text Caroline Thörnholm foto stefan jellheden
Hår & makeup Åsa Östergren/Eyes Stylist Britta Rossander
--0325

Hon älskar komik och brinner för starka kvinnor,
möt Cecilia Forss

 

Hon har medverkat i pjäser, filmer, tv-serier och humorprogram. Med tio år i branschen har Cecilia Forss hunnit locka många till skratt. Nu drivs hon av drama och starka kvinnoporträtt, men känslan för komedi har hon inte tappat.

Stockholms skrapor kapslar julivärmen, trafiken pulserar och det är svindlande varmt. Ett stenkast bort har jag bestämt träff med Cecilia Forss. Svettpärlor letar sig fram under tiden jag söker med blicken. In kommer hon, som om en bris följt med henne genom dörren. Med stora gester och träffsäker tajming berättar hon om sina egna ”pärldroppar” när hon var på provfilmning i London och värmeböljan verkligen tog fart. Det går inte att säga något annat – Cecilia är kul, riktigt kul faktiskt.

– Jag behöver få utlopp för min kreativitet och vara en del av ett sammanhang.

tockholms skrapor kapslar julivärmen, trafiken pulserar och det är svindlande varmt. Ett stenkast bort har jag bestämt träff med Cecilia Forss. Svettpärlor letar sig fram under tiden jag söker med blicken. In kommer hon, som om en bris följt med henne genom dörren. Med stora gester och träffsäker tajming berättar hon om sina egna ”pärldroppar” när hon var på provfilmning i London och värmeböljan verkligen tog fart. Det går inte att säga något annat – Cecilia är kul, riktigt kul faktiskt.

Har du alltid fått andra att skratta?
– Ja, jag märkte nog väldigt tidigt att folk tyckte att jag var rolig. Jag var inget blygt barn precis och har nog alltid känt ett ansvar över att bjuda på mig själv när jag hamnat i grupp.

Topp J Lindeberg, lång kappa i  tunn ull Madame M, tights Mayla,  solglasögon Louis Vuitton och ring  Märta Larsson.
Skinnjacka och rutig tröja Mayla, jeans Anine Bing, läderarmband Louis Vuitton, ring Märta Larsson, stövletter Mayla.

Topp J Lindeberg, lång kappa i tunn ull Madame M, tights Mayla, solglasögon Louis Vuitton och ring Märta Larsson.
Topp J Lindeberg, lång kappa i tunn ull Madame M, tights Mayla, solglasögon Louis Vuitton och ring Märta Larsson.

Skådespeleriet, när kom det?

– Det har alltid funnits där. Jag gillade att spela teater innan jag ens visste vad teater var. I Falun fanns en teatergrupp som var väldigt tuff att komma in på. Jag var åtta år när jag fick en audition och kommer ihåg det så väl. Det var där någonstans jag bestämde mig att nu kör vi.

Du hann med en karriär till också. Hur gick det till?
– Ja det gjorde jag. Min mamma skulle skicka in bilder till ett statistregister och råkade skicka till en modellagentur. Jag var 13 år då jag började men såg ut som 17. Fotografen kunde säga ”var lite sexig” till lilla mig som fortfarande var okysst. Det svåraste med modellandet var att steppa tillbaka och vara ett objekt. Det passade inte mig alls.

Vad är det med skådespeleriet som passar?
– Jag behöver få utlopp för min kreativitet och vara en del av ett sammanhang. Jag har svårt att bara skådespela, jag vill också vara med och peta i det kreativa och känner ofta väldigt mycket ansvar för de projekt jag är med i.

Du är aktuell med Colin Nutlys Medicinen. Var det samma där?
– Ja, vi jobbade mycket med improvisation och Colin gav mig otroliga friheter. När jag kom hem från inspelningen kunde jag känna som att jag hade varit lite för full på en fest. Vad har jag sagt? Vad har gjort? Tog jag för mycket plats? Man tvingades hela tiden vara i stunden och vara kreativ i arbetet.

Det är många starka kvinnonamn med i filmen – Helena Bergström, Maria Lundqvist och Petra Mede. Hur var det?
– Det var fantastiskt! De är alla så begåvade skådespelerskor och har så starka personligheter.

Helena Bergström har jag jobbat mycket med, direkt efter inspelningen gjorde vi V.D. på Stadsteatern som vi kommer att fortsätta med i höst. Helena är en väldigt kraftfull kvinna, helt fri men står ändå så stadig på jorden. Hon är inspirerande, en riktig rock’n’roll-skådis.

Det måste vara svårt att få spela olika typer av roller?
– Ja, branschen vill alltid placera folk i fack. Jag hoppas att det ska bli mer tillåtet att vara både komisk och dramatisk. En skådis som kan komik har tajming och kan också göra drama. De utesluter inte varandra.

Vill du komma loss från ditt humorfack?
– Jag har aldrig haft som plan att bli en komisk skådespelare. Jag älskar komik men vill visa upp fler sidor. Teaterscenen och independentscenen har öppnat upp dörrar för möjligheten att få visa den mer dramatiska sidan. Det senaste året har jag gjort två lågbudgetfilmer som verkligen varit riktiga hjärteprojekt. Nästa steg skulle vara att göra en dramatisk roll, antigen för tv eller film.

I Medicinen spelar du en komisk roll. Varför drogs du till den?
– Det fanns en otrolig svärta i Medicinen samtidigt som det fanns en absurd komik. Den är underbar för att den är så genrelös och modig.

Vad är det modigaste du själv gjort?
– Som frilansare måste man vara modig hela tiden. Ena stunden har du inga jobb för att sedan få för många och bli utbränd. Men jag måste känna en lust för det jag gör. Jobbet kan ge mig pengar och kändisskap men så länge jag inte känner att det gör mig lycklig eller kreativt stimulerad så slutar jag. Sådana val gör jag hela tiden och tackar nej till det som jag inte behöver i min karriär. Det är modigt.

Finns det många roller som du känner är rätt för dig?
– Det skrivs inte tillräckligt mycket för kvinnor i min ålder. Nu börjar jag bli äldre, när man kommer över trettio brukar man säga att man kan spela mammaroller. Det som verkligen saknas är bra manus som gestaltar kvinnor.

Är det därför du själv börjat skriva manus?
– Ja, vi behöver lyfta fram fler kvinnoporträtt. Jag har flera grupper som jag skriver med, där starka kvinnor är i fokus. Men det behövs inte bara på duken utan i branschen också.

Behöver kvinnor gå ihop mer?
– Ja, jag kan uppleva att vi inte samarbetar så mycket som vi skulle kunna göra. Killar stöttar varandra på ett annat sätt, även om det finns lite avundsjuka. Vi är inte lika bra på det och borde unna varandra mer framgång. Om vi tjejer skulle gå ihop, ja då kan vi bli hur stora som helst.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1663

2073

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar