Jag älskar Egon Schiele !

Jag älskar Egon Schiele !

av -
716
Självporträtt , Egon Schiele

I shall go so far that people will be seized with terror at the sight of each of my works of ”Living ” Art.               Egon Schiele, brev till sin Farbror , Leopold Czihaczek, September 1, 1911

Det är höstlov och vi är i Wien. Vi har pratat länge om att åka hit för att titta på konst och vi släpade hit två barn utav tre.Förutom att det är svinkallt är det väldigt vackert och speciellt att vandra runt i denna hysteriskt historiska och kulturella stad. Mozart och Schubert sprang omkring på dessa gator och även Sigmund Freud och Gustav Klimt. Men den som jag skulle ha älskat att springa omkring med är Egon Schiele! Jag tycker att han är helt fantastisk ! Jag är helt tagen av hans tavlor och skulle välja hans verk före både Picasso och Rembrandt om jag  vore tvungen..

Det är så ångestfyllt och vackert i sin enkelhet. I dag stod jag och tittade på ett  av hans porträtt i en kvart. Kunde inte titta mig mätt på färgerna, ögonen , undrade hur han gjorde munnen … bara en röd fläck,  det svarta i blicken och allt det vita oskuldsfulla runtomkring. Så självklart och så härjat och sorgligt. Man sugs in i hans värld och riktigt känner hur besatt han var av sitt måleri och hur det brann i själen och könet.

Hans kärlek till livet och samtidigt hans rädsla och fasa över livets slut och dödens oändlighet …

Hans fru Edith blev med barn men drabbades av Spanska sjukan och dog i armarna på Egon. Tre dagar senare dog Egon.

Fan!

Liknande artiklar

1176

1651

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar