Marc Jacobs fanns 2010 med på Time Magazines lista över ”De 100 mest inflytelserika personerna i världen”. Året därpå rankades han på 12:e plats i samma tidning över ”De 50 viktigaste gaypersonerna i Amerika”.

Av Britta Rossander

Det var glada nyheter för Stockholms fashionistas hösten 2010 när beskedet om att en Marc by Marc Jacobs butik skulle öppna i stan. Butiken på 200 kvadratmeter i Bibliotekstan rymmer hela konceptet.

Den amerikanska designern Marc Jacobs ägnade sin sista visning för Louis Vuitton åt de kvinnor som inspirerar honom och som inom sig, säger han, bär på en äkta showgirl. Kvinnor som: Jane Birkin, Betty Catroux, Catherine Deneuve, Edith Piaf, Liza Minnelli, Kate Moss, Barbra Streisand och Vivienne Westwood.

Nyheten om avgången framfördes i samband med den sista visningen.

”Jacobs lämnar Vuitton efter 16 bländande år där han dirigerat förvandlingen av ett företag med lädervaror till ett globalt modehus med närvaro i hela världen”, skrev tidskriften Womans Wear Daily när nyheten om hans avgång nådde dem.

”Tio år efter mötet på Louis Vuitton
hade företagets vinst fyrdubblats.”

Nu är det börsintroduktion av det egna varumärket vars värde marknaden värderar till miljarder. LVMH äger en betydande andel i verksamheten och har haft ett vakande öga över lanseringen och införandet av märket Marc by Marc Jacobs och dess globala nätverk av butiker.

Marc Jacobs som av många anses som en gudabenådade designer, föddes 1963 i New York. När han var sju år gammal dog hans far och mamman gifte efter det, i rask följd, om sig tre gånger. Hon klassades som psykiskt sjuk och ansågs inte kapabel att ta hand om sina barn. Marc som behövde lugn och ro flyttade därför som tonåring till sin farmor på Upper West Side in en lägenhet i MajesticCentral Park West.

Som femtonåring arbetade Marc på lagret till Charivari, en numera nedlagd avantgardeinriktad klädbutik i New York City. Själv säger han att farmodern räddade livet på honom.

– Hon var stabil, hos henne fick jag vara den jag var och hon uppmuntrade mig i allt jag gjorde.

Arton år gammal gick han ut ifrån High School of Art and Design för att sedan fortsätta till Parsons School of Design i New York. 1984 vann han Jacobs Perry Ellis Gold Thimble Award och fick samtidigt utmärkelserna Chester Weinberg Gold Thimble Award och Design Student of the Year Award.

Jacobs avslutningskollektion vid Parsons innehöll op-mönstrade tröjor stickade av hans mormor. De fick stor uppmärksamhet och Marc fick beställningar av bland annat New Yorks Charivari boutique där de såldes under etiketten Marc Jacobs för Marc och Barbara (ägaren av affären). Tröjorna gjorde honom känd inom modekretsarna i NY vilket innebar att han fick i uppdrag att rita en kollektion för Reuben Thomas Inc, under etiketten Sketchbook. Ett modeföretag som sedan gick i stöpet. Men han lärde känna Robert Duffy som blev hans affärspartner. De bildade Jacobs Duffy Designs Inc, ett företag som fortfarande finns och Duffy är fortfarande Jacobs bäste vän och förtrogne.

Redan 1986 kom första kollektionen med Marc Jacobs etikett. Året därpå får han som yngsta designer någonsin motta den amerikanska modeindustrins högsta hyllning: Perry Ellis Award for New Fashion Talent. Han får också uppdraget att rita Perry Ellis första damkollektion. Ellis själv hade gått bort och Jacobs fick därför även ansvaret att övervaka de olika licenstillverkningarna. Hans assistent under denna tid var faktiskt den ännu helt okände Tom Ford. Succéerna fortsatte och 1992 utses Jacobs till årets modeskapare i USA. Men samma år ritar han en grungekollektion för Perry Ellis som älskas av modepressen men hatas av kunderna, vilket resulterar i att han får sparken.

Under hösten 1993 lanserade därför Jacobs och Duffy ett eget licens- och designföretag, Marc Jacobs International Company och året därpå kom den första herrkollektionen. Nu var Marc Jacobs berömd och LVMH fick upp ögonen för den talangfulle amerikanen. 1997 erbjöds han jobbet som Louis Vuittons kreative chef med uppdrag att skapa en ready-to-wear linje. Samtidigt köpte LVMH en andel för en hemlig summa i Jacobs eget märke, vilket gjorde att han fick ekonomisk frihet för expansion av sin egen verksamhet. Tio år efter mötet på Louis Vuitton hade företagets vinst fyrdubblats. I och med Jacobs arbete hade bagageföretaget blivit en modemässig tungviktare med kunder över hela världen.

Marc, som är en gay-ikon, tillverkade 2009 en skjorta som uppviglade till legalisering av homosexuella äktenskap. Skjortan såldes i de egna butikerna (200 till antalet och i 80 länder).

Att hans egen kropp betyder mycket för honom syns på dess perfekta kondition som är märkvärdig för en drygt 50-årig man. Ordet perfect är tatuerat på höger vrist och Jacobs säger när vi frågar efter anledningen:

– Because I am a perfect being in a perfect world, where everything that happens must be completely perfect.

Doftlanseringen kom in relativt sent i Marc Jacobs produktbukett. År 2006 startade han med en serie dofter innehållande så kallade bodysplash.

”1997 erbjöds han jobbet som
Louis Vuittons kreative chef”

Den stora doftsuccén för huset Marc Jacobs är förstås doften Daisy tappad på flaskor med fantastiska blomsterdekorationer på korkarna. Variationerna är många: Daisy Pop Art, Daisy Eau so Frech, Daisy EdP, Daisy EdT, Daisy Silver, Daisy Purse EdT.

Marc Jacobs har nu också vid sidan av ljuvliga dofter, härliga plagg och vackra väskor även gett sig in i makeup-branschen i samarbete med Sephora.

Röster om Marc Jacobs:

”De flesta av hans plagg går att härleda till modet från tidigare decennier, från 1940-talet till 1980-talet”, säger designern Oscar de la Renta som anser att Jacobs kläder ofta är kopier av tidigare design skapelser.

Guy Trebay, kritiker på The New York Times anser att:

”Till skillnad från många märkesdesigners som underblåser illusionen av att deras produktion är resultatet av en enda ofantlig kreativitet gör Mr Jacobs ingen hemlighet av att mode kommer från gemensamma vindar som blåser inom modevärlden.”

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1663

2073

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar