Sigge Eklund hjälper mig

Sigge Eklund hjälper mig

av -
2095
Jag, framför Lars Lerins tavla på Selma Lagerlöfs vackra Mårbacka

Jag hade precis kommit hem från Sverige efter en vecka till brädden fylld av konstupplevelser och möten med gamla och nya vänner. Jag hade haft så roligt att jag bara föll ihop helt utmattad i en liten hög hemma i köket. . Hade ingen ork att börja bena ut allt jag hade varit med om,  allt  jag sett och hört.

Känslan var lite den där att: ” jag måste äta upp en hel elefant” och jag vet att det enda sättet är att börja med  ena örat och sen systematiskt jobba mig igenom bit för bit.

Frustrerad beslutade jag mig för att jogga i Kensington Gardens. Jag satte på mig hörlurarna med ”Alex och Sigges” senaste podcast ( Måsarna)  och plötsligt hör jag Sigge komma in på ämnet konst. Jag spetsar öronen. Han berättar om Jeff Koons och utställningen  på Moderna Museet och  Koons tidiga verk med ex frun Cicciolina ( Så pass porriga att de visades i separata barnförbjudna rum på Tate Modern, när jag var där med Lana för många år sen) och spelar upp en exalterad konsthistoriker som gick igång på det storslagna i Koons polerade konst värt många millioner.  Sigge undrade om det är svårare att vara konstnär idag än på 80 och 90 talet ?

Och han fortsatte  att undra tillsammans med Alex:

” När var det sist du såg ett konstverk som skakade om dig?”

” Hur gör man konst i en post-post modernistisk tid? ”

” Allt är konst idag, vad ska konsten göra om till och med vardagen har blivit konst?”

” Är konsten död ? ” undrar Alex

” Vem är Jeff Koons motsvarighet idag? ”

” Vilken konst är det som ställer frågor om vår tid?”

” Var är konsten som provocerar och ställer oväntade frågor och får oss att fundera på vilka vi är?”

Nu tror ni kanske att jag ska hoppa på  den där hyllade Sigge och ifrågasätta och kritisera, tillrättavisa eller korrigera det han sa. Men icke.

Jag applåderar!!!

Äntligen pratar någon om konst i en Podcast! Äntligen lyfter någon fram konsten som ett roligt och intressant ämne, lite sådär bland mycket annat. / Visst,  jag vet att det finns konst på andra ställen men nu pratar jag om det här/

Det verkar väldigt populärt att laga mat och skriva kokböcker och springa och ge ut träningsböcker och inspirera om mode och älska husdjur och läsa deckare. Och det är ju fantastiskt!!

Men jag är helt övertygad om att det även finns plats för konst i nyhetssofforna. Men inte bara lite och ibland  som när underbara Louise  Bourgeois kommer på besök eller när Billgren byter namn. Kanske kan konsten få en större plats och återkomma med jämna mellanrum så att det blir en vana.  Konsten kan väl få bli någonting naturligt i våra liv, precis som mat och träning och hundar och böcker.

Konsten är inte bara svårbegripliga tavlor i de fina salongerna för folk som har utbildning och pengar. Konst är inte någonting man tar fram när det finns tid över. Inte heller är det någonting som bara utövas av excentriska djupsinniga personer. Konst är fingerfärg, graffiti, historia, levnadsöden, intressanta frågeställningar, idiotiska påhitt, makt, humor, sex, billigt, dyrt, tabu, pengar, plagiat, originalitet, gränslöst, kärlek,  hat, destruktivt och vackert. Det är  som livet självt, och det måste väl ändå vara intressant nog för oss ?!

Nu sitter jag här i London och äter elefant med en väldigt liten mun, och avundas Sigge med sin stora käft som har en halv million lyssnare.  Och jag vill tacka Sigge för att han pratade om konst i sin populära podd. 

Lite kort ville jag bara berätta att det finns massor av konst där ute som ställer frågor om vår samtid och som provocerar och får oss att fundera på vem vi är.  Att lyfta fram dessa är precis det jag försöker göra här på bloggen. Och det måste inte alltid vara explosiva Linde tårtor för att vi ska prata om konst,  det finns tysta intelligenta verk som är minst lika viktiga men det krävs röster som pratar om dom och en publik som är villig att lyssna.

Ps.

Här är några som jag besökte på min resa i Värmland  ( EN fantastisk resa anordnad av tidningen VI,  med Underbara Sofia Vadensjö Karen i spetsen. Sist jag såg Sofia var på Carolina Rediviva i Uppsala för 20 år sen när vi var studenter. ) / alla kloka, modiga, starka, egensinniga och alla med sin unika historia :

Fantastiska  Selma Lagerföf

Alma Löv Museum där Marc och Karin Broos och Dotter Stella och Sara gör ett fantastiskt jobb för konsten

Karin Broos hennes konst:  så direkt, vacker,  vardagligt banal men som slår till i mellangärdet när du minst anar det.

Lars Lerin jag besökte hans Museum Sandgrund och fick höra hans mjuka röst när han svarade på min fråga som jag vågade ställa…

Lars Lerin i Sandgrund
Lars Lerin i Sandgrund
Karin Broos i Sitt fantastiska hem
Karin Broos i Sitt fantastiska hem
Favorit Tavla av Karin Broos
Favorit Tavla av Karin Broos

Liknande artiklar

1690

2631

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar