Jack Bell Riskerar livet för Konsten.

Jack Bell Riskerar livet för Konsten.

av -
921
Bandoma Konstnär från Congo född 1981

Igår hade vi ett litet krismöte med Dida som jobbar på Contemporary Art Societey. Jag sitter i styrelsen på kommitten för ” The Fundraising Gala” . Vi styr upp en festlig kväll en gång om året och har en stor auktion där Gallerier och Konstnärer har donerat konstverk som sen säljs under kvällen för stora pengar som sen går till CAS kassan. Dessa pengar använder vi sedan till att köpa ny konst som vi donerar till museum runt om i Landet ( England) för att liksom bevara konstverken inom landet och för att ge allmänheten en chans att njuta av konsten. CAS har funnits i 100 år och  var dom som köpte den första Picasson tex och vi var även först med att uppmärksamma Damien Hirst och många andra. Det är inte så lätt att skrapa ihop typ 35 verk till denna tillställning. Årets tema för festen är ”Kalejdoskop” och jag föreslog Jack Bells galleri eftersom han jobbar enbart med Afrikanska konstnärer och många av konstverken är väldigt energiska och färgglada.

Jag upptäckta Jack Bell Gallery för 2 år sen. Jag kommer ihåg hans hungriga, ambitiösa, passion. Han är bara 28 år men är redan en respekterad gallerist  i London.  Han har ett stort intresse för samtida Afrikansk konst och bestämde sig för att öppna eget. Det finns fortfarande endast två namn som specialiserar sig på samtida afrikans konst, Jack Shainman i New York och Andre Magnin i Paris.

Jack är en kille som gör saker på riktigt och han åker till Afrika 4 gånger om året då han anser  att det är det enda sättet att hitta konstnärerna eftersom det inte finns den infrastruktur som vi är vana vid.  Det går inte att Googla ” Konst Institution”  för det finns inte i tex Kongo. Han har en massa fantastiska historier om hur han upptäckte de konstnärer som idag är del av galleriet.

Tex satt han och tittade på en BBC dokumentär en kväll och råkande se en vägg med graffitikonst som han tyckte var fantastisk. Han blev eld och lågor och kontaktade BBC och hittade kameramannen och producenten för programmet och lyckades så småningom  hitta landet, staden, gatan, väggen och konstnären. Han åkte  dit och träffade  street artisten Aboudia som bodde i ett skjul under en bro. Dom har jobbat tillsammans sen dess och Jack berättade att sist han var och hälsade på Aboudia hade han precis byggt sig ett trevånings hus vid kusten!! Man blir ju tårögd för mindre.

En annan historia var när han skulle få in konstverk av Konstnären Goncalo Mabunda som gör stolar och skulpturer av gamla vapen som han hade samlat på sig efter kriget i Mozambique. Att få dessa verk genom tullen var en mardröm.

Paa Joe är en Konstnär från Ghana som gör kistor. Likkistor som är byggda med liket i åtanke. Det är en tradition på vissa ställen att om du var en Fiskare så begravs du i en kista som är utformad som en fisk. Om du var bilhandlare begravs du in en kista som föreställer en Mercedes. Jack var tvungen att köpa alla dessa kistor i förväg  för det var inte lätt att förklara för konstnären Paa att ” Om jag säljer dessa i London kommer du att få 50 % av priset  en dag…” När kistorna kom fram till England och Jack öppnade lådorna flög det ut levande flugor och andra kryp som lätt kunde  ha gett honom en släng av Malaria……

Det går bra för Jack Bell och det är för att han har en passion för det han gör och han tror på det han gör och hans kärlek till konsten ger frukt i form av bättre liv till konstnärerna som bor i Afrika och som annars aldrig hade blivit upptäckta.

Jag var på Frieze Mässan för två år sen  med Yves och vi köpte en fantastisk tavla av konstnären Bandome från Kongo. Det tog oss ungefär 15 min att bestämma oss och både Yves och jag är lika kära i den. Idag hänger den i vardagsrummet på bästa plats.

Ja för att återgå  till mitt möte med Dida i går så ville vi väldigt gärna att Jack skulle donera en tavla till CAS. Efter lite telefonsamtal och email hittade vi till slut Jack som precis hade landat i London efter ännu en resa till Afrika där han eventuellt har hittat nästa stora stjärna. Och underbara Jack sa självfallet JA till denna förfrågan och det är så det ska vara.

Allt för Konsten.

 

IMG_8841.PNG

Liknande artiklar

1338

1821

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar