text Britta Rossander foto Agneta Elmegård & Flattered

Bästa mötet under förra säsongens pressmodevecka var när Magasinet KVINNA träffade Hanna Kwiatkowska Thisner, Creative Director för varuärket Flattered. Hon visade ballerinaskor i mocka med fårskinnsfoder – helt underbara och perfekt avvägda i formen.

Vi svenskar är ju illa ute när det gäller att vara välklädda om fötterna inomhus. Varför ska man gå runt i strumplästen – har aldrig förstått det. På bordet hos PR företaget stod det mest perfekta alternativet för alla kvinnor som vill vara välklädd om fötterna hemma och kanske även borta. Där presenterades de vackra inneskorna Flattered. Jag tog kontakt med Hanna, Creative Director på företaget för att få veta mer.

Din bakgrund?

– Jag pluggade ekonomi och marknadsföring i Uppsala och ett år i USA. Har sedan 2008 jobbat med digitala medier och kommunikation. Många tror att jag har en utbildning inom design och mode eller att jag har jobbat med det tidigare, i och med min roll inom Flattered, men så är inte fallet. Det kommer från en livslång kärlek till ballerinaskon.

När dök idén om skorna upp?

– Så länge jag kan minnas har jag drömt om att få designa en egen ballerinasko eftersom jag tyckte det var svårt att hitta den perfekta modellen, oavsett prisklass. Förra våren kom jag i kontakt med Isabella Löwengrip som tyckte att det saknades en fin innesko för kvinnor. De som fanns ansåg hon var för varma och klumpiga, hon letade efter ett mer feminint och nättare alternativ. De var där Flattered föddes. Isabella såg behovet och jag visste hur de skulle se ut.

Vi svenskar är väldigt modemedvetna men när det kommer till inneskor och tofflor verkar vi göra undantag. Men vi tycker inte att man ska behöva tumma på sin stil när man är hemma bara för att slippa frysa om fötterna.

Din sambo Gustav är också en del av bolaget, hur är det att arbeta med den man bor ihop med?

– I vårt fall är det en fördel. Hade vi inte jobbat tillsammans hade vi inte umgåtts så mycket på vardagarna. Vi tänker väldigt lika trots att vi är duktiga på helt olika saker. Han har stenkoll på siffror men är också delaktig i den kreativa processen. Få killar har nog så bra koll på ballerinaskor som han.

”De kan bäras hemma, på kontoret
eller på cocktailpartyt.”

Hur har resan fram tills nu varit?

– Framför allt har det varit mycket jobb med många sena kvällar, men det är självvalt och lärorikt så jag klagar inte! Framför allt har det gått så snabbt att jag knappt hunnit stanna upp för att se vad vi faktiskt åstadkommit på knappt ett år. Vi träffades första gången i mars 2013, grundade företaget under sommaren och lanserade skon i butik i oktober samma år. Jag är tacksam och ödmjuk inför att vi, trots hårt jobb, haft en dos tur med oss, att allt har klaffat. Jag har förstått att mycket kan gå snett i en produktionsprocess.

Hur ser du på framtiden, var vill du vara med företaget om fem år?

– Att Flattered ska vara ”top of mind” när det kommer till inomhusskor för medvetna kvinnor i hela världen. Vi vill att man ska koppla ihop Flattered med inneskor precis som man tänker Burberry när man talar om trench coats.

Kommer ni utöka sortimentet på något sätt?

– Till nästa säsong kommer skorna i fler färger. Sedan har vi fått många frågor kring om vi kan göra en ballerina för utomhusbruk eftersom folk gillar formen, det skulle vara väldigt roligt att göra!

Varför levererar ni en påse i skokartongen?

– Eftersom tanken är att du ska kunna ha skorna med dig när du går bort på middag/fest eller till kontoret så tycker vi att det är viktigt att ha fin påse att kunna lägga dem i. Äldre släktingar har berättat att förr hade kvinnor ofta inomhusskor som man bar i en fin påse när man var bortbjuden. Ofta var den hemmasydd och det är den känslan vi vill återskapa med Flattered.

Hur ser du på användningsområdet för skorna?

– De kan bäras hemma, på kontoret eller på cocktailpartyt. Hur många gånger har man inte klätt upp sig för att sen sätta på sig ett par klumpiga och lurviga saker till tofflor. För att inte tala om hur många strumpbyxor man rivit upp på ojämna golv?

Vad är utmärkande för formen på skorna?

– Skon har en innersula av fårull och en tunn skinnsula gjord för inomhusbruk. En perfekt ballerinasko måste ha den perfekta mandelformade tån (varken för rund eller för spetsig), vilket jag tycker vi har lyckats med och som vi får mycket beröm för. Förutom formen på tån har vi insett att frågan om ”toe cleavage”, d.v.s om man ska se början på tårna eller ej, delar världens kvinnor i två lag. Vi har kompromissat genom att man anar början på tårna utan att visa något.

Hur ser er typiska kund ut?

– Det är kvinnor i alla åldrar. Jag träffade en 76-årig kvinna som köpte ett par för att använda i kyrkokören. Bärarinnor är också tonåringen som önskade sig dem i födelsedagspresent och karriärskvinnan som vill ha något snyggt på kontoret.

Produktionen – var ligger den och varför?

– All vår produktion sker i Portugal som är ett land som är känt för att hålla hög kvalité på sin skoproduktion. Också avståndet och samma tidszon underlättar vid både resor dit och vid telefonmöten. Portugiser är också väldigt trevliga att göra affärer med!

Fallgropar och lyckliga stunder…

– Som tur är har vi inte än stött på några riktiga fallgropar mer än att några kartonger spårlöst försvann någonstans i Europa under en transport och att en liten del av lagret gick förlorat under en höststorm i Skåne. Men bara för att jag säger detta nu kommer jag säkert få ett samtal i eftermiddag om att det har regnat in på vårt lager (peppar peppar).

Den lyckligaste stunden måste helt klart vara när Venue Retail Group som driver NKs skoavdelning och skokedjan Rizzo valde att satsa på oss vid första mötet trots att vi bara kunde presentera en halvfärdig prototyp.

Råd till andra som vill prova på en liknande resa inom företagande?

– Ta hjälp av kunnigt folk när det kommer till det som du inte är duktig på, våga framstå som korkad genom att ställa dumma frågor. Och sist, men inte minst, nätverka! Träffa duktiga personer i din bransch, det lär man sig mycket på och att bjuda på sig själv kan ge otroligt mycket tillbaka.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1663

2073

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar