Kultur

Kultur

av -
1698
Teaterensemblen Gruppen består av Bianca Kronlöf, Nina Haber och Elin Söderquist.
Av Britta Rossander

Det är dags att börja ha kul!

”Gruppen och herrarna!” regisserad av Mia Thermaenius visas på SVT, K-special och SVT Play i höst. Filmen är en annorlunda dokumentär, ett montage av filmatiserad scenkonst och personliga samtal med ett eget visuellt konstnärligt grepp. Den handlar om arbetet med föreställningen ”Gruppen och herrarna!” som sätts upp av skådespelarna Bianca Kronlöf, Nina Haber och Elin Söderquist som tillsammans kallar sig ”Gruppen”. De skapar normkritisk scenkonst och har ett avantgardistiskt sätt att gestalta svåra ämnen genom musik, humor och koreografi.

Filmen går in i föreställningens frågeställningar: Vad vill de säga med sin scenkonst? Vad menar de med att de undersöker manligheten? Vad menar de med att mannen är så privilegierad, men samtidigt så drabbad? Med fantastiska scener undersöks mannen och manligheten i ett starkt och personligt skådespel fyllt med musik, dans och humor.

Mia Therminaeus har tidigare jobbat med scenkonst inom dans och teater som danspedagog och teater-producent. Efter teatern blev det tv-regi och hon är kvinnan bakom den populära serien om auktionsvärlden inspelad på Bukowskis. Mia såg Bianca Kronlöfs youtube-klipp ”Så jävla PK” och blev helt betagen. Efter att ha sett henne tillsammans med Nina Haber och Elin Söderquist på Galeasen i Stockholm föddes idén om en film.

– De har något oerhört viktigt att säga! Deras scenkonst ses bara av några tusen personer, jag ville nå ut till fler. Jag ville skapa en film som säger någonting viktigt om samhället, och samtidigt bildsätta det konstnärligt. Filmen gör en djupdykning i de normer som råder i samhället, men inte med pekpinnar utan scenerna är fyllda av musik, humor och ett koreograferat skarpt manus.

– Det var en personlig anledning som ledde till att jag gjorde den här filmen. Som ung hade jag en skev självbild, gjorde val som inte var bra och ibland direkt skadliga, vilket ledde till att jag blev intresserad av strukturerna i samhället och hur jag förhåller mig till män, normer och mig själv.

Det är alltid brännande aktuellt och helt nödvändigt att diskutera de rådande normerna. Vad är det som får kvinnor med helt fungerande friska kroppar att inte vara nöjda?

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1690

2095

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar