Av Britta Rossander

Coco Chanel skapade det som skulle bli en gåva till ett antal vänner med det blev doften som räknas till vår främsta klassiker. Doften är alltjämnt en storsäljare och nu är dess affischnamn en man som ska ge den till sin kvinna.

Modehuset Chanel startades av Gabrielle Bonheur 1910. Hon började som modist, blev uppmärksammad för sina hattar och lånade pengar av en manlig följeslagare för att starta modehus. Hon lyckades och valde att betala tillbaka vart enda öre för att kunna känna sig fri.

Coco Chanel en späd kvinna född i lejonets tecken utrustad med järnvilja, parat bitande humor á la franskt maner blev en av världens rikaste kvinnor genom att bl and annat förändra modesiluetten och låta klä damer i tweed. Det är hon som gett oss den lilla svarta (1926), jersykläder för sport (1913), qviltade älsklingsväskor (1955) och Chanel 5 (1921) som hon förordade att “en kvinna skulle använda på alla ställen hon ville bli kysst”. Chanel var ett PR-geni långt före sin tid, citat som detta och många fler citerades ofta och till hennes fördel.

Coco kom från påvra förhållanden, hon föddes i Samur i Loiredalen som Gabrielle Bonheur 1883. När hon var 12 år dog hennes mamma och eftersom pappan inte kunde ta hand om sina sex barn placerades hon på barnhem. Där lärde sig Gabrielle att hantera nål och tråd, men några kvinnliga släktingar lärde henne sy så snyggt att när hon fyllt 18 kunde lämna instutitionslivet för jobb hos en skräddare. Jag ringde Carita Järvinen, Sveriges första riktiga toppmodell, som arbetade för Coco Chanel på 60-talet och även lärde känna henne privat.

-Jag kom till Chanel som modell och vid provningarna kände man hennes blick som gick igenom allt. Hon hade mycket stora krav på sig själv och därför även på andra.

-Det som aldrig kommer fram är att hon var en mycket generös person. När t ex familjen Stravinski hade det svårt fick de alla bo i ett av Chanels hus och när hon förstod att dansarna i den ryska ballettten som hon kom i kontakt med när hon arbetade med scenkläder var utan pengar hjälpte hon dem. Varje år betlade hon pengar till ett barnhem.

1935 är Chanel på toppen av sin karriär, huset har nu 4 000 anställda och hon äger fem fastigheter på rue Cambon i centrala Paris. Fyra år senare stänger hon, nu som en av världens rikase kvinnor, sitt modehus för att gå i pension. I femton år pendlar Coco mellan Frankrike och Schweiz. 

Vid 71 års ålder beslutar hon sig för att åter öppna sitt modehus och året därpå gör succéväskan 2.55 entré. Axelväska hade funnits i kollektionen sedan 1930 men det var i februari 1955 som den fick sin slutgiltiga form därav namnet.

Chanel är också modehuset som 1921 släppte en av världens största succéer på flaska – Chanel No 5. Coco blev rik på kuppen men lär tidigare ha varit motståndare till att man skulle parfymera sig och sagt att: ”kvinnor parfymerar sig endast för att dölja dålig lukt”. Hon ändrade sig nog i takt med att pengarna fullständigt strömmade in på bankkontot. Från Chanel meddelar man att det idag säljs en flaska Chanel No 5 någonstans i världen var 55e sekund.

Det finns ingen doft med nummer 1, 2, 3 eller 4 – att 5:an fick heta No 5 beror på att den var det femte provet den ryskättade parfymören, som Madame bett göra hennes doft, presenterade. Hans uppgift var att ta fram tio förslag och No 5 gick segrande ut ur tävlingen.

Fem var Madames lyckotal och den 5:e maj 1921 gav hon i present en flaska No 5 till sina närmaste vänner och mottagarna tyckte mycket om doften. Från början skulle den bara finnas som julklapp till de bästa kunderna och tillverkas i 100 exemplar.

När hennes dåvarande manlige följeslagare frågade vad doften skulle heta svarade Coco:

– Jag visar alltid min kollektion den 5:e dagen i den 5:e månaden, så nummer fem verkar vara ett lyckonummer för mig därför får den heta så.

Hennes intentioner var att tillhandahålla en parfym ”med doft av kvinna istället för doft av en blombukett. Jag vill ge kvinnor en artificiell parfym och då menar jag konstgjord – som en klänning till exempel – något som är tillverkat. Jag vill inte ha rosor eller liljekonvaljer, jag vill ha en parfym som är en komposition”.

Doften är inte bara den mest framgångsrika utan också den första där det i doftkomponenterna ingår en aldehyd, en doftingrediens som inte är ett extrakt.

Det finns många historier om No 5s tillblivelse och en av dem är myten om att den höga halten av persikoaldehyd, en procent av doftämnena, var ett misstag. Någon tog fel på decimalerna och tillsatte tio gånger för mycket. Så här i efterskott kan man förstås kalla misstaget ett genidrag.

Parfymen fick en unik kultstatus när Marilyn Monroe i en intervju år 1954 förtjust avslöjar att det enda hon bär när hon sover är ett par droppar Chanel No 5.

Chanel som parfymhus har sedan 1921 lyckats hålla greppet om kunderna. Många dofter har nummer, bland andra No 19, som lanserades till minne av Coco Chanels födelsedag den 19 augusti, och No 22 som kom 1922, året efter No 5. Här i Sverige är senare dofter från Chanel som Chance, Coco Mademoiselle, Allure och Bleu de Chanel väldigt populära. Och det är märkvärdigt hur skickliga parfymörerna som Chanel anlitar är i att nosa rätt på de rätta ingredienserna för vad vi – både kvinnor och män – tycker om att droppa bakom öronen.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1663

2073

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar