Text Britta Rossander Foto Auctionet

Att hitta drömföremålet har blivit enkelt eftersom auktionshusen flyttat fler auktioner till nätet. Man behöver inte vara på plats, utan kan lägga bud när och var som helst. Magasinet KVINNA talade ny teknik med Tom Österman, expert med lång erfarenhet inom auktionsbranschen.

En auktion är ett underhållande skådespel både för nybörjare och erfarna budgivare. För några kanske det känns obekvämt att bjuda när andra tittar på och då är nätet perfekt. Nätauktioner når också fler köpare än slagauktioner och de genomförs snabbt. Är du säljare går det rätt fort att få pengarna och i takt med att auktionerna på nätet ökar kommer exklusiva föremål bli tillgängliga on-line i en växande utsträckning.

Gemensamt för föremålen som säljs genom ett auktionshus är att de är undersökta och värderade av experter. Utropspriset (en vägledning) baseras på erfarenhet, tidigare försäljningar och nuvarande skick. En stor skillnad jämfört med loppmarknader och köp- och säljsajter där privatpersoner säljer själva.

Många gånger kan en budgivning skena iväg, men man bestämmer själv vad föremålet är värt och ett samlarföremål kan vara värt betydligt mer för den samlare som saknar just det föremålet i sin samling än för någon som ”bara” gillar grejen.

”Nätauktioner når också fler köpare än
slagauktioner och de genomförs snabbt.”

Tom Österman, en av grundarna av auktionssajten Auctionet.com som nu också expanderar till Tyskland, har erfarenhet av alla typer av slagauktioner till nätauktioner.

– Med nätet blir auktionerna tillgängliga för fler och detta tar kål på myten om att det bara är dyra föremål som säljs på auktion. Det finns massor för tunna plånböcker och har du tur kan du fynda, säger Tom och fortsätter:

– Dessutom kan man sälja ett föremål inropat på auktion. För det mesta har det behållit sitt värde och man kanske i bästa fall kan tjäna en slant.

Kommer slagauktioner försvinna?

– Nej, men de kommer säkert bli färre och genomföras som exklusiva kvällsauktioner med riktigt dyra föremål och krav på föranmälan.

Några hoppas på att tjäna pengar genom att köpa föremål som förhoppningsvis kommer att öka i värde. Men för att köpa på spekulation krävs stor kunskap.

– Mitt råd är; köp föremål du tycker om och inte på spekulation. Tänk på att ha-begär kan gå över styr, var på din vakt. Lägg maxbud från start, det blir den nivå du inte kommer att gå över och som inte är synlig för andra. Läs beskrivningen och konditionsrapporten noga så du inte bjuder för mycket eller gör impulsköp som du ångrar, säger Tom.

Ordlista för auktionsintresserade:
Utropspris är en värdering baserad på tidigare försäljningar som betraktas som prisindikation för budgivare. Utropspriset begränsar inte vilket belopp du får bjuda eller vad du kan vinna auktionen för. Du kan bjuda lägre eller högre och en auktion kan sluta på ett pris under eller över utropspriset.

Bevakning/reservationspris är ett dolt lägstapris under vilket säljaren inte säljer sitt föremål. Detta ska alltid ska vara lägre än utropspriset.

Maxbud är det belopp du som mest kan tänka dig att betala. De automatiska budagenterna bjuder lägsta möjliga belopp åt dig hela tiden, men aldrig över ditt maxbud.

Följerätt/droit de suite/konstnärsavgift är enligt lagen om upphovsrätt en avgift som tillkommer vid vidareförsäljning av konstverk och brukskonstverk. En upphovsrättslig ersättning ska ges till konstnären (upphovsmannen) under dennes livstid och därefter till dennes arvingar under sjuttio år efter det år då konstnären avled.

Slagavgift/provisionsavgift är avgifter som köpare/säljare betalar till auktionshusen. Provisionsavgift är en procentuell avgift av budet. Slagavgift är en fast summa som betalas för varje såld artikel.

Proveniens är en sammanfattning och beskrivning av föremålets bakgrund, historia och tidigare ägare.

Konditionsrapport bör alltid finnas till varje föremålsbeskrivning som redogör för skador eller liknande på föremålet.

Tänk på:
Köparen har undersökningsplikt så undersök och inspektera föremålet noga innan. Det bör alltid finnas en bra beskrivning och en konditionsrapport att ta del av hos seriösa auktionshus.

Tänk på att föremålet sällan är i nyskick. Du köper begagnat och priset ska spegla varan i befintligt skick.

Var påläst! Vad brukar lampan du budar på kosta?

Var finns varan du budar på? Annan ort? Kolla transporter och fasta transportpriser.

Köper du möbler eller mattor, mät noga så föremålet får plats och passar där du tänkt ha det.

Köp bara det du verkligen vill ha. Akta dig för spekulations- och impulsköp, de blir sällan bra. Det krävs stor kunskap och kännedom för att lyckas med spekulationsköp, så är du inte proffs är det bättre att köpa med hjärtat.

Kolla upp auktionshusets provisions- och slagavgifter. Då kan du uppskatta vad du ska betala när du budat klart.

Sätt din budget innan budgivningen börjar så du inte sitter med ett föremål du betalat mer för än vad du hade tänkt dig.

Varför slänga det andra kan köpa? Många slänger föremål av okunskap. Det som förr var vardagliga föremål kanske är populärt bland unga i dag.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1663

2073

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar