My name is Bond- Mx Bond

My name is Bond- Mx Bond

av -
2632
Mx Justin Vivian Bond

Vi kan väl låtsas att jag har en kamera i pannan…

 Jag står framför ett galleri som heter ” VITRINE”  i South London och tittar på en röd matta som ger en känsla av glamour. Den röda mattan är inaktuell och är helt fel placerad då den ligger i skyltfönstret. Den var inte utrullad för mig.

Jag stiger in i galleriet som är  svagt upplyst. Jag reagerar då jag tänker på att vanligtvis brukar gallerier ha stark belysning så man kan se konsten ordentligt.  Väggen är tapetserad med en ovanlig tapet och jag upptäcker att det är ett vackert ansikte med röda läppar som återkommer på hela väggen.  Det känns som att jag har kommit hem till någon.  Denna känsla förstärks då jag ser ett litet skåp med ett foto och en liten prydnadssak och fyra böcker med samma titel ” My Model / MySelf” som även är titeln på utställningen. På en vägg ser jag ett foto på en vacker kvinna, en fotomodell. Bredvid rullar en video där två kvinnor som först verkar samma person rör sig på samma sätt.  Dom ser båda ut som fotomodellen på fotot och liknar  även  kvinnan på tapeten.

Jag tycker väl vad jag tycker just där och då. Lite förvirrad och förhoppningsfull och aningen skeptisk. Inte så väldigt imponerad. Hittar inte den röda tråden förutom att det handlar om någon som är intresserad (besatt?) av denna blonda kvinna.

Gallerisen börjar berätta om utställningen och säger att personen på tapeten är konstnären själv. Och jag utgår ifrån att det är en hon. Där, precis Där har jag bestämt mig. Jag låter min lata magkänsla ta över. Hjärnan hade redan stängt av. Den fick liksom ingenting att göra.

Galleristen berättar att konstnären är egentligen performance konstnär och hade varit där vid öppningen och gjort en spektakulär entre på den röda mattan. Detta ” Performance Verk” kan man faktiskt köpa men förutom att du då får den röda mattan och väggen runtomkring måste du köpa en flygbiljett i första klass och betala ett femstjärnigt hotel till konstnären då verket bara existerar om konstnären själv är där.

Konstnären har målat ansiktena på tapeten och man kan köpa den lilla tavlan med porträttet och även köpa rullen med tapeten.

Vidare bekräftade  den unge galleristen att konstnären faktiskt hyser en besatthet av fotomodellen Karen Graham (Estee Lauders ansikte utåt under hela 70 talet) och på filmen försöker konstnären härma Karen eller kanske vara Karen.

Jag är fortfarande inte exalterad då jag tycker att det hela handlar om  kvinnan , smink, skönhet, utseende och glamour, precis det jag som kvinna och feminist försöker ha som en bisats.  Att ifrågasätta och belysa vår besatthet med det ytliga  är inte vidare originellt.

Men där  säger galleristen plötsligt att Justin Vivian Bond är född som man. I en håla någonstans i USA. Och hela hens liv har varit en kamp att bli accepterad.  Hen vill bli kallad MX Bond ( alltså inte Mrs eller Mr) och har med hjälp av den externa bild av Karen försökt identifiera sig och  hitta en intern bild av sig själv där hen har kunnat  leva i ett sorts privat universum av värdighet.

Och där vänder jag kappan. Plötsligt måste jag gå ut ur galleriet och komma in igen. Jag börjar om från början. Tänker på att denna utställning som är hens första stora internationella utställning är ett resultat av en mångårig kamp för att bli förstådd.

Att vända kappan efter vinden betyder inte att man måste ändra sig och plötsligt  älska och hålla med. Det betyder att hjärnan vaknar och har någonting att göra, någonting att förstå sig på och förhålla sig till. Det är plötsligt spännande att leva.

Hon, han, hen. Könsdebatten. Det pratas mycket om den, och det är bra och det är viktigt.  I konsten finns ett  alternativ till debatten som förs i media och politiska rum. Oftast är det konstnärliga alternativet mycket roligare.

Liknande artiklar

1692

2096

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar