Av Britta Rossander

Hon är extra allt. Håret är flammande rött, skratten många, kläderna färgstarka och den egna konstsamlingen kan av andra upplevas som svulstig. Lägg till detta ett arbete som VD för ett auktionshus som går som tåget och en egen vingård som producerar mängder med gott vin.

Mette Rode Sundström hade innan hon kom i kontakt med det danska auktionshuset Lauritz ett konstintresse i vardande men vågade inte låta det blomma ut på grund av okunnighet. I somras pratade hon i Sveriges Radio och presenterade sitt sommarprogram när jag träffade henne i Lauritz lokaler på Slakthusområdet i Stockholm enligt följande:

– Jag berättar om vändpunkterna i mitt liv, hur jag upplevde en stor sorg, en livskris och om livets tillfälligheter som gav mig ett Hästpalats och senare jobbet som VD på Lauritz.com. Och att jag hittade min man på auktion.

Hästpalatset är ett stort gammalt hus som hon fortfarande bor i, numera med man och barn. Maken är svensken Bengt Sundström, tillika Lauritz styrelseord-förande, de kallar sitt auktionshus en Passionsfabrik.

År 2001 erbjöds Mette Rode jobbet som vice vd för auktionshuset, världens första med att bara operera på nätet. Hon hade just fått upp näsan ovanför vattenytan efter ha mist sin älskade till cancern och gått igenom en tung tid av depression. Mette tackade ja och blev ansvarig för företagets koncept, drift och kommunikation. Bengt och Mette blev ett par 2005, är idag gifta, har två gemensamma barn och Bengts dotter sedan tidigare.

Var du konstintresserad innan du klev på Lauritztåget?

– Ja, men jag behövde kultivera det. Jag hade ju arbetat med design och inredning i sälj och köpled tidigare men efter det att jag träffade Bengt växte nyfikenheten för konsten. Jag insåg att jag ville utforska konstens universum och veta mer. Så man kan säga att Lauritz kickstartade mitt konstintresse.

”Vi såg snabbt att det funkade.
Folk handlade som vi trodde”.

Bengt ville göra auktionsbranschen nåbar för alla och detta blev även Mettes vision – att exponera så tillgängligt som möjligt.

– Vi såg snabbt att det funkade – folk handlade som vi trodde. Det är många som köpt sitt första konstverk hos oss och sedan ”got hooked”. Det glädjer mig oerhört och vi kan se att det är lika många kvinnor som män som handlar hos oss.

Du har själv en stor konstsamling.

– Ja, det hänger tavlor på Lauritz, hemma i huset och på vår vingård. Vi lever med en samling som består av cirka 350 verk och är ständigt omgivna av den. Konst ska användas men ibland är det svårt att få en treåring och en sexåring att inte sparka boll för nära bilderna.

Hur köper ni verk?

– Vi spekulationsköper inte – vi köper det vi vill ha och använder hjärtat vid våra val. Vår samling är på så sätt att om man kastade upp allt i luften och sedan hänger dem så som de faller ner ska det ändå bli snyggt.

Vad innehåller den?

– Allt, från1700-tal till samtida – den moderna konsten överväger men det klassiska är väl representerat. Jag gillar konst som ”fyller ut ramarna”, gärna i stor storlek 2×3 meter, helst färgglatt och gärna lite svulstigt

Hur funkar auktionshuset?

– På Luritz säljer vi allt och har därför ett brett sortiment. Grundnivån är 800 kr och det är i spannet mellan 1 000 till 25 000 kronor som vår stora försäljning ligger. Vi vill verkligen att det ska upplevas som om vi är nära våra kunder och att alla verkligen ska ha tillgång till oss på ett enkelt sätt.

Några tips?

– Man kan hitta bra silver- och keramiksaker till förmånliga priser. Udda objekt kan man fynda och nya smycken är fördelaktigt. Nya möbler går till cirka 50% av butikspriserna. Den skandinaviska konsten och tidigare ägda designklassiker är våra största avdelningar.

Kortfakta Lauritz.com
Bengt Sundström, grundare och styrelseordförande, köpte 1998 det danska auktionshuset Lauritz Christensen Auktioner, grundat 1885. År 1999 lanserades www.lauritz.com – världens första auktionshus med enbart nätauktioner.
Lauritz.com är Nordens största auktionshus med en omsättning 2013 på 867 miljoner svenska kronor.
Företaget har 20 filialer placerade i Danmark, Sverige, Tyskland och Belgien där säljare kan lämna in föremål för värdering och ev försäljning. Idag arbetar ca 260 personer inom företaget och målet är att etablera filialer i alla länder där Ikea finns.
Kunderna finns i över 200 länder och Sverige är för närvarande den högst prioriterade tillväxtmarknaden med fem filialer i Stockholm, Malmö, Helsingborg, Norrköping och Örebro. Målet är att etablera två nya filialer under 2014.
Senaste tillskottet är köpet av Stockholms Auktionsverk som till-kännagavs den 9:e september. Auktionsverket ska drivas vidare som eget bolag och behålla namnet.
Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1226

1715

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar