man kan hålla precision och hantverksskicklighet på toppnivå. Att komma fram till den tillverkning de har av sina egna kronografverk idag är ett mästerstycke och till stor del beroende på att Breitling fortfarande är ett familjeföretag och beslutsgångarna korta.

Sedan Breitling lanserades 1986 i Norden av Stephane och Michael har de vuxit till att bli det varumärke i lyxsegmentet som säljer allra bäst till den inhemska kundkretsen. För tre år sedan flyttade man in i egen stor fastighet utanför Stockholm för att på absolut bästa sätt kunna leverera den servicen genom att bygga en fantastisk serviceverkstad i det egna huset.

– Det kostade oss 25 miljoner och var som en graviditet. Det tog nio månader att färdigställa huset men nu har vi norra Europas största och bästa serviceanläggning, säger en stolt Stephane Dehner, VD Breitling Nordic.

Jag var själv på plats när schweizarna inspekterade verksamheten vid igångsättandet och det var oerhört krävande kontroller som gjordes. Allt på Theodore Schneiders uppdrag och på uppmaning om att ”vi ska bara leverera det bästa”.

Säkerheten är naturligtvis rigorös – helt i klass med riksbanken. Lokalerna är så perfekta när det gäller att vara dammfria att en kirurg som kom för att hämta sin klocka efter service sa: ”här skulle jag kunna operera utan problem”.

– Hit ska  konsumenterna kunna vända sig med sina klockor och veta att de kommer att få den absolut bästa service som finns att få, säger Stephan.

”Det kostade oss 25 miljoner
och var som en graviditet”.

Breitlings koppling till flyget är både lång och gedigen. Både pappa och son Schneider är piloter. Företaget är involverat i mängder av flygande aktiviteter och har en stor egen flygplansflotta där Breitling Jet Team ingår. Teamet består av sju plan och är det enda uppvisningsteamet som flyger med jetplan. De turnerar runt hela världen och har varit i Sverige tre gånger och genomfört bejublade uppvisningar till klassisk musik.

Första gången jag talade med ägaren, vilket var många år sedan, fick jag veta att om kvinnor vill bära Breitling får de gärna köpa en herrklocka. Dammodellerna levde då ett undanskuffat liv inom företaget. Men eftersom kvinnor även inom klockornas värld blivit en viktig kundgrupp, gör man sedan en tid satsningar även på damsidan. Det märktes tydligt här om året då alla kvinnor som arbetade i Breitlings gigantiska monter på Baselmässan bar modellen Tranceocean 38 mm med vita läderband. Under hösten kommer damsidan utökas med ytterligare en ny modell i serien Colt Lady.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1663

2073

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar