Gunilla Palmstierna -Weiss For Kulturminister

Gunilla Palmstierna -Weiss For Kulturminister

av -
958
Gunilla Palmstierna

Jag skulle vilja ha en enorm megafon just nu. Sitter och jobbar med min Webbsida ( ”Dorothea. London/ The Art Voyage”)  och det är så satans svårt att förklara i ord hur jag känner för konsten. Jag skulle vilja ställa mig på en skitstor pall och bara vråla ut hur jävla viktigt konst är . Jag vill att man ska höra på min röst hur exalterad jag blir av konst.

Jag är så rädd att det ska verka pretentiöst och djupsinnigt när jag försöker formulera det i skrift. Jag vill att man ska fatta att det handlar om underbara, fladdriga, hjälpsamma, färglada trådar som binder ihop folk och ideer och tankar och kulturer och nationer och liv. Det är ett  gränslöst , skitviktigt Karlssons Klister!!!

Jag försöker hänga med så gott det går i Sveriges Politik och det jag har lystrat till mest är all den kritik som Alice Bah Kuhnke har fått. Tänker inte gå in på det. Men hade en tanke igår, och den tänker jag gå in på. Tänkte på omvalet och vad som händer sen. Om det blir till att tillsätta nya ministrar har jag ett fantastiskt förslag på kulturminister ;Gunilla Palmstierna -Weiss.

Jag läste hennes Biografi i somras och blev helt frälst. Känner att jag behöver den där megafonen igen för att på riktigt få er att förstå hur fantastisk denna kvinna är, med risk för att låta hysterisk.

Denna historia följer Gunilla genom kriget i Europa och hur hon trots en brokig familjehistoria och jobbiga män tar sig igenom livet med integritet och levnadsglädje. Klok och driftig med  en envishet och talang lyckades hon åstadkomma enormt mycket både inom konst men framförallt teater och scenografi. Hon jobbade mycket med Ingmar Bergman och han hade stor respekt för henne!!

När jag läste boken fick jag lust att kavla upp ärmarna och  ta tag  i mitt liv, min eventuella talang, min dag och min framtid. Hon påminde mig om att jag var kvinna och att jag ska vara stolt över det. Hon berättade  att ibland måste man offra saker och ting i sitt liv. Hon förklarade att när folk dör eller visar sig vara vidriga så går livet ändå vidare. Och hon visade hur hon tack vare  konsten lyckades leva ett rikt och meningsfullt liv och gör så fortfarande.

1969 höll hon ett tal under Strindbergsfestivalen. Detta ” Balkongtal” finns med i boken och det var där jag blev övertygad om att Gunilla skulle bli en suverän Kulturminister.  Hon har liksom förstått kärnan, den ursprungliga DNA som Kulturen har och vad den ger oss människor.  Här kommer ett utdrag:

” …Vad jag vill påvisa är att författare, konstnärer, den kreativa människan är ett måste för vårt samhälle. Ett samhälle som inte satsar på sina förmågor är ett påvert land.Att enbart satsa på de så kallade säkra korten är för enkelt. Kanske finns det en framtida Strindberg i de ännu inte upptäckta. Vi vet inte hur många som stupat på vägen på grund av inskränkthet, obildning och snålhet. ( …) Stöd även de sköra. Betänk att det som nu betraktas som udda och obegripligt kan vara det som kan ligga till grund för en framtida kulturtradition. Våga satsa även på det smala, för det är ofta där spjutspetsen finns. Att utöver det säkra även satsa på det smala är en demokratisk rättighet. ( …) Att sluta satsa på kultur är lika med att sluta satsa på framsteg och forskning. Det har visat sig att under tider med katastrofer, krig och ockupationer, i totalitära samhällen, har det till stor del varit kulturen som skapat en frizon, en sammanhållning och ett motstånd. Ett land som inte satsar på sin historiska och sin nyskapande kultur är ett land som fråntar sina medborgare deras historia och deras framtid. Det är ett manipulerbart, döende land. ”

Say no more!

Gunilla For Kulturminister !

Liknande artiklar

1345

1828

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar